Misdadig advies aan het Turkse parlement (COLUMN)

23
10

violence women images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Nee, ik ga niet lang stilstaan bij Binali Yildirim, de nieuwe premier van Turkije. Dat hij werd voorgedragen was het minst verrassende nieuws over Turkije dit jaar. Er veel aandacht aan schenken komt op chronocide neer, omdat van Yildirim niet meer te verwachten valt dan dat hij braaf zal doen wat president Erdogan hem opdraagt. De volgende stap op weg naar het presidentieel systeem, niet meer en niet minder.

Het verschil tussen Yildirim en zijn voorganger, de door Erdogan tot vertrek gedwongen Ahmet Davutoglu, is dat laatstgenoemde nog wel eens een boek las (hij schreef er zelfs een, al was dat mede gebaseerd op de ideeën van een nazi-ideoloog). Evenmin als het grote opperhoofd zal Yildirim op het lezen van een boek betrapt kunnen worden. De anti-intellectualistische tendens binnen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) is daarmee bevestigd.

Echtscheidingscommissie

Meer woorden ga ik in deze column niet vuilmaken aan Yildirim. In plaats daarvan geef ik prioriteit aan een advies afgelopen week van een adviescommissie aan het Turkse parlement.

Gezien de parlementaire meerderheid van de AKP ligt het voor de hand dat bij het formeren van adviescommissies voorbij wordt gegaan aan humanisten, mensenrechtenwerkers en ander links gespuis. Dat zou geen pas geven ten aanzien van de gelauwerde ‘conservatieve revolutie’ in Turkije. Het zal dus een en al AKP zijn wat de klok slaat in dergelijke commissies.

Op 14 januari jl. werd een commissie samengesteld om kwesties als echtscheiding, gezinsstructuur en huiselijk geweld te onderzoeken. De ‘echtscheidingscommissie’ werd het al snel genoemd. Het adviesrapport daarvan werd op 16 mei met overdreven ceremonieel en veel bombarie gepresenteerd.

Jong trouwen

Het advies is tekenend voor de islamisering van Turkije onder de AKP, terwijl de vrouwenhaat die eruit spreekt tot braakneigingen leidt.

De leden van de commissie betreuren het dat Turken steeds later in het huwelijk treden. Daarom worden studiebeurzen geadviseerd waardoor studenten jonger kunnen trouwen.

Echtparen die wensen te scheiden zochten voorheen advies bij huwelijksadviseurs. Die wil de commissie vervangen door medewerkers van Diyanet, het presidium voor religieuze zaken.

Komt het toch tot een echtscheiding dan wil de commissie de alimentatie voor vrouwen op termijn beperken.

Wordt een vrouw weduwe dan acht de adviescommissie het onwenselijk dat zij vijftig procent van de eigendommen binnen het huwelijk krijgt. Verder adviseert men om de psychische begeleiding van treurende weduwen in handen te geven van religieuze stichtingen.

Huiselijk geweld

Slachtoffer van huiselijk geweld dienen volgens de adviescommissie verwezen te worden naar bemiddelaars die hen ervan overtuigen dat zij hun echtegenoot toch vooral niet mogen verlaten. De vrouw dient zich, met andere woorden, nederig op te stellen en geweld te accepteren.

De commissie stelt verder voor dat wanneer vrouwen het slachtoffer worden van huiselijk geweld zij daar alleen nog buiten kantooruren over naar de politie mogen bellen.

Ziet u het voor zich? Een vrouw belt overdag de politie omdat ze zojuist door haar echtegenoot in elkaar is geslagen. Ze krijgt dan te horen dat ze later terug moet bellen omdat de agenten belangrijker zaken aan het hoofd hebben, zoals het aanhouden van journalisten. Als ze het in de avondlijke uren nogmaals probeert wordt haar verteld dat er buiten kantooruren geen aangiften worden opgenomen…

Mocht een mishandelde vrouw het toch voor elkaar krijgen om haar gewelddadige echtegenoot voor een rechter te slepen, dan stelt de adviescommissie voor dat het proces in het geheim plaatsvindt. Omdat de media er zo niets meer over horen, zal het geweld tegen vrouwen in dat geval ogenschijnlijk snel dalen. Nimmer zag ik een struisvogel in Turkije, maar ze zijn er kennelijk wel.

