Wall Street Journal over Ekim Alptekins anti-Gülen documentaire (COLUMN)

0
7

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – De journalist Dion Nisselbaum van de krant Wall Street Journalist heeft nieuwe informatie onthuld over de lobby die de Turks Nederlandse zakenman Ekim Alptekin in de VS tegen imam Fethullah Gülen wilde beginnen. Alptekin gaf daartoe een opdracht aan Michael Flynn, de voormalig veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Flynn nam ontslag nadat bleek dat hij had gelogen over zijn contacten met Rusland.

Eerder was al bekend dat Alptekin een documentaire in de VS wilde maken over Gülen. Volgens Nisselbaum werd daartoe de voormalige CNN-presentatrice Rudi Bakhtiar benaderd, alsmede de VICE-verslaggever David Enders.

September vorig jaar, dezelfde maand waarin Flynn twee Turkse ministers ontmoette, werden in Washington opnames gemaakt van interviews voor de documentaire.

Een van deze interviews was met Nedim Sener, een journalist die vanaf 2011 samen met zijn collega Ahmet Sik terechtstond in een proces dat verband hield met Ergenekon, een vermeende seculier-nationalistische samenzwering tegen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Gülen-beweging – die toen nog nauw samenwerkten. Met Gülen sympathiserende aanklagers namen het initiatief tot de Ergenekon-procedure.

In tegenstelling tot Sik, koos Sener later voor het AKP-kamp, wat hem overigens op veel kritiek kwam te staan in Turkije.

Verder werd in het kader van de door Alptekin geïnitieerde anti-Gülen documentaire een interview gedaan met Ismail Hakki Pekin, een voormalige chef van de militaire inlichtingendienst. Pekin is een prominent lid van de Vaderlandpartij (VP) van Dogu Perincek, met wie hij samen terechtstond op beschuldiging van lidmaatschap van Ergenekon.

De vader van Ekim Alptekin was lid van de voorganger van de VP, de Turkse Arbeiderspartij (IP), toen hij begin als vluchteling naar Nederland kwam.

Wall Street Journal kreeg een deel van de in september gemaakte opnamen in handen. Daarop is op de achtergrond de directeur van de Flynn Intel Group (FIG), Bijan R.Kian, hoorbaar. Kian, die ook in de directie zit van Alptekins vliegtuigonderneming Eclips, wilde voorkomen dat hij zichtbaar in beeld kwam. Kian wilde volgens Nisselbaum ook niet dat een verband gelegd kon worden tussen de documentaire en FIG.

Verder stelt Nisselbaum dat voormalig CNN-presentatrice Bakhtiar twijfels kreeg over het project. Dat wil zeggen, toen ze merkte dat het geen objectieve documentaire zou worden, maar propaganda in dienst van de Turkse regering.

De documentaire die Alptekin zich voorstelde werd overigens niet voltooid.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here