De WC-brillen in het presidentieel paleis zijn van alle Turken [COLUMN]

9
27

paleis[Door Peter Edel/Istanbul] – Er is al veel over geschreven: president Erdogan woont in een erg duur paleis. ‘Niet zijn paleis’, zeggen medestanders in koor, want het is van iedere Turk.

De regeringsgezinde krant Yeni Safak wilde de indruk uit de wereld helpen dat Erdogan en zijn echtgenote Emine er in het ‘witte paleis’ een overdadige levensstijl op na houden. Dat deed deze krant door te laten zien hoe de Turkse First Lady de keuken bestiert.

Witte thee
Emine Erdogan zegt schillen van appels en citroenen te bewaren om daar eigenhandig azijn van te maken. Indrukwekkend, matiger kan bijna niet.

Yeni Safak sloeg echter de plank mis toen mevrouw Erdogan in al haar passie over organische producten vertelde dat in het presidentieel paleis regelmatig witte thee wordt geschonken, afkomstig uit de oostelijk gelegen provincie Rize aan de Zwarte Zee.

Beetje dom, want de betreffende thee kost € 1800 per kilo en dat staat nogal haaks op de gematigde levensstijl in het paleis die Yeni Safak aan wilde tonen.

Matigheid
Yeni Safak had beter kunnen beweren dat de familie Erdogan slechts drie keer in de week vlees, kip of vis eten omdat 34 miljoen landgenoten zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat ze geen nieuwe kleren kopen omdat 26 miljoen Turken daar de middelen toe ontbreken.

Het had wellicht ook indruk gemaakt wanneer Yeni Safak had geschreven dat de woonkamer van de Erdogans in het paleis vochtige muren heeft, een lekkend dak en verrotte ramen. Daar kampen namelijk 30,5 miljoen Turken mee. Of dat het echtpaar Erdogan evenals een kwart van hun landgenoten in een kamer leeft waar geen zonlicht binnenkomt.

Yeni Safak had de matigheid van de Erdogans ook kunnen aantonen door te schrijven dat zij evenals 12,1 miljoen landgenoten niet over warm water beschikken en dat ze in de wintermaanden kou lijden uit solidariteit met de 22 miljoen Turken die geen brandstof kunnen betalen om hun huis te verwarmen.

Wc-brillen
Dit alles had Yeni Safak kunnen schrijven om het luxe bestaan van de Erdogans in het paleis tegen te spreken. Alleen, wie had het geloofd?

Wellicht kan Yeni Safak Erdogan ertoe bewegen om zijn 6,6 miljoen landgenoten uit te nodigen die thuis geen toilet hebben. Zodat zij plaats kunnen nemen op de Wc-brillen van € 2800 in zijn schamele onderkomen. Dat paleis is immers ook van hen. Allemaal gekkigheid natuurlijk, want verreweg de meeste Turken zullen er zelfs nooit in de buurt mogen komen.

Verering
Waarom Yeni Safak zich zoveel moeite getrooste om de matigheid in het paleis aan te tonen is de vraag. De in armoede verkerende stemmers van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) hebben er namelijk helemaal geen probleem dat Erdogan in luxe baadt. Het is een onderdeel van de irrationele en beangstigende vereringscultus die zich rond hem ontwikkeld heeft.

Die verering gaat ver en kent zelfs religieuze aspecten. Vorig jaar verklaarde een parlementariër van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) dat Erdogan ‘alle kenmerken van Allah’ in zich draagt. Erdogan vond het niet nodig om het tegen te spreken, al verhoudt persoonsverheerlijking van een leider zich scheef tot de islam die hij pretendeert te vertegenwoordigen.

Moslimbroederschap
Met de extra macht die Erdogan via een presidentieel systeem naar zich toe wil trekken wijkt hij af van de Moslimbroederschap waar hij zich zo nauw aan verbonden zegt te voelen.

De Moslimbroederschap beschouwt zich niet als een politieke partij met één onbetwiste leider, maar als ‘een samenhangende gemeenschap die gebaseerd is op een interne wisselwerking van adviezen.’ Die geest hing aanvankelijk ook in de AKP, toen Erdogan nog op gelijke voet stond met andere oprichters van de partij.

Van die gelijkwaardigheid is ondertussen niets meer over. Dat verklaart ook waarom de andere twee mannen van het eerste uur, vicepremier Bülent Arinc en oud-president Abdullah Gül, kritiek uiten op de invulling die Erdogan aan het presidentschap wil gaan geven.

