Vakantie Turkije populair bij Turken

20
2

Turken met vakantieplannen gaan deze zomer wederom massaal naar hun moederland. In de afgelopen 10 jaar zijn er nauwelijks veranderingen waar te nemen in het vakantiegedrag van deze groep. Dit komt naar voren uit het onderzoek Marktverkenningen Allochtonen, gehouden door MCA Communicatie in april 2008 en voorgaande jaren.

96% van de Turken bezoekt deze zomer hun moederland. Dit geldt voor 68% van de Marokkanen, 33% van de Surinamers en voor slechts 10% van de Antillianen. Andere bestemmingen die met name door Surinamers en Antillianen worden genoemd zijn Spanje, Nederland en Turkije.

Een grote groep ondervraagden (42%van het totaal) gaat overigens helemaal niet op vakantie in de zomer en blijft in Nederland. Als men op vakantie gaat, blijven Turken veel langer weg dan autochtone Nederlanders. In 2008 is de duur van het vakantieverblijf bij Turken 50 dagen, terwijl autochtone Nederlanders gemiddeld 18 dagen op zomervakantie zijn.

Het vliegtuig is onder alle groepen het populairste vervoermiddel voor de komende vakantie. In vergelijking met eerdere jaren, heeft de auto als vervoersmiddel met name onder Marokkanen en Turken ingeboet, minder dan de helft van hen (45%) reist dit jaar met de auto naar het land van herkomst.

20 REACTIES

 1. vaderlandsliefde uit zich op alle mogelijke manieren bij Turken. In dat licht is het te begrijpen. helaas leidt het er in dit geval toe dat zelfs de 2e en 3e generatie minder van de rest van de wereld weet en ziet! Overigens, vraag ik me af of dat anders is bij marokkanen. Ik kan wel begrijpen dat je niet ieder jaar weer naar marokko wilt! (al is het een fantastisch mooi land ook)!

 2. jij bent egt zo een mongool, er zijn meer dan 1 vakanties in het jaar in de kleine vakanties gaan turken in NL vaak naar Duitsland of België, als je niks over turken weet moet je gwn je mond houden..

 3. Ik erger me echt aan jou, er zijn meer dan 1 vakanties in het jaar in de kleine vakanties gaan turken in NL vaak naar Duitsland of België, als je niks over turken weet moet je gwn je mond houden..

 4. htypro,

  wat is er aan het verhaal dat jij niet wil accepteren?

  volgens mij is het niet im frage of turken niet naar turkije gaan op vakantie. Jaar in jaar uit geven turken zelf aan dat als ze op vakantie kunnen gaan, ze naar Turkije gaan. Maar ik zeg er ook bij, dat is toch ook logisch is (familie, mooi land, goedkoop) jeetje, zelfs andere Europeanen gaan meer en meer naar Turkije. Ik zeg alleen dat dit er wel toe leidt dat er maar weinig Turkse jongeren zijn die meer van de wereld zien in vergelijking met hun peers!!!

  ff googlen en je komt tot een aanal websites die in verchillende onderzoeken tot hetzelfde resultaat komen. Ik weet nog uit 1998 een onderzoek (ik meen van Folia in die tijd)waarin naar voren kwam dat terwijl de helft van de NL studenen tussen 20 en 30 jaar tijdens hun studie gemiddeld 8 landen bezoeken dit voor turken op gem 2 stond!!! Dat is puur een constatrin. Ik denk niet dat je mij, je kent me niet eens meteen tot monmgool kunt uitmaken door deze constatringen, die niet eens van mij zijn…

  jaran mi varda gocunuyon kardesim. ne kadar terbiyesiz ve dar goruslusun sen!

 5. trouwens, dit onderzok ging over die ene vakantie in het jaar! en de resultaten hebben daar dus dan ook betrekking op…voordat je begint te schelden zou ik eerst nadenken waarom jij kennelijk hier iets slechts in ziet!

  daar komt nog bij dat turken niet zomaar naar Dtsl en Belgie gaan. net zoals dat Tuken ook over het algemeen niet zomaar uiteten gaan…

 6. Kamer, je weet het allemaal wel heel mooi te vertellen over Turken. Maar ehm, ben je zelf niet toevallig ook een Turk. Het is mooi om te zien hoe Turken in Nederland hun eigen volk zwart maken. Met modder gooien is in jou geval niet gepast. Je kan een Nederlands paspoort hebben, je kan hier een opleiding hebben afgerond. Maar feit is dat jij gewoon een Turk, Koerd of Armeen blijft. Al met al, een buitenlander. Alhoewel de Armenen en Koerden dichter bij de Europeanen staan.