Het wordt nog veel gekker. Wanneer een vijftienjarig meisje wordt verkracht dan wil de adviescommissie haar stimuleren om met haar verkrachter te trouwen! Wanneer de schoft zich in de daarop volgende vijf jaar goed gedraagt wordt zijn straf naar voorwaardelijk omgezet. Het behoeft geen betoog dat het al forse probleem van de kinderhuwelijken in Turkije op deze manier in de hand wordt gewerkt.

Tayyar

Eerst dacht ik dit alles niet goed gelezen te hebben. Daarna hield ik het op een grap van een of andere zieke geest.

Hoewel de AKP geen overweldigende reputatie heeft als het om humor gaat deed een volksvertegenwoordiger daar onlangs een poging toe. Het werd geen daverend succes.

Het gaat om Samil Tayyar. Ik ken hem vooral vanwege zijn volstrekt ongeloofwaardige samenzweringstheorieën. Zo meende hij twee jaar geleden zonder enige vorm van bewijs de verantwoordelijkheid voor de brand in 1993 in het Madimak-hotel te Sivas in de schoenen van Duitsland te kunnen schuiven. Tja, en dan wordt er vreemd van opgekeken wanneer een van onze oosterburen een gedichtje over Tayyars baas schrijft. Zullen we het nog eens over belediging hebben?…

Op 15 mei kon Tayyar het niet verkroppen dat het Turkse basketbalteam in Moskou verloor van een Russisch team. ‘Je zou er nog een Russisch vliegtuig door neer willen schieten’ merkte hij via Twitter op. Een paar dagen later was het een grapje, schreef Tayyar, maar de Russische ambassade in Ankara zag er de gein niet van in.

Of het er wat mee te maken had of niet, maar een week later breidde Rusland de boycotmaatregelen uit tegen Turkije naar aanleiding van het neerhalen van een Russische gevechtsvliegtuig door Turkse F-16’s op 24 november jl.

In ieder geval was het onmenselijke en misogynistische advies aan het Turkse parlement van de ‘echtscheidingscommissie’ geen grapje. Het was serieus bedoeld; bloedserieus.

Sylvana Simons

Het moet me van het hart dat de Nederlandse politiek me doorgaans weinig kan boeien. Vreselijk saai. Een bevriend Tweede Kamerlid zei een tijdje geleden ‘we rommelen maar wat in de marge.’ Treffend uitgedrukt. Ik heb dan ook te doen met collega’s die over de Nederlandse politiek schrijven. Dan is Turkije toch het Luilekkerland voor journalisten. Met dank aan Erdogan & Co…

Als mijn aandacht wordt getrokken door de Nederlandse politiek heeft het meestal met Turkije te maken. Zo viel me deze week op dat de Tv-presentatrice Sylvana Simons zich heeft aangesloten bij DENK. U weet wel, de tweemansfractie in de Tweede Kamer van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk die alom wordt beschouwd als een vingerkootje van de Turkse lange arm in Nederland.

Wat bewoog Sylvana tot die beslissing? Naar eigen zeggen wil ze zich als Kamerlid onder andere gaan inzetten voor de ‘empowerment van vrouwen.’

‘Beetje dom’

Ik ontvang regelmatig berichten van bezorgde vrienden, kennissen en familieleden die menen dat ik me beter wat zou kunnen matigen in mijn artikelen. Ik kan me de bezorgdheid goed voorstellen. Nederlandse kranten staan vol over vervolging van Turkse journalisten, en vooral sinds de aanhouding van Ebru Umar staat het als een paal boven water dat het ook voor buitenlandse publicisten niet meer veilig is in Turkije.