PS
De in dit artikel verwerkte cijfers over armoede in Turkije zijn afkomstig van het Turkse Instituut voor Statistiek (TUIK).

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

9 REACTIES

  1. ‘Beetje dom, want de betreffende thee kost € 1800 per kilo en dat staat nogal haaks op de gematigde levensstijl in het paleis die Yeni Safak aan wilde tonen.’
    .
    Heb jij wel enig idee hoeveel kopjes thee je kan maken van 1 kilo thee?
    En heb je enig idee wat een glas whiskey kost? Je weet wel, dat spul wat jij en je linkse atheïstische vrindjes graag nuttigen? Je weet wel, dat spul dat je lichaam vergiftigd en waar je hersenen van af worden gebroken (waardoor je onsamenhangende columns gaat schrijven).

  2. ‘Yeni Safak had beter kunnen beweren dat de familie Erdogan slechts drie keer in de week vlees, kip of vis eten omdat 34 miljoen landgenoten zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat ze geen nieuwe kleren kopen omdat 26 miljoen Turken daar de middelen toe ontbreken.
    .
    Het had wellicht ook indruk gemaakt wanneer Yeni Safak had geschreven dat de woonkamer van de Erdogans in het paleis vochtige muren heeft, een lekkend dak en verrotte ramen. Daar kampen namelijk 30,5 miljoen Turken mee. Of dat het echtpaar Erdogan evenals een kwart van hun landgenoten in een kamer leeft waar geen zonlicht binnenkomt.
    .
    Yeni Safak had de matigheid van de Erdogans ook kunnen aantonen door te schrijven dat zij evenals 12,1 miljoen landgenoten niet over warm water beschikken en dat ze in de wintermaanden kou lijden uit solidariteit met de 22 miljoen Turken die geen brandstof kunnen betalen om hun huis te verwarmen.’
    .
    .
    .
    Overdrijven is ook een vak he?
    Even om je te testen:
    Hoe kom je erbij dat een kwart van de Turken in een ruimte zou leven waar geen zonlicht binnen komt?
    Weet je dat het best moeilijk is om een ruimte te creëren waar nooit zonlicht binnen komt? Dan zou je op het noorden moeten wonen met rechts en links van je raam hoge bouwwerken die de vroege ochtendzon of late avondzon blokkeren.
    En jij wil serieus beweren dat een kwart van de Turken in die situatie woont?
    .
    Nog even afgezien van het feit dat Turkije een prachtig, vrij en heerlijk warm land is met in de steden vele vele parken, waardoor je eigenlijk alleen maar thuis hoeft te zijn om te slapen. De rest van de dag kun je gewoon buiten in de volle zon en open lucht doorbrengen.
    .
    Weet jij veel. Kluizenaar die je bent.

  3. ‘Zodat zij plaats kunnen nemen op de Wc-brillen van € 2800 in zijn schamele onderkomen.’
    .
    Nogmaals Edel – en daar kun je je nu wel aan storen, maar dat interesseert mij helemaal niks want het is de waarheid – het is niet ‘zijn onderkomen’.
    Het is het onderkomen van de President van de Turkse Republiek.
    En als het je niet bevalt dat dat momenteel Recep Tayyip Erdogan is, dan moet je de volgende keer meer medestanders mobiliseren om te gaan stemmen en zorgen dat iemand anders president wordt.

  4. ‘De in armoede verkerende stemmers van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) hebben er namelijk helemaal geen probleem dat Erdogan in luxe baadt.’
    .
    Nu heb ik op de AKP gestemd, maar ik kan toch niet zeggen dat ik in armoede verkeer, integendeel. Noch verkeert mijn in Turkije wonende familie die voor 80-85% ook op de AKP hebben gestemd in armoede, integendeel. Ook zijn ze niet laag opgeleid.
    Dus hier gaat je stelling alvast mank.
    .
    En natuurlijk hebben wij er geen problemen mee dat onze president in een verblijf resideert dat een sterk Turkije representeert en waardig is.
    Het is schandalig dat een president van een land in een Volkswagen Kever rondrijdt zoals in Uruguay. Ik zou mijn ogen uit mijn hoofd schamen als ik daar als Uruguayaan in het buitenland mee zou worden geconfronteerd.
    .
    Voor linkse lanterfantelaars zoals jij die nivelleren als hobby bezigen is Uruguay een natte droom, maar in Turkije regelen we zaken toch iets anders. Niet voor niets is Turkije een belangrijke economische, militaire en regionale macht van belang, en Uruguay niet.