 7. Daan, ik zie werkelijk waar geen enkele zin in je bijdrage die ergens op slaat. Al met al, je woorden slaan als een lul op een drumstel!

 8. Ik denk dat kamer (vaak) wel gelijk heeft, maar hij brengt het misschien wat te stellig!

  Kamer, op zich ben jij een kritische stem in een woud van puberale sentimenten wat men onterecht betiteld als vaderlandsliefde en lever je wat mij betreft een meer dan welkome bijdrage, maar kamer, je zou wat meer rekenin moeten houden met het feit dat de taal die je bezigt en de argumenten die je aanhaalt en geeft een beetje ’too much’ zijn voor een forum als deze als je begrijpt wat ik bedoel!

  m.v.g.

  een wat oudere gebruiker van het internet medium

 9. sukkeltje, hoe vaak moet k het nog uitlegge er zijn meerdere vakanties in het jaar, turken gaan in de grote vakantie naar turkije, maar in de kleine vakantie vaak naar andere landen,
  ik ben een Turk, ga geen bullcrap over Turken praten….
  En veel Nederlanders zijn niet eens geinteresseerd in de gs van hun eigen land, bij ons Turken is dat juist omgekeerd….

 10. Jonge jonge waar gaat dit toch allemaal over? Voel je toch is niet direct zo aangesproken als er iets normaals wordt verteld (of bewezen is aan de hand van jullie eigen antwoorden).
  Nou én als je al je vakanties in je moederland wilt doorbrengen.. nou én als je niet op vakantie wilt, nou én als je niet naar Duitsland wilt (wil ik ook niet graag) nou én als je je nog meer Turks voelt dan Nederlander.. als je jezelf ook maar gewoon een tikkie Hollander voelt en je bént het ook als je hier geboren bent en getogen!
  Nou mannen van welke roots dan ook take it easy.. ja echt mannen zijn zo anders dan vrouwen haha.. selamlar marry

 11. ik snap niet waarom Kamer nu aangevallen wordt. Hij zegt niets abnormaals. Het is een feit dat Turken bijna altijd naar Turkije op vakantie gaan en dat de gemiddelde Turk minder ziet van de wereld. En ook van Turkije zien de Turken niet altijd evenveel. Rondreizen in het moedrland zit er ook niet altijd in. Dus dat lijkt me ook een issue. Ja inderdaad, Turkije is een ontzettend mooi land, ik ben verliefd op het land, al is het niet meer zo goedkoop is als sommigen denken.

  Het is niet alleen de vaderlandsliefde dat Turken ieder jaar weer naar het moederland brengt, maar Turkse jongeren in Nederland worden vaak niet door de familie aangemoedigd om elders op vakantie te gaan. In veel gevallen mogen, de meiden dan, vaak ook niet zomaar met vrienden in Turkije op vakantie gaan, laat staan elders op de wereld!

  En een ander factor is dat Turkse studenten die wel elders op vakantie willen en kunnen gaan, niet altijd de juiste mensen in de omgeving hebben om mee op vakantie te gaan. Die Turken zijn namelijk in Nederland in de minderheid, de overgrote deel lijkt vaak modern, maar heeft toch vaak een stellige houding en zit echt vast tussen 2 culturen in.

  Ik ben een Turkse meid van 23 en ben bevoorrecht dat ik de vrijheid heb om te reizen. En ja ook ik ga volgende week naar Turkije en in oktober ga ik lekker naar Italie.

  En ik ben een enorme voorstander dat Turken meer moeten reizen en steden moeten zien. Verken de wereld, het is een eye-opener. Ik bedoel hoe duur is nu een stedentrip???? Als we altijd alles als een aanval moeten intepreteren dan valt er niet veel te ontdekken. Er zijn heel veel dingen die Nederlanders van Turken kunnen leren, maar er zijn ook zeker punten waar Turken een voorbeeld aan de Nederlanders kunnen nemen. Met het verkennen van andere steden/landen als startpunt…dat lijkt mij toch wel een mooi leerpunt…toch?

