Turkije wil helpen met orde in Irak

1
1

De Turkse premier Recept Tayyep Erdogan heeft donderdag zijn Iraakse ambtgenoot Nouri al-Maliki hulp aangeboden bij het opleiden van militairen en politieagenten, om de stabiliteit in het buurland te vergroten.

De Belgische krant de Standaard schrijft dat Erdogan verder zei dat er een plan moet komen om te verzekeren dat de noordelijke Iraakse stad Kirkuk, die even ten zuiden van de autonome Koerdische regio in Irak ligt, etnisch gemengd blijft. Turkije vreest dat de Iraakse Koerden Kirkuk bij die regio willen inlijven, om uiteindelijk een zelfstandige staat te kunnen stichten. Dat zou de Turkse Koerden maar aanmoedigen om in opstand te komen tegen Ankara, denkt Turkije.

Turkije is ook bang dat de etnische en sektarische spanningen in Irak tot een burgeroorlog zullen leiden. De Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül zei eerder deze week dat het uiteenvallen van Irak.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here