‘Stemmen op Erdogan is stemmen anti-Nederland’

9
10

stemmen n_82651_1Deze week verscheen een rapport over hoe Turken in Nederland hebben gestemd voor de Turkse verkiezingen. 64 Procent van de stemmen van Turken in Nederland ging naar de AK-partij. Daarmee scoorde Nederland het hoogst van alle andere West-Europese landen. Alle stemmen van de Turkse diaspora leverden de religieus-conservatieve AK-partij van president Erdogan twee extra zetels op bij de parlementsverkiezingen van 7 juni.

Uit enquêtes van het Turkevi Research Centre en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (UvA), gehouden in Rijswijk en Deventer, blijkt dat vrouwen vaker op de AK stemden dan mannen. En lager opgeleide stemmers kozen ook vaker voor de AK dan midden- en hoger opgeleide Turkse kiesgerechtigden in Nederland.

Volgens Froukje Santing en Floris Vermeulen is die stem op Erdogan er één anti-Nederland. Volgens hun betoog in NRC Next speelt de steun die Erdogan geeft aan de worsteling van stemmers om hier geaccepteerd te worden waarschijnlijk een grotere rol. Zo bezien is hun stem een reactie op een samenleving die almaar vijandiger tegenover niet-westerse allochtonen staat. Lees verder in NRC Next.

9 REACTIES

  1. hoe meer ik tokkie hollanders over Turkije zie/hoor praten in hun zionisten media hoe meer ik de tokkie hollanders verafschuw…

  2. Wat een hopeloze actie weer van een paar zielige media- figuren! Ruim 65% van de Turkse bevolking in NL wordt afgeschilderd als dom en achterlijk! Rot op met je achterlijke bevindingen…stelletje eikels!!

      • Oh, het is zeker waar.
        Hetgeen er niet aan deugt is het onheuse etiket dat er vervolgens op geplakt wordt ‘anti-Nederland’, waarmee Nederland onterecht belangrijk wordt gemaakt, terwijl het gaat om Turkse verkiezingen, waar de status van Nederland, cq de houding van Turkse Nederlanders jegens Nederland helemaal geen rol in speelt.

        • Huh.. anti-Nederlands maakt Nederland belangrijk? Nou overschat je de invloed van de Turk op Nederland toch wel even hoor.
          Nee… wat dat betreft is de duidelijkheid die Kees voorstaat eerder een realistische kans.

          • @Sam
            Doe even rustig, tel tot tien…
            Lees even terug wat ik schrijf.
            ‘Er wordt een etiket op geplakt’. Wie plakt het etiket erop? Inderdaad, niet de Turken in Nederland, maar de NRC journalisten doen dat.
            Daarmee maken de NRC journalisten Nederland onterecht belangrijker dan zij in werkelijkheid is.

  3. Wanneer eindelijk eens wordt besloten dat in Nederland (inmiddels al generaties lang) wonende Turken moeten kiezen tussen een Turkse of Nederlandse nationaliteit, c.q. een paspoort (met volledige burgerrechten) of een tijdelijke verblijfsvergunning (met de beperkte rechten van dien) is deze hele discussie in een oogwenk overbodig. Ook andere discussies, zoals die over het afkopen van de militaire dienstplicht van een vreemde mogendheid. Bovendien kan Maho dan tevreden zijn, omdat Nederlandse media de gelegenheid wordt ontnomen om Nederlandse burgers van Turkse afkomst die op Erdogan stemmen, als achterlijk af te schilderen.
    .
    In dat geval wordt pas echt bewaarheid wat Stratenmaker schrijft, namelijk dat ‘de status van Nederland, c.q. de houding van Turkse Nederlanders jegens Nederland helemaal geen rol speelt’. Of beter gezegd: waarin die houding niet langer een rol speelt.