Een paar dagen maakte de schrijver en columnist Özcan Akyol nog bekend dat hij zich niet meer kritisch uit zal laten over de Turkse regering. Hij is bang, zo schreef hij. Terwijl zijn woonplaats Deventer toch aan de IJssel ligt en niet aan de Bosporus.

Als Özcan bang is, wat moet ik dan? In tegenstelling tot hem weiger ik om volledig aan mijn angsten toe te geven. Ik voel wat dat betreft een morele verplichting ten aanzien van Turken die aan hun vrijheid hechten. Neemt niet weg dat ik me de laatste tijd zo nu en dan op meer voorzichtigheid betrap.

Zo vind ik het nu moeilijk om woorden te bedenken over Sylvana Simons. Dat wil zeggen, over iemand die zich in het kader van ‘empowerment van vrouwen’ aansluit bij een kloon van een Turkse partij waar de onderdrukking van vrouwen hoog in het vaandel staat. Lastig om het dan fatsoenlijk te houden. Ebru Umar zou het waarschijnlijk wel weten, maar zij en ik hanteren toch andere woordenboeken.

Hoe dan ook, voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Voordat je het weet staan Kuzu en Öztürk bij de Turkse ambassade. Niet dat het veel uitmaakt, want na vijf jaar kritisch gepubliceerd te hebben over de politiek in Turkije zullen ze daar wel zo ongeveer weten wie ik ben. Je kan echter nooit weten. Daarom houd ik het er maar op dat Sylvana een ‘beetje dom’ is. Maxima kwam ermee weg toen ze dat over Willem Alexander zei, dus ten opzichte van Sylvana zou ik me daar geen buil aan mogen vallen.

In ieder geval hoop ik erg dat Sylvana dit artikel leest. Wie weet kan ze met haar partijgenoten in conclaaf gaan over de adviezen die het Turkse parlement afgelopen week ontving…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

23 REACTIES

 1. Sylvana is een erg intelligente vrouw. Je zou 3 keer het onderspit delven als je met haar in discussie zou gaan.
  Maar goed, jij mag uiteraard van Sylvana vinden wat je wil. Net zoals anderen over jou dingen mogen vinden.
  .
  Ik hoop maar dat ik me netjes genoeg heb uitgedrukt om deze mening op dit forum gepubliceerd te krijgen en te ontkomen aan de lokale censuur.

  • Je hebt je inderdaad netjes uitgedrukt. Maar om Sylvana nou intelligent te noemen…?! Als je je niet uitspreekt over de genocide zit je gelijk in een kwetsbare positie. Naar mijn mening zal “Denk” mogelijkerwijs 2 zetels kunnen halen en mag Syl koffie gaan zetten voor de beide jongens.

 2. Ik heb zojuist € 12,00 overgemaakt en ben lid geworden van DENK.
  Geen woorden maar daden.
  Laat ze hier maar slecht praten over mensen die voor ons opkomen. Tot nu toe zijn we alleen maar uitgebuit en gediscrimineerd, hoe goed we ons best ook deden. Je blijft altijd en eeuwig ‘die Turk’ die er niet bij mag horen als puntje bij paaltje komt.
  Ik ben er klaar mee.
  Ik ga niet meer nederig vragen om het respect te krijgen dat wij verdienen. Samen met de mensen van DENK gaan we dat dan maar afdwingen.

  • Respect krijg je als je sympathiek doet en de ander in zijn/haar waarde laat. Zoveel zelfbeklag in die paar regels .. nou-nou. Hoezo uitgebuit? En nederig?

   • Wij hebben heel lang sympathiek gedaan, maar alsnog mogen we er (EU) niet bij horen. Eerst was het onze economie, toen het feit dat we toch een islamitisch land waren, daarna de mensenrechten, nu is het Erdo?an zelf.
    Een ketting van achter elkaar geschakelde drogredenen.
    En jij maar zeggen dat het aan ons ligt. Tuurlijk, dat riedeltje heeft lang gewerkt.
    En wat hebben jullie voor ons gedaan? Helemaal niks om precies te zijn. Alles wat Turkije vandaag is, daaraan is jullie bijdrage 0,0.
    Zak er lekker in.
    Kijk jij maar goed hoe het vanaf nu gaat. Dat respect komt vanzelf, maar dan is het te laat en de prijs een stuk hoger.

