De Turken bij Bilderberg (COLUMN)

0
21

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Vorige week was het weer tijd voor het jaarlijkse Bilderbergfeestje, met deze keer het Amerikaanse Chantilly als locatie.

De essentie van Bilderberg is onveranderd gebleven sinds prins Bernhard in 1954 tot de oprichters ervan behoorde. Royaal overgoten met een NAVO-saus krijgen prominente vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de media, de politiek en andere hoogwaardigheidsbekleders de gelegenheid om van gedachten te wisselen, zonder dat er vrees voor hoeft te bestaan dat hun mening de volgende dag in de krant staat.

Om dat laatste te garanderen zijn de roemruchte bijeenkomsten met veel geheimzinnigheid omgeven, wat verklaart waarom ze een hoofdrol spelen in samenzweringstheorieën van de meest uiteenlopende pluimage. Daarin heet Bilderberg vaak onderdeel te zijn van ‘de wereldregering’.

Toch is de geheimhouding rond de Bilderbergconferenties geen schijntje meer van wat het vroeger was. Wie in de jaren zestig en zeventig een vermoeden had over waar en wanneer de conferentie plaats zo vinden en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) belde over de activiteiten van prins Bernhard rond die tijd, kreeg steevast te horen dat over privéaangelegenheden geen mededelingen werden gedaan. Later werd minder moeilijk gedaan en zei de RVD doodsimpel dat koningin Beatrix bij Bilderberg was.

Telefoneren met de RVD is niet meer nodig, want de locatie van de conferentie en de ledenlijst staan tegenwoordig al vooraf op internet vermeld. Waar die leden met elkaar over praten blijft echter nog altijd geheim, niemand zal daar over uit de school klappen. Erg moeilijk is het echter niet om daar enige voorstelling van te maken. Sla de krant open en je zal zo ongeveer zien waar het bij Bilderberg over gaat.

Koc

Het zal niet verbazen dat uw columnist vooral geïnteresseerd is in welke Turken er naar Bilderberg gaan. Wat dat betreft wachtte hem dit jaar een verrassing bij het doornemen van de lijst.

In de afgelopen jaren was de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) vertegenwoordigd door de vicepremiers Mehmet Simsek en Ali Babacan. Dit jaar schitterde de AKP echter door afwezigheid bij Bilderberg. Medestanders van de regeringspartij zullen daar vast wel een mooi complotverhaal over kunnen bedenken.

Wie waren er dan wel namens Turkije? Uit de hoek van het bedrijfsleven mochten Ömer Koc en Levent Cakiroglu van de Koc Holding een paar dagen vertoeven in de aanwezigheid van koning Willem Alexander, NAVO-baas Jens Stoltenberg en Henry Kissinger.

Ülgen

Sinan Ülgen, de voorzitter van het Centrum voor vraagstukken over economie en politieke vraagstukken (EDAM), was dit jaar ook bij Bilderberg. Ülgen, die geen onbekende is in Ankara, dook dit jaar in de Amerikaanse media op. Dat deed hij met uitspraken aangaande het proces tegen Reza Zarrab, de Iraans-Turkse zakenman die er in de VS van beschuldigd Iran te hebben geholpen bij het ontduiken van de internationale boycot tegen dat land.

Ülgen sprak zich over het proces uit nadat Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, tot Zarrabs verdediging was toegetreden.

Volgens Ülgen kon het tot een overeenkomst tussen Ankara en Washington komen, waarbij Zarrab vrij zou worden gelaten als de AKP-regering mee zou werken aan het Amerikaanse beleid in de regio. Anders gesteld, in ruil voor een einde van het proces tegen Zarrab zou president Erdogan akkoord gaan met de samenwerking die de Amerikanen in Syrië zijn aangegaan met de gewapende vleugel (YPG) van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD).

Ülgen zat ernaast, want Zarrab staart nog steeds naar de tralies van zijn cel in New York, terwijl de Amerikanen deze week samen met de YPG zijn begonnen met de bevrijding van de door de Islamitische Staat (IS) bezette Syrische stad Raqqa.

Toch interessant dat dit jaar een uitnodiging voor Bilderberg bij Ülger op de mat viel. Leidt tot de vraag of het proces tegen Zarrab, waar president Erdogan zo huiverig voor is, aan de orde kwam tijdens de conferentie. Dat de politieke situatie in Turkije en Erdogans buitenlandbeleid vorige week uitgebreid zijn besproken in Chantilly lijdt overigens geen enkele twijfel.

Hürriyet

Namens de Turkse media was Cansu Camlibel dit jaar bij Bilderberg. Camlibel is de chef van het bureau in Washington van Hürriyet, de krant van zakenman Aydin Dogan, wiens redactie onder druk van de AKP de laatste jaren veel water bij de kritische wijn moest doen.

In 2016 was de columniste Nuray Mert van de Engelstalige editie van Hürriyet, Daily News, nog bij Bilderberg. Deze keer was haar collega Mustafa Akyol daar. Akyol schreef ook voor Hürriyet Daily News, maar zijn columns zijn daar al een tijd niet verschenen.

Een jaar of vijf geleden kon het beleid van Erdogan nog op nagenoeg volledige instemming van Akyol rekenen. Nadat de man in het grote paleis het pad van het despotisme begon te volgen, paste Akyol zijn opstelling echter aan en ging over op kritiek. In het huidige Turkije wil dat nog wel eens een stap zijn die niet bevorderend is voor de journalistieke carrière. Daardoor kan de naam van Mustafa Akyol mogelijk op de lijst van Hürriyet-medewerkers worden geplaatst die moesten vertrekken in het voordeel van scribenten waar Erdogan minder problemen mee heeft.

Uw columnist betrapte Akyol vorig jaar nog op een inconsequent trekje

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here