Staatsgreep in Turkije mislukt

0
16

coup2Gisteravond probeerde een deel van het leger de macht te grijpen in Turkije. Deze poging om de Turkse regering omver te werpen is uitgedraaid op een mislukking. Dat melden diverse media vanochtend.

Bij de couppoging zijn ongeveer 200 mensen gedood en 1200 gewonden geraakt. Er zijn bijna 3.000 militairen opgepakt. Een groot deel van de slachtoffers zijn coupplegers. Er zijn voor zover bekend 47 burgers omgekomen bij de onrust vannacht. Het dodental kan volgens de autoriteiten verder oplopen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keerde vrijdagnacht per vliegtuig vanuit vakantie in Marmaris terug in Istanbul. Hij heeft zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen moeten volgens de president worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. Zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen, ontkent betrokkenheid.

FOTO: Op tv-beelden is te zien hoe vanmorgen tientallen opstandige militairen met de handen omhoog de Bosporus-brug in Istanbul af liepen. De brug was gisteravond afgesloten door de coupplegers. Volgens getuigen zijn er op de brug soldaten die zich al hadden overgegeven aangevallen door Erdogan-aanhangers. De politie greep in om de soldaten te ontzetten.

UPDATE:
Volgens de NOS is het onduidelijk hoeveel mensen er om het leven zijn gekomen bij de mislukte staatsgreep in Turkije. De Turkse premier Yildirim spreekt over 161 doden, maar de waarnemend opperbevelhebber Dundar zegt dat er meer mensen zijn gedood.

Vermoedelijk spreekt Yildirim alleen over gedode burgers en politie-agenten, doden aan de regeringszijde. Het woord dat hij gebruikte in het Turks kan zo worden uitgelegd. De omgekomen coupplegers moeten daar dan nog bij worden opgesteld. Ook buitenlandse persbureaus trekken die conclusie en stellen vast dat er 265 mensen zijn omgekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here