     • Wat is ‘nebbish’? Praat gewoon Nederlands of Turks man, niemand snapt wat je zegt.

    • Kenan,
     Er is een verschil tussen sympathiek doen en sympathiek zijn.
     De Turkse overheid komt terug op de hervormingen die zijn doorgevoerd. Dat geeft aan dat de hervormingen voor de bühne zijn opgevoerd, niet omdat de Turkse overheid erin geloofde. Ik wens de Turkse bevolking alle wijsheid en sterkte met een overheid die last heeft van een gespleten persoonlijkheid.

     • @Alex
      Waar jij naar verwijst gat over de laatste 13 jaar. Hieruit blijkt dat jij de Turkse frustratie en de achtergrond van de huidige situatie niet begrijpt, of beter, zoals alle westerlingen quasi-dom doet. Turkije zit al sinds 1963 in de wachtkamer en wordt aan het lijntje gehouden. Sindsdien zijn er veel verschillende regeringen geweest, ook die wél in hun hervormingen geloofden. Maar toch mochten we nooit meedoen en werden we altijd gekleineerd en uitgelachen. Nu dat we ons niet meer uit láten lachen, los van de aard van de huidige Turkse regering, is dat even wennen voor de arrogante westerling zoals jij, die nu zoekende is naar nieuwe non-valide en vergezochte argumenten om de Turken buiten te houden.
      .
      Geef nou gewoon toe dat dit is hoe het zit in plaats van zogenaamd intellectueel om de waarheid heen te lullen. Dat zou jouzelf een stuk sympathieker maken.

  • @Kenan, ze kunnen het niet hebben dat wij ons organiseren. Daar zijn ze bang voor. Nu zijn we nog versplinterd. Maart 2017 wordt het een ander verhaal.

   • Kenan,
    Turkije zit vanaf de jaren 60 in de wachtkamer omdat er op essentiële toetredingspunten onvoldoende vooruitgang is geboekt. Met name op het gebied van het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) is door Turkije in de afgelopen decennia weinig serieus werk gemaakt.
    U spreekt over zogenaamd intellectueel. Wilt u mij uitleggen wat intellectueel dan wel betekent? Betekent intellectueel dat je bij gebrek aan argumenten maar op de man moet spelen.

 3. verschrikkelijk voor de Turkse vrouwen om zonder respect behandeld te worden. En voor dat stomme wicht Sylvana heb IK geen respect !!

  • Wat heeft Sylvana jou misdaan? Opgekomen voor haar rechten om niet beledigt te worden door de Anglo/Saksen, dat zal je wel dwarszitten. Als ze de Armeense kwestie zou erkennen en zou slijmen bij de fascist kontekruiper van de pvv Ebru Umar dan zou ze je heldin geweest zijn zeker? Kritiek op Erdo?an zou moeten kunnen maar je onderbuik leegschijten op de Turkse volk niet. Ach jah julllie Joden uitleveraars en Midden oosten oorlog steuners olie jatters zit het in de aard.

   • Waarom kom jij niet op voor de Turkse vrouw?
    Als er iets naar fascisme ruikt lijkt het me dat bij de volgers van de rechtse politiek in Turkije. Dan is het toch bijzonder dat een zgn linksgeoriënteerde Sylvana zich daar bij aansluit. Maar OK, ook dat mag in Nederland. De tijd zal het leren…
    Overigens neemt de politiek een ieder in de maling maak je maar geen illusie. Ook jij!

