Concert van Omar Faruk Tekbilek

0
3

Virtuoos en multi-instrumentalist Omar Faruk Tekbilek komt eindelijk naar Nederland. Omar Faruk Tekbilek, vertegenwoordiger bij uitstek van muziek uit de Mediterranee en het Midden-Oosten, of zoals hij het zelf noemt ‘kosmische muziek’, gaat Nederland vereren met een eenmalig optreden. Deze topartiest, wiens unieke composities te horen zijn op fameuze cd’s als ‘Buddha Bar’, werkte samen met wereldberoemde musici en bracht tijdens zijn concerten over de hele wereld ontelbare fans in vervoering. Stichting Mystiek kondigt daarom met grote trots een weergaloos concert van Omar Faruk Tekbilek en zijn ensemble aan , dat zal plaatsvinden op zaterdag 4 november 2006 in De Doelen te Rotterdam.

Omar Faruk Tekbilek, muzikaal wonderkind, begon zijn carrière met het bespelen van de kaval, een smalle diatonische fluit. Als vergoeding voor de uren die hij doorbracht in de winkel van zijn oom, gaf deze hem lessen in het bespelen van de fluit. Omar Faruk groeide uit tot meester in het bespelen van verscheidene instrumenten, waaronder ney (bamboefluit), zurna (schalmei), baglama (langhalsluit), ud (klassieke luit) en percussie.

Tijdens zijn muzikale carrière werd Omar Faruk beïnvloed door de Wervelende Mevlevi Derwisjen. Hij raakte geïnspireerd door hun mystieke muziek en dans, waarbij beweging, geluid en geest leken samen te smelten. Na kennismaking met Brian Keene in 1988 heeft Omar Faruk zich ontwikkeld tot een van de bekendste vertegenwoordigers ter wereld van muziek uit de Mediterranee en het Midden- Oosten. Sindsdien heeft Omar Faruk samengewerkt met internationaal bekende namen, zoals jazztrompettist Don Cherry, keyboardspeler Karl Berger, ex-Cream rockdrummer Ginger Baker, Ofra Haza, Simon Shaheen, Hossam Ramzy, Glen Velez, Bill Laswell, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Uttal en Steve Shehan.

De muziek van Omar Faruk is gebaseerd op traditionele roots, welke werden beïnvloed door hedendaagse klanken. Deze mix beschrijft hij zelf als ‘kosmisch’. Vier pijlers waarop zijn creatieve talenten rusten zijn mystiek, folklore, romantiek en fantasie. Omar Faruks muziek symboliseert eenheid in diversiteit.

Dankzij zijn reputatie als virtuoos en pleitbezorger van wereldvrede is Omar Faruk Tekbilek op dit moment een veelgevraagd musicus, die uitverkochte concerten geeft in Europa, Noord- en Zuid- Amerika, Australië en het Midden-Oosten.
Omar Faruk Tekbilek & BLØF

Op het nieuwe album van BLØF genaamd ‘Umoja’, welke is te omschrijven als een muzikale ontdekkingsreis door de hele wereld, waarop muziek wordt gemaakt met artiesten uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Europa, is ook Omar Faruk Tekbilek te beluisteren. Het nummer ‘De Mens’ werd in samenwerking met Omar Faruk in december 2003 in het Turkse Antalya opgenomen.

BLØF over Omar Faruk Tekbilek: ‘Faruk is een multi-instrumentalist die met gemak alle Turkse muziekstijlen speelt, zowel religieus als modern of folk. In de jaren zeventig verhuisde hij naar Amerika, waar hij succes had met zijn internationaal samengestelde band ‘The Sultans’. Eigenlijk is Faruk de belichaming van ‘UMOJA’ in hoogst eigen persoon. Zijn band bestaat uit mensen uit diverse landen, hij speelt muziek uit alle windstreken en hij treedt op over de hele wereld’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here