Voormalige ECHR-rechter over de uitgaansverboden in Zuidoost Turkije

2
9

turmen images

Istanbul – Een van de gevolgen van de oorlog in Zuidoost Turkije tegen de Koerdische PKK is dat de bevolking geconfronteerd wordt met langdurige uitgaansverboden. Daardoor is het onmogelijk om boodschappen te doen, een ziekenhuis te bezoeken, of soms zelfs om doden te begraven.

Advocaten die hierover door bewoners van steden in Zuidoost Turkije in de arm zijn genomen legden een klacht neer bij het Europees hof voor de rechten van de mens (ECHR).

Het ECHR heeft Ankara een aantal vragen gesteld. Over de wettelijke basis van de uitgaansverboden. Of voorzieningen worden getroffen voor de bevolking in de daardoor getroffen steden, zoals gezondheidszorg. En of er mogelijkheden zijn om steden te verlaten die onder een uitgaansverbod vallen.

Türmen

De voormalige ECHR-rechter Riza Türmen, die tegenwoordig namens de Republikeinse Volkspartij (CHP)zitting heeft in het Turkse parlement, sprak zich uit over de langdurige uitgaansverboden. Voor hem komen die neer op ‘een overtreding van de staatsverantwoordelijkheid.’

Hij verwijt de Turkse regering verantwoordelijkheden te ontlopen als het voorkomen van burgerslachtoffers en het uitblijven van onderzoeken wanneer ‘het recht op leven’ van burgers in gevaar komt.

Volgens Türmen ontbreekt het aan een wettelijke basis voor langdurige uitgaansverboden. Die zijn voor hem alleen mogelijk binnen een noodtoestand. Die is echter niet afgekondigd in het gebied. In plaats daarvan worden de bevoegdheden van gouverneurs gebruikt als wettelijke basis, wat volgens Türmen onvoldoende is

De voormalige ECHR-rechter acht het waarschijnlijk dat het EHCR Turkije zal veroordelen en op zal dragen tot een einde van langdurige uitgaansverboden. In het geval deze uitspraak genegeerd wordt, verwacht hij dat het ECHR de Europese Commissie zal verzoeken om druk uit te oefenen op Ankara. Türmen voegde daaraan toe dat Turkije in dat geval in internationaal opzicht in een moeilijke positie zal belanden.

Türmen waarschuwde verder tegen het opheffen van de parlementaire immuniteit van de leiders van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), waar door politici van regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) op is aangedrongen. Dit zou volgens Türmen tot verdere polarisering binnen de samenleving en een escalatie van het conflict leiden.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

  1. Tsjongejonge Edel, waar heb je deze clown nou weer opgeduikeld? Typisch gevalletje van arrogant CHP-kakker.
    Die komt iedereen even vertellen dat de Turkse regering niet helemaal volgens de juridische regeltjes handelt, en daar een grond in ziet om als back-stabber op te treden.
    Natuurlijk geen enkel teken van verantwoordelijkheidsgevoel, wat ook niet hoeft als je aan de wal staat en je hoofdtaak in dit leven is om mensen die wél leiding nemen te bekritiseren.
    .
    Want laten we zeggen dat deheer Turmen gelijk heeft met zijn juridische regeltjes die overtreden worden, wat is dan wel zijn oplossing voor de situatie in Zuidoost Turkije?
    Hallo? Waarom is het nu ineens zo stil aan de zijde van deheer Turmen?
    .
    Natuurlijk heeft hij geen oplossing. Hij is immers van de CHP. Dat is die club die in de jaren 80 en 90 de PKK zelf groot heeft gemaakt, zodat hun hufterige legermaatjes het volk wijs konden maken dat ze onmisbaar waren en onderwijl de Staatskas konden plunderen. Tegelijkertijd garandeerde diezelfde legerhuftertjes de CHP onvoorwaardelijke steun, waardoor de Turmen-achtigen hun hoge functies binnen de Turkse Staat gewaarborgd wisten, ondanks dat hun gelijkgezinden onder het Turkse volk een minderheid vormden.
    .
    Kortom, volgens de CHP-filosofie mag de PKK niet al te sterk worden, maar mag ook niet uitgeroeid worden.
    En op dit moment gaat de Turkse regering er zódanig hard in – en dat is waar de uitgaansverboden voor nodig zijn – dat de PKK met wortel en tak uitgeroeid dreigt te worden, en dus begint het gepruttel vanuit de CHP luider te worden.
    .
    Er zijn geen grotere landverraders dan de CHP-ers. Zolang zijzelf Turkije mogen besturen zijn ze zogenaamd ‘patriottisch’, maar op het moment dat de democratische stem van het volk in hun nadeel luider wordt zullen ze zonder pardon de strategie van de verschroeide aarde toepassen en Turkije uitleveren aan de Westerlingen, die maar al te graag het steeds sterker wordende Turkije zouden willen verlammen en boycotten via ECHR, EU, RvE, OESO en wat dies meer zij.
    Een schoolvoorbeeld hiervan is deze heer Turmen.
    .
    Dat de Turkse regering niets zou doen aan de veiligheid en voorzieningen voor de Koerdische burgers in Zuidoost Turkije is een door Edel verzonnen leugen.
    Terwijl de PKK ambulances van de overheid die zich naar gewonde Koerdische burgers haasten om hulp te verlenen staande houd en verwoest, stuurt de regering nu al 3 nota bene gepantserde ambulances naar het gebied. Zodra ze binnenkort opgeleverd zijn zullen er nog 16 extra gepantserde voertuigen naar het gebied worden gestuurd.
    Als er iemand is die niet wil dat de regering de eigen Koerdische bevolking helpt, dan is het de PKK wel. Hoe meer de regering de Koerdische burgers helpt, hoe meer het draagvlak voor hun acties onder de Koerdische bevolking wegvalt. En dat is niet goed voor hun bestaansrecht. Zelfs als je het niet met eigen ogen hebt gezien kun je deze redenatie volgend nog begrijpen dat de regering in Ankara er ook politiek geen belang bij heeft om de Koerdische burgers meer dan strikt noodzakelijk te schaden.
    .
    Het verhaal van Edel rammelt aan alle kanten en alle partijen die hij voor het voetlicht brengt hebben per definitie belang bij het schaden van Turkije, de Turkse Staat en de Turkse en Koerdische burgers in Turkije.
    .
    Schandalige verslaggeving.

  2. Vandaag bleek dat de ECHR vertrouwen in de Turkse staat heeft.Dit is een bevestiging dat de tekst hierboven zoals gewoonl?jk weer uit onzin bestaat en in zijn geheel rechtstreeks de kliko in kan. Edel probeerde met zijn berichtgeving de gedachte te doen ontstaan alsof de regering bewust de mensenrechten schend. Weer geen woord over de echte mensenrechten schenders: PKK Terroristen van de HDP Partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here