Orhan Pamuk krijgt Nobelprijs

4
7

De Nobelprijs voor literatuur is gewonnen door de Turkse schrijver Orhan Pamuk. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag meegedeeld. “In zijn zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad heeft Pamuk nieuwe symbolen voor de botsing en interactie van culturen ontdekt”, aldus de Academie.

Pamuk is geboren en getogen in Istanbul. Hij werpt in zijn veelal historische romans licht op de spanningen tussen oost en west. Voorts gaan zijn verhalen ook over de indruk of gevoelens van identiteitsverlies in de cultuur van de zowel oriëntaalse als westerse Turkse metropool Istanbul.

Pamuk haalde zich de gramschap van radicale Turkse nationalisten op de hals door in een vraaggesprek te stellen dat Turkije een miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden van het leven heeft beroofd. Hij deed dat in een gesprek naar aanleiding van het boek dat hij zijn eerste en zijn laatste politieke roman heeft genoemd, Sneeuw.

Een eind 2005 aangespannen proces wegens ‘belediging van het Turkendom’ bezorgde de schrijver extra internationale bekendheid. Hij krijgt de prijs van 1,1 miljoen euro 10 december is Oslo uitgereikt.

In Turkije is met gemengde gevoelens gereageerd op de Nobelprijs voor de literatuur voor Orhan Pamuk. Collega-schrijvers zijn trots op de winnaar, commentatoren menen dat Pamuk om anti-Turkse, politieke motieven is uitverkoren. Zij wijzen erop dat hij vorig jaar december terecht moest staan voor het beledigen van de ‘Turkse identiteit’. Pamuk had gezegd dat een miljoen Armeniers de dood hadden gevonden op Turks grondgebied in de Eerste Wereldoorlog en dat 30.000 Koerden waren gedood in de afgelopen twee decennia.

4 REACTIES

  1. Pamuk had gezegd dat een miljoen Armeniërs de dood hadden gevonden op Turks grondgebied in de Eerste Wereldoorlog en dat 30.000 Koerden waren gedood. Hij nam geen terug stap. Ik had me al hele nacht over nagedacht. Zou ik het dan terug stappen doen, natuurlijk heeft hij zo iets niet bewust gezegd. Als hij terug stap genomen had, dan had hij 1,1 miljoen euro mis gelopen. Hij is een niet alleen goede schrijver ook een goede handelaar. 1,1 miljoen zijn land en volk verkocht. Hij weet verdomd heel goed in Eerste Wereldoorlog meer dan 5 miljoen Turken gedood zijn.

  2. hij ontkent toch ook nergens dat er ook Turken zijn gedood.

    Overigens, kan ik mij in het vermeende stukje nergens herinneren dat hij sprak van genocide. Hij zegt alleen dat in het grondgebied wat Turkije is, 1 miljoen armeniers en 30 duizend Koerden zijn gedood. Dat kan niemand ontkennen…maar of dat meteen erkenning van genocide is, dat moeten zowel Turken als ook West Europese Turkije criticasters weer even goed nagaan!

    Zo verdoezeld de literaire kunde en pracht van Orhan pamuk en maken zowel voor als tegenstanders dit tot een genocide issue!

  3. Gine Pamuk 1,1 miljon Euroya satmis TR i!Wat ook niet deugd, maar heb een DIK vermoeden dat serdar TR voor een appel en een ei zou verkopen, de Anti Held.
    Landverraders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here