Symposium over Erasmus en Gülen

3
1

Op dinsdag 28 oktober zal in Rotterdam het symposium Erasmus en Gülen: inspirators voor vrede en dialoog plaatsvinden. Een bijzonder project met een bijzondere voorgeschiedenis. Een Nederlandse organisatie met mensen van Turkse afkomst, de Dialoog Academie, heeft als inspirator de Turkse intellectueel Fethullah Gülen. Iemand die in zijn praktische optreden een overtuigd voorstander is van een vreedzaam en vredelievend optreden in de wereld, en die bovendien prioriteit geeft aan onderwijs en opvoeding.
Die gezindheid vertoont overeenkomsten met die van Erasmus, de wereldvermaarde pedagoog en vredesstrijder.

Daarom vraagt de Dialoog Academie aan een andere Rotterdamse stichting, Huis van Erasmus, om op voet van gelijkheid met haar van gedachten te wisselen over de verschillen tussen en overeenkomsten met de eigentijdse Gülen en de middeleeuwse Erasmus. Begin 2008 besluiten beide organisaties om op de verjaardag van Erasmus samen een symposium te organiseren, met als doel te verkennen wat beide denkers kunnen betekenen voor de huidige Nederlandse samenleving. Wat is de betekenis van hun idealen voor de ontwikkeling van een multiculturele samenleving? Kunnen zij nieuwe perspectieven bieden op een toekomst waarin wij in harmonie samen kunnen leven en dialoog een antwoord op polarisatie blijft?

Ondertussen meent de tv-rubriek Nova deze zomer zonder enige bewijsgrond een frontale aanval te kunnen inzetten op de Dialoog Academie en andere door Gülen geïnspireerde organisaties, klaarblijkelijk louter en alleen omdat die een islamitische achtergrond hebben en haar bestuursleden hoog opgeleid en perfect geïntegreerd zijn. De verdachtmakingen van Nova lijken op die van de heksenprocessen van weleer. Achteraf blijkt echter de hele uitzending uit leugen en bedrog te bestaan. Ondanks alle tumult houden de Dialoog Academie en Huis van Erasmus vertrouwen in elkaar. Het symposium en daarmee hun bijdrage aan het Rotterdamse Erasmusfeest gaan gewoon door.

Als organiserende besturen hebben wij verschillende achtergronden en drijfveren, maar wij vinden elkaar in de wil tot dialoog en het streven naar vrede en wederzijds begrip.
Graag verwelkomen wij u op 28 oktober om zelf een actieve bijdrage te leveren aan de discussie tijdens het Symposium over Erasmus en Gülen.

3 REACTIES

  1. hoe zat het ook alweer. Ik heb dhr Gulen menig maal op de Turkse TV gezien (toen hij nog niet voortvluchtig was) waarin hij bij openbare video’s huilend propaganda maakte voor de turkse strijd tegen terreur, en andere video’s (die niet openbaar bedoeld waren) waarin hij zei de seculiere staat van Turkije te verachten…

  2. Volgens de Turkse wet moet deze man zitten voor staatsondermijnende en staatsgevaarlijke activiteiten…

    het zou natuurlijk erg opvallend zijn als men dezelfde wet voor enkelen wel toepast en voor anderen niet…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here