  5. ´…Erdogan vond het niet nodig om het tegen te spreken…´
    .
    Als president Erdogan alles wat over hem gezegd wordt tegen zou moeten spreken, komt hij nergens meer aan toe.
    Dat zou jij natuurlijk wel leuk vinden, want dan kan hij geen goede dingen meer voor Turkije doen, waar jij zo nijdig om bent.
    Maar Erdogan is een verstandige man die hoofdzaken van bijzaken weet te onderscheiden en dat is de reden dat hij niet overal op in gaat.
    .
    Alleen al om de onzin die jijzelf over hem verkondigd tegen te spreken zou hij iemand in dienst moeten nemen.

  6. ‘…De in dit artikel verwerkte cijfers over armoede in Turkije zijn afkomstig van het Turkse Instituut voor Statistiek (TUIK)…’
    .
    De droge cijferbrij van de TUIK die je aanhaalt, daar hebben we het al eens over gehad in een andere discussie.
    In die discussie moest je het onderspit tegen mij delven bij de uitleg van cijfers, weet je nog?
    Dat was die discussie, waarna je ten einde raad maar mijn quote van het ‘moestuintje’ uit zijn verband ging rukken en probeerde belachelijk te maken, wat je uiteraard niet lukte.
    .
    Nogmaals, je kunt niet 1 norm voor heel Turkije hanteren. Met 1.000 TL per maand kun je in de stad misschien maar moeilijk rondkomen, maar in een dorp op het platteland kan dat zoveel zijn dat je het niet eens aan zinnige zaken uit kunt geven. In je cijfers van de TUIK wordt namelijk niet naar ‘besteedbaar inkomen’ gekeken, maar slechts naar ‘inkomen’. In de stad moet alles ingekocht worden, van huur tot voedsel tot warmte (energie) tot vervoer (woon-werk). In het dorp woon je in het huis dat je zelf hebt gebouwd op het land van je (voor-)ouders, ga je lopend of op de (brom-)fiets/traktor naar je werk, komt de helft van je voedsel uit je eigen moestuin en de melk en vlees van je vee. Hout komt uit het bos en water uit de put.
    .
    Jij zou dit armoede noemen.
    Ik weet dat mensen die zo leven erg gelukkig kunnen zijn en dat ook uit kunnen stralen als je bij hen op bezoek gaat. Op die plaatsen bestaat nog échte Turkse gastvrijheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid.

    • En hoe komt het nu dan zo dat u, heer Stratenmaker, zo verbitterd lijkt. De teksten die u hier telkenmale laat zien, zitten vol verwijten richting, zoals u dat betiteld, links, westerlingen, atheïsten. Wat is we mis met een Atheïst? Wat is er mis met een Westerling? Mag ik u erop wijzen dat u inmiddels een westerling bent en in Turkije gezien wordt als een looser omdat u naar Nederland bent gegaan. U bent een Nederlander en wees blij met uw landgenoten die de ander toestaat om wel of niet een religie aan te hangen. En ja we mogen kritisch kijken naar regeringsleiders die zich autocratisch opstellen en het met de democratie niet zo nauw nemen. Wij wel in ons mooie landje. Wees daar maar eens trots op. U maakt bent daar een onderdeel van.

      • Dus Grinslander ziet wel mijn verwijten richting de personen die de huidige Turkse regering verwijten maken?
        .
        Wat is er gebeurd? Heeft die andere partij (Westerlingen, atheïsten, Kemalisten, Edels etc.) een monopolie op verwijten maken, waar ik niets vanaf weet?
        Geef me even het wetsartikel dat ik overtreed.
        .
        Al 13 jaar schal ik hier de loftrompet der victorie en uit ik mijn blijdschap over de gang van zaken in mijn vaderland.
        Verbitterd? Ik concludeer dan maar dat U een onnavolgbaar waarnemingsvermogen heeft.
        .
        Ik ben op veel Nederlandse dingen trots, maar zeker niet op het betweterige Nederlandse toontje dat als zo vaak uit de ivoren torens over de wereld neerdaalt.
        Daar mag U fijn eenzaam zelf trots op zijn.

        • Welnu. Geen antwoorden op de vraag wat er mis is met Atheisten en Westerlingen! En de ontkenning dat u een onderdeel van Nederland bent maakt dat u het beeld van “De Turk” in negatieve zin bevestigd. U zet de Nederlander van Turkse afkomst in het verkeerde daglicht. Nou Stratenmaker verander de naam maar in Praatjesmaker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here