Turkse overheid blokkeert Facebook, Twitter en Youtube

13
17

gijzel[Istanbul/Peter Edel] – Vorige week plaatsten verschillende Turkse kranten een foto waarop te zien was hoe een lid van de organisatie DHKP/C de door hem gegijzelde aanklager Mehmet Selim Kiraz onder schot hield. Naar aanleiding daarvan werden deze kranten eerder al aangeklaagd. Om dezelfde reden zijn op maandag 6 april Facebook, Twitter en Youtube ontoegankelijk gemaakt.

Na klachten uit het gehele land dat deze websites niet meer geopend worden, verklaarde een overheidswoordvoerder dat de grootste internetproviders in de middag van 6 april navolging aan het verbod hebben gegeven.

Volgens de organisatie van internetproviders zal ‘de procedure voortduren’ en wordt verwacht dat Facebook, Twitter en Youtube ook door andere providers geblokkeerd zullen worden.

Er is een bevel uitgevaardigd om in totaal 166 websites die de controversiële foto plaatsten ontoegankelijk te maken. Daartoe behoren tevens specifieke links naar krantenartikelen.

Kiraz kwam vorige week om het leven na een acht uur durende gijzeling. Bij de beëindiging van de gijzelingsactie door de politie kwamen ook beide gijzelnemers om het leven.

Twitter en Youtube kregen vorig jaar al met een verbod te maken nadat daar informatie was verschenen over corruptie in en rond de regerende Partij voor Gerechtigheid en ontwikkeling (AKP). Dit verbod leidde toen tot veel protest, en uiteindelijk tot een uitspraak van het Constitutioneel Hof waarmee het verbod ongedaan gemaakt werd.

13 REACTIES

    • Netjes van Facebook.
      Ze hadden beloofd controversiële teksten, uitspraken en foto’s die in een bepaald land verboden zijn te verwijderen en onzichtbaar te maken, met name voor bezoekers uit dat land. Het ging toen onder andere om beledigingen van Ataturk die direct zouden worden verwijderd.
      Goed te zien dat Facebook de daad bij het woord voegt en zich niet wil associëren met controversiële zaken die in een bepaald land tot ontregeling van het dagelijks leven kunnen leiden.

  1. Facebook, Twitter en Youtube zijn nu alledrie weer toegankelijk. Gisteravond was nog een verbod op de zoekmachine Google aan de orde. Maar nadat Google had toegezegd de foto te verwijderen, ging dat niet door. Een dag later valt op dat de foto nog steeds via Youtube en Google gevonden kan worden.

    • Aangezien FB, Twitter en YouTube hebben gezegd hun volledige medewerking te zullen geven om zoveel mogelijk rommel van hun servers op te ruimen is dat voldoende aanleiding om de websites weer vrij te geven. Er is immers sprake van cooperatie. Natuurlijk zullen er steeds weer nieuwe personen en websites de inmiddels talloze keren gedeelde, gedownloade en opgeslagen foto’s en filmpjes opnieuw publiceren, en die gevonden zoekresultaten zullen continu weer moeten worden geblokkeerd.
      .
      En wat IS hier nu weer mee te maken heeft is mij een raadsel.
      Wat is dat toch met jou Edel, dat je altijd weer wat nieuw te zeuren hebt.
      Moet je niet naggen over Boko Harram en de Ku Klux Klan etc.?
      .
      En natuurlijk zijn er duizenden opruiende en stemmingmakende websites in Turkije van jouw soortgenoten die een ban aan hun broek hebben gekregen.
      Simpelweg omdat ze de regels en wetten van ons land overtreden. Als jij door rood rijdt krijg je ook gewoon een bekeuring. Het mag niet, en dus heb je je aan de regels te houden. Zo niet, dan zijn de consequenties voor jezelf en moet je achteraf niet huilie huilie doen als je website wordt geblokkeerd of als je bij de rechter wordt ontboden om verantwoording af te komen leggen.
      .
      Het zal je wel tegen zijn gevallen dat FB, Twitter en YouTube netjes doen wat de Turkse autoriteiten zeggen. Ga er maar een columnpje over schrijven, dan kom je weer tot rust.

      • Ook vandaag is de foto nog te vinden via Google. Verder ga ik er niet met Stratenmaker over in discussie dat hij het blokkeren van websites met meningen waar de regering zich niet mee kan verenigen een goede zaak vindt. Stratenmaker heeft nu eenmaal een hekel aan democratie, daar kan ik niets aan veranderen. Zoals ik niets kan doen aan zijn fascisme-fetish.

        • Ik zou eerder willen stellen dat Edel graag sympathiseert met rebellerende, opruiende en maatschappij ontwrichtende linkse relnichten.
          Hij definieert dat soort websites graag als ‘democratische platforms voor vrije meningsuiting’.
          .
          Het is een gegeven dat linkse relrakkers graag de hand lichten met de wetgeving en zaken vrij naar eigen inzicht interpreteren.
          Jammer voor hen dat er in Turkije een sterke democratisch gekozen regering aanwezig is die niet door dit soort types met zich laat sollen.
          .
          Edel kan daarvan vinden wat hij wil, maar als hij of degenen waarmee hij sympathiseert zich niet aan de wetten van ons land houdt, dan eindigt hij achter de tralies waar hij hoort. En dan hoeft hij van mijn kant op geen enkele sympathie te rekenen.
          Iedereen die de stabiliteit en daarmee de toekomst van Turkije bedreigt mag wat mij betreft keihard aangepakt worden.
          .
          Softe politiek voeren doen die lui in West-Europa maar. Maar dan moeten ze ook niet huilie huilie doen als allerlei radicale en ontwrichtende groepen vrijelijk hun gang gaan en de boel terroriseren.

  2. Davutoglu stelt dat hij het verbod op de foto uit piëteit afkondigde. Maar hoeveel piëteit was er toen de media foto’s plaatsten van executies van de slachtoffers van IS? Ondertussen hebben in Turkije duizenden websites met een ban te maken gekregen, maar niet die van groepen die met IS sympathiseren.

  3. UW kretologie klinken naar obstipatie waar U mogelijk last van hebt. En de reactie die U laat zien is er één van een persoontje met te groot ego en te klein pikkie. Ik ga maar even op uw niveau zitten opdat JIJ het begrijpt!!!

    • Haha ik zie dat je toch rancunes had bijdehande kaaskop van mij. Ga lekker op geenstijl met je mede pvv discussieren. Hier luisterd toch niemand naar je ga lekker achter je geraniums zitten ouwe gek.

      • Izmir, om te voorkomen dat er veel ruzie om niets ontstaat: zou je kunnen uitleggen wat je met ‘Ohaa wohey’ bedoelde?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here