 12. hyptromudur nedir,

  je moet eerst leren praten en discussieren zonder meteen scheldwoorden te gebruiken. Daarnaast ook leren lezen wat er staat zonder alleen maar te herhalen. Want het antwoord op wat jij zegt is ook al gegeven. dit onderzoek is gebasseerd op de zomervakantie(plannen), en wat kamer ook terecht zegt, niet op de in totaal 2 weken aan overige vakanties! En ik denk dat hij wel gelijk heeft! En dat dat niet meteen betekent dat dat kritiek is op jou of wiens dan ook turks zijn. Dat jij dat alleen maar zo opvat en niet verder kan kijken zegt meer over jou!

 13. man o man, het is nog erger dan ik dacht. je kan hier niets zeggen dat niet positief (wat dat ook moge zijn) over mijn eigen volk en land of je bent meteen een ‘sukkel’ landverrader, mongool etc etc…wat mij betreft is dit een direct resultaat van de verkokerde kijk op het eigen turks zijn!

  Zo ken ik zoveel turkse jongens die wegkwijnen bij een lullig wateralletje in antalya (duden) en nog nooit de victoria watervallen heeft gezien terijl ze vaak ook de kans hebben, echter, het komt niet eens bij ze op om ook schoonheid eldes e ontdekken en te waarderen.

  relativeren is ook een kunst. Dat kunnen de meesten helaas dus niet als het ten koste gaat van wat mij betreft du misplaatste trots op het eigen land…

  trots moet je zijn op je schrijves, wetenschappers, kunstenaars, architecten, muzikanten, gastarbeiders, en natuurlijk mag je ook de duden watrvallen moi vinden (zijn ze ook), maar ik zeg dus alleen dat het jammer is dat een te groot deel van turken inderdaad alleen het eigen land kent en in het beste geval een land waar ook famileleden wonen. Maar hoeveel turken zijn naar het rode plein geweest, of naar de kropols, of naar het revi fonein, of de itte toren van lissabon…ik heb het niet eens over andere continenten!

 14. ‘je moet eerst leren praten en discussieren zonder meteen scheldwoorden te gebruiken. Daarnaast ook leren lezen wat er staat zonder alleen maar te herhalen’. Wtf man k praat hoe ik wil, wie ben jij om mij te oordelen. Kamer praat alsof turken niks over de rest van de wereld weten… Ik was het daar niet mee eens.

 15. totale 2 weken aan overige vakanties? waarom moet je nu weer overdrijven… er zijn meerdere vakanties: herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie,pasen,meivakantie,hemelvaart,pinksteren
  Al die vakanties bijelkaar zijn al 7 weken dus wat space jij?

 16. Ik wil alleen duidelijk maken dat turken niet altijd alleen naar turkije gaan, we gaan wel vaak in de vakanties naar turkije, maar we gaan ook naar andere landen. Stel dat je alleen naar Turkije gaat op vakantie dat betekent dan niet dat je minder weet dan iemand die wel naar diverse landen reist.
  Je hebt tegenwoordig ook internet, tv, krant etc. Dus het kan ook zo zijn dat een turk die ‘alleen maar’ naar turkije gaat ook wat weet over de wereld….

 17. jij gaat zeker alleen maar uit van basisscholieren en van jongeren die achter internet kunnen als we het over ‘ turken’ hebben?

  Ik vraag me nu echt af hoe oud je bent aangezien je ten eerste ook nog alleen maar beledigend kan praten kennelijk en als je daarop wordt gewezen ook nog eens boos wordt!

  Verder haal je voorbeelden er uit waar je alleen op ingaat, maar ga je absoluut niet in op de essentie van het geheel. En maak je een opmerking tot essentie. Natuurlijk beweerd hier niemand dat turken niets of minder zouden weten. maar vergeleken bij iemand die wat meer van de wereld ziet missen zij op zijn minst bepaalde competenties en wat kennis.

  en ja, precies, je kan altijd alles via internet en kranten leren. Vooral Turkse kranten zeker!

  Dat jij niet inziet wat hier wordt gezegd is echt raar. Het is heel simpel. In tegenstelling tot wat jij beweert blijkt jaar in jaar uit weer dat Turken over het algemeen alleen naar turkije op vakantie gaan.

  bezoekjes aan Duitsland en Belgie worden door de Turken zelf niet eens vakantie genoemd (ik heb het artikel gevonden, stond in de contrast in juli nummer van 1998 nota bene)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here