Werkgevers: ‘Turken harde werkers’

2
19

Werkgevers die bij gelijke geschiktheid de voorkeur geven aan een autochtone sollicitant, doen dit vaak omdat zij dit de ,,veiligste” keuze vinden. Zij denken dan het minst vaak voor onaangename verrassingen te komen te staan, zoals problemen met de taal of langdurige vakanties. Niet-westerse sollicitanten associëren zij met ,,gedoe”.

Dit blijkt uit de Discriminatiemonitor niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt 2010, die het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag publiceert. De ondervraagden hebben een positiever beeld van Turken en Surinamers dan van Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders. Surinamers worden gezien als goed geïntegreerd en Turken als harde werkers.

Uiterlijkheden als het dragen van een hoofddoek of een ,,moslimbaard” kunnen ook meespelen, zeker in functies waarin iemand contact met klanten heeft. ,,Ik merk dat dit me gaat beïnvloeden. En dan komt toch die autochtone Nederlander eerst”, zegt een van de ondervraagden.

2 REACTIES

  1. wat goed toch. Xenofoben en racisten maken nog wel onderscheid tussen alles wat dan wel weer allochtoon en buitenlands is…nou, daar mogen we dan blij mee zijn ofzo?

    dit is ziek makend!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here