Geen woorden voor… (COLUMN)

6
11

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Knokpartijen zijn schering en inslag in het Turkse parlement. Regelmatig gaan de heren met elkaar op de vuist. Vorige week, bij de debatten over een nieuwe grondwet, waren voor de verandering echter de dames aan de beurt.

De aanleiding werd gegeven door de onafhankelijke volksvertegenwoordigster Aylin Nazliaka, toen zij zich met handboeien aan het spreekgestoelte vastketende. Daarmee wilde ze haar ongenoegen kenbaar maken over het instemmen door de Partij van de Nationale Beweging (MHP) met het voorstel van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) over de nieuwe grondwet.

De actie van Nazliaka was misschien niet erg fijnzinnig, maar stelde niets voor bij de reactie van de AKP-fractie. Nadat de AKP-parlementariër Ramazan Can het teken had gegeven (zie foto), werd Nazliaka met veel geweld door een groep vrouwen van de regeringspartij aangevallen.

Zo werd de Turkse politiek op een heuse catfight getrakteerd. Bij het gevecht raakten ook volksvertegenwoordigsters van de oppositie betrokken, toen ze Nazliaka in bescherming wilden nemen. Het ging er hard aan toe. Safak Pavey en Melike Basmaci van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en Pervin Buldan en Bucu Celik van de Democratische Volkspartij (HDP) moesten gewond naar het ziekenhuis afgevoerd worden.

Beschamend

Echte kerels, die dames van de AKP. Geen berichten dat er onder hen ook gewonden vielen. Geen uitzondering, want zo gaat het vrijwel altijd. Bij matpartijen in het Turkse parlement lopen doorgaans alleen oppositieleden averij op.

Wie denkt dat de mannen van de AKP probeerden hun vrouwelijke collega’s tot bedaren te brengen heeft het mis. In plaats daarvan moedigden ze hen aan, maakten foto’s van het gebeuren en sloegen seksistische kreten uit.

Het was een beschamend tafereel, geen woorden voor. Wel, ik heb er eigenlijk wel woorden voor, maar als ik die zou gebruiken loopt Turksnieuws (nog meer) het risico om evenals de toch tamelijk brave website van de NOS geblokkeerd te worden door de Turkse autoriteiten. Dat zou vervelend zijn voor de lezers van Turksnieuws in Turkije, en vandaar dus dit stukje zelfcensuur.

Doodstraf

De woorden die ik niet schrijf zou ik ook kunnen gebruiken voor een item op CNN Türk. Een verslaggeefster van dit nieuwskanaal bezocht een religieuze (Imam-Hatip) school op de dag waarop daar de rapporten werden uitgedeeld.

Ze vroeg een twaalfjarig meisje wat ze later wilden worden. Nee, geen verpleegster of fotomodel. Het antwoord was verbijsterend:

‘Ik wil eerst dorpsoudste worden, en daarna wethouder van een gemeente, volksvertegenwoordiger, minister en premier. Maar uiteindelijk wil ik president worden en dan de grondwet veranderen. Omdat we door plegers van de staatsgreep te veel problemen hebben. Dus zal ik de doodstraf herinvoeren. Als de grondwet dat niet met terugwerkende kracht mogelijk maakt, zal ik ook dat veranderen.’

Een meisje van twaalf dat niet fantaseert over een jongen in haar klas waar ze verliefd op is, maar over de doodstraf. Echt iets om als natie trots op te zijn. Ze heeft het ongetwijfeld van haar ouders, maar toch.

Erdogan

Ik vraag me af of president Erdogan dit als een teken van een gezonde samenleving beschouwt. Hij heeft er uiteraard zelf van alles mee te maken, omdat hij in de maanden na de couppoging van vorig jaar de massa opzweepte over de doodstraf.

Sinds eind vorig jaar is Erdogan erg stil geworden over de doodstraf. Hij wist natuurlijk heel goed dat herinvoering van de doodstraf uitgesloten was, omdat de rode lijn van de EU ten aanzien van toetreding zo zou worden overschreden. Niet dat Turks EU-lidmaatschap er met de AKP in Ankara nog snel in zal zitten, maar het toetredingsproces biedt economische voordelen die Erdogan niet graag op het spel zal willen zetten. Zeker niet nu de gouden jaren voor de Turkse economie voorbij zijn.

Spoken

Erdogan kon het alleen niet laten om zijn gehoor gek te maken over de doodstraf tijdens zijn toespraken. Goede vraag wie hem er van overtuigde dat hij daar niet mee door kon gaan.

Ter compensatie kreeg de aartsconservatieve AKP-meute een dosis haatpropaganda voorgeschoteld over de verderfelijkheid van het in Turkije op oudejaarsavond gevierde kerstmis. De door Erdogan uit de kast gehaalde spoken over de doodstraf laten zich echter niet zo snel opbergen. Dat bleek uit de woorden van een kind op een Imam-Hatip school.

Geen woorden voor…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

6 REACTIES

 1. Wat is er mis met de doodstraf?
  Waarom rust er hier in NL EU een Taboe op?
  Waarom zou een levenslang gevangenis straf beter zijn dan de doodstraf?
  En voor wie is dat beter?
  voor de gevangene of voor de samenleving?

  Heeft Peter hier misschien een antwoord op?

 2. ‘Wel, ik heb er eigenlijk wel woorden voor, maar als ik die zou gebruiken loopt Turksnieuws (nog meer) het risico om evenals de toch tamelijk brave website van de NOS geblokkeerd te worden door de Turkse autoriteiten. Dat zou vervelend zijn voor de lezers van Turksnieuws in Turkije, en vandaar dus dit stukje zelfcensuur.’
  #
  Maak jezelf nou niet belangrijker dan je (niet) bent. In Turkije leest alleen een enkel paard en een hondekop jouw nietszeggende stukjes. Je hebt echt geen invloed op wie dan ook en vormt dus geen enkele dreiging voor wie dan ook. Dus ga gewoon lekker los, voel je vrij, er gebeurd je helemaal niets.
  Zouden er meer dan 5 man deze site lezen, dan zouden er ook wel meer reacties zijn, denk je niet?
  Bovendien hoeft de Turkse regering deze site niet te boycotten, dat doet de redactie zelf wel door continu kritische schrijvers te verbannen.

   • Licht dat eens toe? Ik hoop dat je dat niet vind omdat ik dingen schrijf die jou niet bevallen? Respect voor de mening van een ander, weet je nog? En dat, volgens goed Nederlands gebruik, zonder de ander in one-liners van allerlei lelijke kwalificaties te voorzien.

    • Dat vind ik om meerdere redenen.. Maar mijn meest voorname reden is dat je er een dagtaak aan hebt om alles wat geschreven wordt in twijfel te trekken. Volgens mij zit hij aardig juist met zijn columns.. Jij bent degene die maar door blijft gaan met je zwartmakerij, omdat hetgeen wat geschreven wordt jou niet bevalt.

 3. De NOS website is trouwens gewoon bereikbaar vanuit Turkije, in ieder geval vanaf het mobiele Vodafone netwerk. Dus weer leugens verkondigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here