Gül (nog) geen Turks president

0
5

Bij de Turkse presidentsverkiezingen heeft minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül maandag wel een meerderheid achter zich gekregen, maar niet de vereiste tweederdemeerderheid om in de eerste ronde te worden verkozen.

Dat heeft parlementsvoorziter Köksal Toptan bekendgemaakt. Gül van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) kreeg 341 stemmen achter zich, waarmee hij het makkelijk haalde van Sabahattin Cakmakoglu (70) en Hüseyin Tayfur Icli (13). Er stemden 23 parlementsleden voor “geen van de drie” en één stem was ongeldig. Geen enkele kandidaat haalde dus de tweederderde meerderheid van 367 stemmen in het Turkse parlement, dat 550 zetels telt.

Op 24 augustus komt er een nieuwe stemming. Indien er dan geen winnaar uit de bus komt, volstaat op 28 augustus een gewone meerderheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here