Turkije uit de gratie als vakantieland

6
2

Volgens het NRC Handelsblad is Turkije uit de gratie als vakantiebestemming. Het aantal Nederlanders dat daarheen op vakantie gaat, daalt deze zomer met zo’n vijf procent nadat het vorig jaar al in één klap met 40 procent was gedaald, meldt de krant.

In 2005 gingen er nog ruim 1 miljoen Nederlanders naar Turkije, dit jaar hebben 570.000 mensen (boekingen tot 3 juni) een vakantie in Turkije geboekt. Nog nooit is een vakantiebestemming binnen één jaar bij Nederlanders zo uit de gratie geraakt, zegt onderzoeker Ad Schalekamp van TNS-Nipo, directeur van het grootschalige ‘continuvakantieonderzoek’ van TNS-Nipo en het Nationaal Bureau voor Toerisme.

Het Continuvakantieonderzoek heeft uitvoerig uitgezocht waarom Turkije opeens zo daalde in populariteit. De oorzaken zijn divers maar hebben vooral te maken met de relatieve onbekendheid van vakantiegangers met Turkije. „Ze bleken daar toch geen binding te hebben met het land”, zegt Schalekamp. Een groep ondervraagden gaf de ‘vogelgriep’ op als reden om niet meer te gaan, een andere groep noemde de ‘onbetrouwbare vliegmaatschappijtjes’. Ook de internationale rel over cartoons in Deense kranten die veel moslims beledigend vonden, werd genoemd. Eén groep zei last te hebben gehad van ‘onbeschofte Russen bij het buffet’ in populaire Turkse vakantieplaatsen.

6 REACTIES

  1. Net goed voor de Turkse overheid. Ze hebben jarenlang op massa toerisme gericht beleid gevoerd en nu plukken ze daarvan de niet-bestaande vruchten. Al die verschikkelijke all-inclusive resourts met van die bandjes om je pols en een kremlin-decor, het zou verboden moeten worden! Het was erg leuk voor de korte termijn maar nu wordt duidelijk dat het niet duurzaam is geweest. Ik ken genoeg van die sjakies en anita’s die naar turkije zijn geweest (omdat het geodkoop was) en nog steeds denken dat men buiten het hotel om een hoofddoek moest dragen?! Ik dacht dat Turken zo gefrustreerd waren over de verkeerde imago die ze hebben. Daar heeft kennelijk de replika’s van Amsterdam en de Kremlin weinig goed aan gedaan.

  2. Het gaat wel weer goed komen met Türkiye, trouwe Nederlanders zoals ik komen er gewoon elk jaar. Maar het is met Turkije net zo gegaan als jaren geleden met Spanje. Als het maar heel goedkoop is dan gaan er hele horden op af, als de prijs dan wat hoger wordt haken er af. Misschien heeft de vogelgriep én mensen uit het oost-blok die soms echt niet fatsoenlijk zijn, wat mensen tegengehouden.
    Gewoon gaan mensen, of half pension nemen in een kleiner otel, veeeel leuker! En zeker niet alles geloven wat sommigen als commentaar geven; ervaar het zelf maar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here