Geheim overleg Israël en Turkije

3
4

Israël en Turkije hebben voor het eerst sinds de aanval op een hulpkonvooi voor Gaza eind mei, waarbij negen Turkse activisten omkwamen, op hoog niveau contact met elkaar gehad. Dat bevestigde Israël donderdag tegenover de BBC schrijft De Telegraaf.

De Israëlische minister van Handel, Benjamin Ben Eliezer, sprak met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. Het overleg had volgens Israël op verzoek van de Turken plaats. Ankara wilde de ontmoeting niet bevestigen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangespoord tot het geheim overleg woensdag tussen Israël en Turkije over het verbeteren van hun relatie. Dat heeft de Turkse krant Hürriyet donderdag gemeld op gezag van diplomatieke bronnen meldt De Telegraaf.

3 REACTIES

  1. davutoglu trilde laatst tijdens zijn toespraak. hoe goed ik het ook vind om moreel te handelen, duidelijk was wel dat deze man ook een appeltje lijkt te hebben te schillen met in zijn ogen kwaden, slechten etc. Wat ik hem dan kwalijk begin te nemen is dat dat inconsequent lijkt te zijn. Israel scoort goed. Nog meer dan in andere islamitische landen zijn de anti israelische gevoelens in Turkije het sterkst. Dat geeft te denken.

    naast slimme geopolitieke zetten, zou deze mijnheer ook goed doen aan betere diplomatie op de lange termijn. Wie van onze buren zijn lieverdjes. Welk land is dat nou eenmaal. geen een. dus zo snel afschijven terwijl je er heel veel belang bij hebt, dan ga je op de blaren zitten en verongelijkt zitten roepen! dat is wat er zal gebeuren als de relatie met Israel nog meer verslechterd!

    maar goed. Met de verkiezingen op komst zal AK partij zowel op de politiek van koeredn, mensenrechten etc en ook op buitenlandse zaken iets meer koest blijven. ze kunnen niet anders!

  2. Kamer, in jouw analyse waar ik het mee eens ben is er sprake van een strijd tussen menselijkheid( openlijk veroordelen optreden Israel ) en diplomatie ( geopolitieke zetten op de lange termijn) Waar kies je dan voor?
    Turkije is wel het enige land in de wereld dat het optreden van Israel openlijk heeft veroordeeld ondanks de nauwe economische/militaire banden..Andere landen hadden dit ook moeten doen. Het gaat niet meer om Israel vs Palestina…Jood vs Moslim..Het gaat hier om mensenlevens en daar zou op internationaal niveau een standpunt over ingenomen moeten worden. Doen we dit niet dan leven we m.i. in een hypocriete wereld.

  3. In mijn optiek is de hele kwestie niet meer of minder dan een volkomen uit de hand gelopen confrontatie tussen enerzijds heet gebakerde activisten met knuppels en kettingen en anderzijds trigger happy israelische commando’s. Het zou voor diplomaten niet moeilijk moeten zijn om hieruit in passende bewoordingen een uitweg te vinden. Het is nu maandagmiddag 5 juli 18.30 en ik heb de engelstalige websites van de turkse en israelische kranten gelezen. Israel heeft de turkse eisen van tafel geveegd. Ik verwacht dat binnen 24 uur de Israelische ambassadeur wordt verzocht Turkije te verlaten. Hij wordt een persona non grata. Een uurtje later kleuren de straten van Damascus, Gaza, Cairo en nog wat van die steden rood. Rood van de turkse vlaggen. Kortom : het wordt er niet in de Levant niet gezelliger op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here