Turkse oppositie naar hooggerechtshof

4
1

De seculiere Turkse oppositie heeft het hooggerechtshof dinsdag verzocht een stemming in het parlement over directe presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. De regering van premier Recep Tayyip Erdogan wil dat de president in Turkije door het volk wordt gekozen, en niet door het parlement, zoals nu het geval is. Daarvoor is vorige week een amendement aangenomen.

De grondwetswijziging van vorige week is volgens de oppositie echter niet op legale wijze aangenomen. Een van de wetsartikelen zou niet de vereiste tweederde meerderheid hebben gekregen en er zou niet geheel geheim zijn gestemd.

Het kan weken duren voordat het hof uitspraak doet, en daarna moet de grondwetswijziging nog worden goedgekeurd door Sezer, die er eerder al zijn veto over heeft uitgesproken. De president kan niet nogmaals zijn veto uitspreken, maar kan wel een referendum gelasten over het amendement.

4 REACTIES

  1. meclis secemedi, halka sectirmiyorlar kim sececek o zaman.
    Deniz baykal isleri karistiriyor yine.Insallah anayasa mahkemesi bu sefer duzgun bir karar verirde millet yeni cumhurbaskanini secer, sezerde def olup gider.

  2. cumhurbaskani belli birakin abdullah gul olsun.. deniz baykal turkije yi 2 gunde satar!!! akp sayesinde turkije duzene girdi neolur birakin ve bu duzeni bozmayin !!! turk milleti artik rahatligi hak ediyo!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here