Erdogan: aanpakken hoofddoekverbod

5
4

Voor het opheffen van het verbod op het dragen van een hoofddoek in Turkse openbare en universiteitsgebouwen is geen wijziging van de grondwet nodig. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd, meldde het staatspersbureau Anatolia.

“Het is niet nodig om te wachten op een nieuwe grondwet. De oplossing is simpel. De kwestie kan worden opgelost door het eens te worden over een zin”, zei de premier. V

olgens Erdogan is het hoofddoekverbod een beperking van de vrijheid van het individu, maar het seculiere Turkse establishment – en vooral het leger – zegt voor een vergaande islamisering van de Turkse samenleving te vrezen.

5 REACTIES

 1. Secular, ik begrijp jullie zorg over de verandering in Türkiye.. van totaal seculier á la Atatürk naar een land met uitdrukkingen van geloof.
  Maar kijk naar Nederland, wat toch een democratie is, zie je dat dat vrijheid van geloven of niet geloven inhoudt én dus ook het dragen van kleding die bij je geloof past!
  Politiek en geloof moeten los van elkaar staan, is zo.. maar de democratie van een land houdt bepaalde vrijheden in, zolang je maar binnen de wet blijft.
  Misschien zijn de heren Erdogan en Gül wel gewoon bezig om die vrijheden te bewerken die in een democratisch land binnen de EU behoren anwezig te zijn. Dat hoop ik met jullie en vrees niet te hard.
  Als een land bij de EU komt dan zal dat democratie inhouden en die kun je alleen bij wet regelen en niet door de harde hand van een leger, hoe nodig dat ooit geweest is!
  Selamlar, marry

 2. Zo gaan we meer op Iran lijken. Prive mag iedereen doen wat ie wil. Wie boeit dat nou. Maar hou je gewoon aan de regels. Het is een gerichte staat van Ataturk. En dat moet ook zo blijven.

 3. Hi Mary. Helaas vergelijk je appels met peren. Tuurlijk wil een groot deel van de Turken een democratie zoals jij het hebt beschreven, maar in Nederland is nu eenmaal niet de helft van de bevolking agrarier en hebben ze wel iets meer educatie gehad dan de basisschool. en is het zo dat in Nederland niet de helft van de vrouwen een hoofddoek draagt. veel van de vrouwen hebben nog altijd uit culturele overwegingen een hoofddoek op. Niks mis mee. Maar helaas is het zo dat ook een grootdeel uit politieke overwegingen het doet. “Kijk ik hoor daar en daar bij” gedrag. En dat is beangsigend voor vele mensen (En nou hebben we het geneens over de mannelijke deel van de bevolking gehad he). Dat is een van de belangrijke redenen waarom nog veel mensen een stokje steken tegen dit democratisch proces. Want zoals je weet democratie geeft macht aan de massa, en als de massa nog niet een bepaald proces van verlichting heeft meegemaakt zal de democratie nog lang op zich laten wachten.

 4. In nederland studeren er ook meiden met een hoofddoek aan de universiteiten. Lijkt Nederland op Iran? De huidige regels en wetten zijn niet door Ataturk bedacht of ingevoerd. Het wordt de hoogste tijd dat de regels veranderen, en het ziet er naar uit dat dat ook gaat gebeuren. Iedereen heeft recht om te gaan studeren, en daar mag een kledingstuk geen belemmering vormen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here