Unieke tentoonstelling over 8000 jaar Istanbul

3
2

De tentoonstelling “Legendarisch Istanbul: Van Byzantion naar Istanbul – 8000 jaar van een Hoofdstad” wordt georganiseerd door de Sabanci-universiteit Sakıp Sabanci Museum in samenwerking met de organisatie “Istanbul 2010 Culturele hoofdstad van Europa”. Sommige stukken uit de expositie zijn vondsten uit opgravingen die 8000 jaar terug gaan. Het werpt een licht op de roemrijke geschiedenis van een stad, die heeft gediend als de hoofdstad van zowel het Byzantijnse- als het Ottomaanse Rijk.

500 internationale werken
De zeer uiteenlopende stukken die getoond worden, zijn afkomstig uit 58 musea, waarvan 39 uit het buitenland en 19 uit Turkije. De tentoonstelling telt ruim 500 geselecteerde werken van vooraanstaande instellingen uit Oostenrijk, België, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Qatar, Rusland en Spanje. Daarbij omvat het ook de geselecteerde werken van nationale musea, privémusea en collecties uit Turkije.

Rijke tradities
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de transformatie van Istanbul uit de Romeinse tijd naar het hedendaagse Istanbul. Diverse stadia van groei en wederopbouw worden getoond. Waaronder het ineenstorten van Istanbul tijdens het Byzantijnse Rijk en zijn wedergeboorte na verovering door de Ottomanen in 1453. Daarbij worden de rijke tradities van de diverse religieuze erfgoederen van de stad gepresenteerd.

Cultureel erfgoed
Directeur van het Sakıp Sabanci Museum Dr Nazan Ölçer, curator van deze bijzondere tentoonstelling, zegt: Als onderdeel van de evenementenkalender van Istanbul 2010 Culturele Hoofdstad van Europa, dachten we dat het passend zou zijn om de ruim 15 miljoen inwoners van Istanbul en de rest van de wereld te herinneren aan de 8000 jaar oude geschiedenis van Istanbul en haar kosmopolitische identiteit geboren uit een mix van verschillende culturen met deze uitgebreide tentoonstelling. Onze doelstelling met deze expositie is het bevorderen van de geschiedenis en de culturele mozaiek van de stad, welke de basis is voor ieder segment van de samenleving, en een bijdrage te leveren aan de vorming van het stedelijk bewustzijn. In dit verband willen we de ontwikkeling van bewustwording van ons culturele erfgoed vereenvoudigen door de inwoners van Istanbul de rijke cultuur waar zij in leven te laten zien. Tevens is de locatie van de tentoonstelling, ontworpen door de wereldberoemde architect Boris Micka, uniek. Ik geloof dat iedereen die deze tentoonstelling bezoekt, wordt gestimuleerd om Istanbul verder te ontdekken.

De tentoonstelling “Legendarisch Istanbul: Van Byzantion naar Istanbul – 8000 jaar van een Hoofdstad” is te zien tot begin september 2010 in het Sakıp Sabanci Museum te Istanbul.

3 REACTIES

 1. “Waaronder het ineenstorten van Istanbul tijdens het Byzantijnse Rijk en zijn wedergeboorte na verovering door de Ottomanen in 1453”

  Knap om in het hele stuk de naam Constantinopel niet 1 keer te noemen.

 2. @Gorkum
  ge-wel-dig…
  zegt ook genoeg he!

  ach, intellectuelen in Turkije zijn bijna altijd al semi critisch, quasi multiculti geweest…zolang het maar het eigen gewenste multiculti is met de eigen namen en de eigen gewenste verhoudingen en relaties…

  isine gelince herkez kardestir, ayrima gayrima ne gerek var…gecmiste biri birini kovmus, yok etmis olsada…

 3. Je hebt vast geen turks toetsenbord want ik kom er met google translate niet uit. Teveel puntjes op de i houden ze in Turkije niet van 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here