Inwoners Turkije verdienen weinig

10
144

Gemeten naar het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner is Nederland het op twee na rijkste EU-land. De Oost-Europese landen die de afgelopen jaren toetraden tot de Europese Unie, scoren allen onder het gemiddelde. Het armst zijn Roemenië en Bulgarije. Nog armer is kandidaat-lidstaat Turkije. Inwoners van het land hebben een gemiddeld inkomen van nog geen 30% van wat de gemiddelde inwoner van de EU verdient.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Op één staat het Groothertogdom Luxemburg, gevolgd door Ierland. Nederland is derde met een inkomen dat 31% boven het gemiddelde EU-inkomen ligt. Als de Europese landen Zwitserland, IJsland en Noorwegen bij de EU hadden gezeten, was Nederland overigens een stuk lager geëindigd. Alle drie hebben namelijk een hoger bbp per inwoner dan Nederland.

10 REACTIES

 1. en dat is nou ook precies een van de redenen waarom het voor Turkije goed is om zich economisch en sociaal te binden aan de EU…

  i.p.v. de zogenaamde Turkse staten of de Arabische waar het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking verre van het gemiddelde van de EU inwoners is…

  op termijn hebben dan zowel de EU als Turkije daar heel veel aan!

 2. In de hotels verdienen ze in ieder geval veel te weinig, dat is mij na vele jaren komen daar, wel bekend. Het is gewoon goed voor Türkiye én voor EU dat ze erbij komen. Elk land heeft er al van geprofiteerd in economische zin en de democratie zal er ook baat bij hebben. Niet alles is goed in een open democratie, dat zien we wel in Nederland, elk voordeel heeft zijn nadeel!
  Als je het zelf redelijk tot goed hebt dan wens ik dat ook voor een ander. En van de grote hoop van ons kan best gedeeld worden.

 3. Serdar,

  Turkije zal nooit bij de EU horen. Het laten wachten van Turkije in de wachtkamer is een stukje van het politieke spel die momenteel 48 jaar wordt toegepast. Turkije zal niet eerder dan 2015 volgens westerse leiders kunnen toetreden. Niet eerder, maar wel later? wel erg vaag vind je niet ? wat is later is dat 2020, 2025, 2030, 2040????

  Het verdeeld houden van die regio is in de belangen van het westen. Zij zien niets liever dan, dat er oorlog heerst in dat regio of dat er een potentiele oorlog kan uitbreken. Door het verdeeld houden van die regio kunnen zij de olievelden beter controlleren (iets wat iedereen al weet), daarnaast kunnen de grootste wapenexporterende landen hun wapens verkopen aan deze landen omdat er of oorlog heerst in dat regio of een potentiele oorlog kan uitbreken. Een van de redenen waarom de BBP in Turkije lager is dan andere Europese landen komt door het feit dat meer dan 50 procent van de BNP van Turkije uitgegeven wordt aan defensie. Turkije moet immers zichzelf kunnen beschermen aan omringende landen. Vraag je zelf maar eens af hoeveel de grootste wapenexporterende landen verdienen door Turkije te voorzien van wapens, welke weer gebruikt worden om broeders in het oosten van Turkije te elimineren. Deze mensen (vrijheidstrijder voor de een terrorist voor de ander) worden ook voorzien van wapens, geleverd door diezelfde wapenexporterende landen. Zolang er verdeeldheid is in dat regio, zolang Turken, Arabieren, Perzen en Koerden (ongeacht je sunniet of siiet bent, Yezid of Alleviet) niet beseffen dat het bundelen van de krachten de oplossing is naar de gouden toekomst. Staat de mensen van het midden-oosten een hel te wachten. Corrupte arabische regimes die als marionetten voor de USA werken en hun volk onderdrukken, bestelen en terorriseren dienen van de troon te worden gehaald. Er moet een revolutie komen tegen alles wat voor de verdeeldheid van het midden-oosten is.

 4. test,

  ik ben het wel eens met je constateringen maar niet met je argumenten…en zeker niet met je idealen omdat deze onhaalbaar en eenzijdig zijn…

  het midden oosten moet de krachten bundelen: wiens krachten en onder wiens bnaam dan? die verdeeldheid is er niet voor niets en komt zeker niet alleen door het westen mijnheer…de scheiding Siiet en soenniet bestaat al bijna sinds de eerste 4 khaliefen en is een heuse schisma in de Islam!

  Turken en Arabieren krachten bundelen? Tegen wie? Israel heeft Turkije geen problemen mee. Ook geen enkele zin om te hebben. Arabieren daarentegenm zeggen van wel, doen van niet en ondertussen doen ze geen reet tegen de onderdrukking van de Palestijnen (overigens zijn dat geen arabieren)…

  Iran en Turkije zijn al sinds Shah Ismail vijanden van elkaar geweest. 2 grote naties die hun stemopel op het noordeloijke midden ossten en voorazie kunnen drukken…

  en zo kan ik doorgaan…je analyse is dus te eenzijdig in antitheses geformuleerd. niet alles kan je uitleggen met simplistische ideeen van ‘wij’ en hun ‘hun =westen’…hou toch op…de wereld is wel even wat complexer en de geschiedenis gaat even wat verder terug…

 5. test…

  soms is de beste uitleg van een ingewikkelde problematiek de simpelste…ik kan bv zeer diep op details ingaan maar dan raak jij in de war…ik kan van wiskunde beginnen tot gedragseconomie tot de geschiedenis van wetenschap en technologie….dan raak jij de overzicht kwijt….wat serdar verteld is juist…verdeel en heers opdat je olie en wapen kan beheren…als Turkije zou stoppen met defensie uitgaven en alle koerden uit Turkije zette in een Koerdistan oipgericht door Turkije zou Turkije binnen 5 jaar de allerrijste land zijn in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here