Turkse regeringspartij niet verboden

4
3

Het Turkse Constitutionele Hof weigert de regeringspartij AK Parti te verbieden. De openbare aanklager had een verbod geëist omdat de partij van Turkije een islamitische staat zou willen maken.

De rechters van het hof besloten de partij wel financieel te straffen, aldus opperrechter Hasim Kilic woensdag in Ankara. De subsidies uit de schatkist worden met 50 procent gekort, meldden Turkse media.

Volgens De Telegraaf reageren de Europarlementsleden Joost Lagendijk (GroenLinks) en Emine Bozkurt (PvdA) opgelucht. Dat het Turkse Hof de regeringspartij AKP niet verbiedt, voorkomt namelijk veel problemen bij de Turkse toetreding tot de EU.

4 REACTIES

  1. Voorzover ik weet worden de rechters van het Constitutionele Hof benoemd door de President. Er schijnen er nu 7 uitgesproken seculieren te zijn van ? . Gul c.s. kunnen dus de komende 6 en misschien nog eens 7 jaar aan de samenstelling van het hoogste turkse hof knutselen. Hebben de Turkse kranten al uitgerekend wanneer die die-hards met pensioen gaan ?

  2. Echt jammer. Ik wou bijna een feestje geven. Dat we af waren van de conservatieven waar ze politiek en geloof met elkaar verbinden

  3. He emre wıl je weer terug naar de ıjstıjd.Dankzıj hen hebben we een land waar het eındelıjk goed gaat maar ja inek hoşafdan ne anlar bu lafım sana.

  4. helaas is ruimte geven aan niet democratische uitgangspunten van een democratisch gekozen partij ook onderdeel van de democratie. als de democratische gedachte (en niet alleen de werking van democratie als stemmen en regeren) sterk genoeg is, valt het best mee met wat ze door kunnen drukken, maar het is wel veel…

    vooralsnog is er niet iets op basis waarvan verbod gerechtvaardigd is. Wel zijn er inmiddels legipo aanwijzingen dat de democratie van de AK partij een democratie is die hen vooral uiotkomt. Maar welke turkse partij dedd dat niet in het verleden? Allemaal beloven ze veel maar doen ze een selectie. Zo ook de Ak partij inzake bijvoorbeeld de rechten van de vrouw, homo rechten, rechten voor niet-moslims, rechten van alevieten etc etc…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here