Beschieting Turks vrachtschip door Griekse kustwacht leidt tot vragen (COLUMN)

1
23

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Op maandag 3 juli jl. riep de Griekse kustwacht het Turkse vrachtschip ACT diverse malen op om voor inspectie aan wal te gaan in de haven van het eiland Rhodos. De kapitein van het schip weigerde dat echter en zette koers richting Turkse wateren. Na een waarschuwingsschot gelost te hebben, schoten de Griekse kustwachters gericht op het schip.

De zestien afgevuurde kogels maakten geen slachtoffers en zorgden er ook niet voor dat de ACT water maakte. Nadat het de Griekse wateren had verlaten werd het opgewacht door de Turkse kustwacht. Een Turks marineschip kwam eveneens een kijkje nemen in het gebied.

Haluk Sami Kalkavan

Ankara reageerde verontwaardigd gereageerd en sprak over ‘excessief optreden’ van de Grieken, maar waarom het schip de oproep negeerde werd niet verklaard. De kapitein van de ACT, Haluk Sami Kalkavan – die overigens het bevel voerde over een van de schepen die samen met het Turkse passagiersschip Mavi Marmara in 2010 hulpgoederen wilden afleveren in Gaza – zweeg daar eveneens over toen hij met de Turkse media sprak.

Op het eerste gezicht leek dit incident te passen in de context van de bepaald niet optimale verstandhouding tussen Griekenland en Turkije. De eigenaar van de ACT, Yusuf Dündar, kwam echter al eerder in opspraak.

Tankgranaten en Syrische vluchtelingen

In 2014 liep een ander schip van Yusuf Dündar, de Baris, averij op nabij Kreta. Er verschenen destijds berichten dat zich aan boord van dit schip 700 Syrische vluchtelingen bevonden, waaronder honderd kinderen.

Een jaar eerder werden bij een inspectie in de haven van Iskenderun aan boord van een ander schip van Dündar 3400 tankgranaten aangetroffen. Dit schip, de Zeynep Dündar, vertrok in Oekraïne en was op weg naar Jemen. Op de vrachtpapieren stond dat er keukentoebehoren aan boord waren.

Dündar is een familielid van Abdurrahim Akdag, een volksvertegenwoordiger van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Anonieme tip

De Griekse kustwacht wilde de ACT inspecteren nadat de havenautoriteit van Rhodos een anonieme tip had ontvangen over drugs aan boord.

Dat laatste doet denken aan de anonieme tip die begin 2014 bij de Turkse gendarme binnenkwam. Die ging ook over drugs, in dit geval aan boord van vrachtwagens. Toen de gendarme de voertuigen aanhield werden daarin geen verdovende middelen aangetroffen, maar wapens en munitie. Dit wapentuig werd onder begeleiding van medewerkers van de nationale inlichtingendienst MIT naar een onduidelijke bestemming in Syrië vervoerd. Vragen daarover zijn er tot op de dag van vandaag.

Het incident van afgelopen maandag met de ACT levert nieuwe vragen op. Dat kapitein Kalkavan geen pottenkijkers aan boord wilde is echter zonneklaar. Daar moet hij reden toe hebben gehad.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van Diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het uitzoeken en de de vragen die waarschijnlijk onbeantwoord blijven. Ik hoop dat je nog meer te weten komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here