    • Jij kent mij niet en weet ook niet wat ik voor de Turkse vrouw doe. Wat ik wel weet dat jullie allemaal bla bla doen. Uiteindelijk zijn jullie allemaal uit op de vernietiging Van Turkije en de Turken wat dat betreft heb ik geen illusies. Nadat we afgerekend hebben afgerekend met Erdo?an gaan we andere vijanden van de Turken ellimineren. Wij zijn gereed tot de einde te gaan. Dus delen jullie de midden oosten maar verder oo hetzelfde gaat jullie ook overkomen.

    • Kom jij nou eerst maar eens op voor je eigen Nederlandse vrouwen zoals Sylvania. Ze wordt voor alles wat lelijk is uitgemaakt, en het enige wat jij doet is haar nog even een trap nageven door haar – onterechte – te verwijten gebruik te maken van haar vrije democratische rechten, waar jij je altijd zo druk over maakt.
     Maar blijkbaar gaat de vrijheid die jij Nederlandse vrouwen gunt ook maar zover , totdat ze keuzes gaan maken waar jij je persoonlijk niet in kunt vinden. Want als ze werkelijk zelfstandig beslissingen gaan nemen ben jij blijkbaar de eerste die ze dat recht het liefste zo snel mogelijk weer af zou willen nemen. Huichelaar.

 4. goed geformuleerd allemaal Peter, keep up the good work! De slaaf Binali is kroop al maar nu slijmt het ook vooral .. hoe onsmakelijk.
  Er is in NL behoefte aan een allochtone partij, jammer dat dit wordt ingevuld door een partij die sympathiseert en met een dictator in wording.Sylvana mag misschien wel intelligent zijn maar naïef of opportunistisch is ze.

 5. Sylvana is the best. Ook wij denken om lid te worden van DENK. Onder allochtonen gaat DENK het helemaal maken. Door de racistische houding van de Hollanders zijn onze ogen geopend. Het lijkt wel of je als allochtoon helemaal geen mening mag hebben. Misselijkmakend.

  • Ik steun liever Denk dan dat ik de bestaande linkse en rechtse fascisten steun. Go Sylvana! Go Azarkan! Go kuzu! Free Friesland, herdenk de genocide op de Afrikanen en Indonesiërs. Het lijkt erop dat wij de Allochtonen de autochtonen democratie moeten leren.

  • Gewoon doen. Die jongens van DENK verdienen alle steun, want ze staan zo vaak helemaal alleen onze belangen te behartigen in de Kamer terwijl ze door de rest door het slijk worden gehaald. Ongeacht of je rechts of links, Turk of Koerd bent, zwart of met wat voor kleur dan ook, als oorspronkelijk afstammelingen van niet EU-land tel je voor hen maar voor de helft of nog minder mee. Getuige het feit dat de rest van de Kamer er problemen mee had dat dealer Kuzu om een minuut stilte vroeg voor Ankara en die niet kreeg van mevrouw Arib (nota bene).
   Maar ja, mevrouw Arib valt dan ook in het rijtje ‘goede Neder-allochtonen’, want zij doet immers karakterloos braaf wat de Nederlanders willen dat zij doet.
   € 12,00 is een klein bedrag en je laat zien dat je niet alleen maar een forum-schreeuwer bent, maar dat je met woord en daad achter je mensen en je standpunten staat.

 6. ik lees hier geen enkele sympathie voor elkaar, geen enkele respect, in normen en waarden..Enkel haat en nijd naar elkaar toe…vergeten dat mensen mensen zijn , niemand is goed of slecht tenzij je je medemens het slechtste toewenst, maar een boemerang komt altijd terug bij diegene die hem gooit…daarom is nadenken aan gevolgen voor je klakkeloos wat neerschrijft heel verstandig…mensen laten zich teveel door ideologie en niet zelfstandig denken meeslepen in een net van corruptie,oneerlijkheid , vijandschap en illussies…hou van je land, je cultuur,je volk maar besef altijd dat de hemel niet op aarde is …wat vandaag zo is kan morgen veranderen in iets heel anders…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here