    • Beste Kees,
      Jij gaat er daarbij vanuit dat het goed zou zijn als die discussie niet gevoerd zou kunnen worden.
      Ik wil die discussie echter graag voeren en tot in lengte van dagen blijven voeren.
      Pas op het moment dat wij hier (in Nederland) écht voor de volle 100% worden geaccepteerd als Nederlanders, pas dan ben ik bereid om mijn Turkse nationaliteit op te geven.
      .
      Daarvoor is nodig:
      Dat een partij als de PVV niet meer bestaat. En niet omdat de rechter of wie dan ook die verbied, maar omdat niemand in Nederland meer de behoefte voelt om er op te stemmen.
      Verder is nodig dat Mehmet bij een sollicitatie onder zijn eigen naam kan meedoen aan de procedure, en er 100% op mag vertrouwen dat hij wordt beoordeeld op zijn capaciteiten.
      .
      En zo nog enkele tientallen voorwaarden die échte gelijkheid voorstaan.
      .
      Waarom wordt van ons Turkse Nederlanders verwacht dat wij de eerste stap zetten door ons Turkse staatsburgerschap op te geven.
      Ga jij ons garanderen dat dat zal worden beloond met complete acceptatie en gelijke behandeling?
      Hoe zit dat dan met al die Turken die wél al hun Turkse nationaliteit hebben opgegeven? Het is te bewijzen dat zij nog altijd ongelijk behandeld worden ondanks hun opoffering.
      .
      Ik vind dat je toch eens op moet houden over de voorwaarde dat wij ons dubbele staatsburgerschap op zouden moeten geven.
      Je wint er niks mee, en je kunt er geen garanties tegenover stellen dat alles dan beter wordt.
      .
      Wij ervaren dagelijks de nadelen van ons Turks-zijn in Nederland. Gun ons ook gewoon het bijbehorende voordeel van bijvoorbeeld het niet hoeven te kopen van een Turks visum als wij naar ons thuisland reizen om onze familie te bezoeken.
      .
      Nu klinkt het allemaal nogal afgunstig, sorry dat ik het zeg.

  4. Ha Stratenmaker,
    .
    Je hebt een groot punt wanneer je wijst op het kwalijke en verderfelijke racisme dat ook Nederlandse Turken treft. Dat er zoiets bestaat als een PVV is iets waar ik mij als Nederlander voor schaam (maar dat wist je al). Hetzelfde geldt voor de misdadige discriminatie van Marokkanen en Turken. Je had er zelfs nog aan kunnen toevoegen dat niet alleen de Wilders-tokkies, maar ook veel Nederlandse (vooral rechtse) media zich in meer of mindere mate schuldig maken aan een anti-islamitische commentaren die een steeds venijniger karakter krijgen en daarmee alle moslims treft.
    .
    Maar ik ben van mening dat racisme en het bezit van een dubbele nationaliteit twee volstrekt verschillende zaken zijn. Waarom? Omdat zoals Turken die hun oorspronkelijke nationaliteit hebben opgegeven niet gevrijwaard zijn tegen ongelijke behandeling door onfrisse kaaskoppen en ‘arische’ werkgevers, het bezit van een Turkse nationaliteit evengoed geen bescherming biedt tegen geniepige discriminatiepraktijken. In die zin maakt het dus helemaal niets uit.
    .
    Mijn bezwaar is en blijft dat het belachelijk is dat mensen die hier al decennia wonen nog steeds staatsburgers zijn van het land van hun groot- en overgrootouders. En ook hun kinderen. En straks hun kleinkinderen. Dat zij rechten en plichten hebben in een land waarmee zij een steeds vagere relatie hebben. Een relatie die bovendien uit politieke belang wordt bevorderd en in stand wordt gehouden door Turkse politici – of ze nu Erdogan, Kilicdaroglu of Bahceli heten. En waarbij niet wordt geschuwd om (evenals Wilders!) de nationalistische trom van bloed en bodem te roeren. Sorry Stratenmaker, ik moet daar he-le-maal niets van hebben.
    .
    Ik ben er faliekant tegen dat degenen met een Nederlandse nationaliteit in vreemde krijgsdienst treden of anders verplicht worden om hun dienstplicht voor een vreemde mogendheid af te kopen. Dat geldt wat mij betreft voor alle landen, maar zeker voor Turkije dat al jaren in een oorlog met een deel van haar eigen burgers is gewikkeld, terwijl de kans op oorlogsdeelname in Syrië niet denkbeeldig is. Wat dat betreft vind ik de Nederlandse regering en het parlement laakbaar – want ze maken (terecht) wel een hoop heisa over Nederlandse jihadisten die voor IS vechten, maar over de deelname van Nederlandse Turken aan gevechtshandelingen in Zuidoost-Turkije wordt (onterecht) in alle toonaarden gezwegen.
    .
    Overigens ben ik niet van mening dat van mensen moet worden verwacht dat zij vrijwillig hun Turkse nationaliteit opgeven. Ik vind dat er een wettelijk verbod moet komen. Degenen die menen dat ik hiermee een anti-Turks standpunt verdedig, moet ik teleurstellen. Want wanneer ik zeg dat ik tegen het bezit van meerdere nationaliteiten ben, geldt dat ook voor Nederlandse expats die er twee, soms zelfs drie nationaliteiten op nahouden. Daarentegen ben ik voor vrij reisverkeer, dus voor afschaffing van de visumplicht voor Turkse Turken die, hetzij voor vakantie, studie of verblijf bij familie, voor korte of langere tijd Nederland willen bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here