Turkse politie grijpt hardhandig in bij gay-parade Istanbul

101
73

gayP

De politie in Istanbul heeft afgelopen weekend hardhandig ingegrepen bij de jaarlijkse gay-parade. Agenten dreven de groep mensen die zich op het Taksim-plein in het centrum van de stad hadden verzameld voor de optocht uiteen met waterkanonnen, rubberen kogels en traangas meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant deelnemers “Wij zijn hier, wen er maar aan, we gaan niet weg. Liefde overwint!” op Facebook. Het Amsterdamse PvdA-raadslid Emre Unver was een deelnemer van de Turkse gay-pride. ,,Zonder enige aanleiding werden we uit elkaar gedreven, met de nodige overtuigingsmiddelen. Om ons hachje te redden zijn we in kleine straatjes gevlucht,” zei Unver tegen de krant.

101 REACTIES

  • Als jouw kind ontdekt dat zij niet op mannen valt? Onzin?
   Als jij als Turk seculair bent onzin? Als je een donkere huid hebt verdien je geen respect? Als jij Moslim bent kom je uit de middeleeuwen? Als je hersenen hebt die werken laat je de ander zijn wie Hij/Zij is en laat je je oordeel achterwege!!!

   • Als de een het recht heeft om zich op straat te laten zien, dan heeft de ander het recht om daar een oordeel over te vellen. De straat is nog altijd een openbare plaats waar een ieder mag doen wat hij wil.
    .
    Overigens ben ik het Maho eens dat heel dat gedoe met die Gay Pride optochten verboden zou moeten worden. Niet omdat het toevallig homo’s zijn, maar simpelweg omdat het aanstootgevend is, en mijn kinderen dat niet hoeven te zien als ik met ze in de stad wandel.
    .
    Wij organiseren toch ook geen Hetero Pride, of wel?

    • Intollerantie is jouw keurmerk. Egoisme de praktijk.
     Alles wat anders is is dus aanstootgevend? Psychiatrische patienten, kinderen met een rugzakje, rolstoelers allemaal weg want dat is aanstootgevend. Beste man de wereld heeft allerlei pluimage die erbij horen en wat aanstootgevend is is jouw domme commentaar.

   • Ik zal mijn kinderen opvoeden zoals het hoort. Ze vertellen dat het onnatuurlijk is dat twee dezelfde geslachten liefde bedrijven. Dat het een ziekte is. Daarnaast zal ik ze vertellen dat de blanke ras de uitvinder is van rasisme. De donkere mensen als slaaf gebruikte en hun landen gekoloniseerd en leeggeplunderd heeft. Alles wat slecht is voor het milieu en mens heeft uitgevonden, jarenlang heeft toegepast en vervolgens verboden heeft. Ik zal het ze vertellen!

    Trouwens wanneer transformeer jij weer in Grinslander?

     • Zeg dat het niet waar is. Ik heb geen hekel aan blanken ook niet aan homo’s…het is dat je het weet beste Grinslander. Waarheid komt hard aan..vooral bij jou. Als het je niet bevalt kruip je snel weg onder een andere Nick. Hoe vaak heb je al aangegeven niet meer op deze site te reageren…. erg kinderachtig. Zeg geen dingen die je niet waar kunt maken beste kerel!

    • geen eenduidige mening Maho? Aan de ene kant iets ziekmakend duiden en dan je keutel intrekken? Als er iemand zegt dat homo’s onnatuurlijk zijn en dan zegt dat ie geen hekel aan ze heeft. Dan lult ie uit z’n nek en heeft het over nick?! ga ff kijken of je kinderen gelukkig worden. Ik zie dat niet met zo’n figuur als jij bent.

 1. Wat een praatjes maker ben jij toch zeg. Elk mens weet dat homo’s onnatuurlijk zijn.Volgens jouw beredenering zou iedereen een hekel aan homo’s hebben. Kom op zeg wees reëel. Ik heb nergens beweerd een hekel aan ze te hebben. Wel heb ik kritiek op openbare homo/ hetero gelegenheden.

  Of je het accepteert of niet het is een ziekte, klaar uit. Hierover is geen discussie mogelijk.

  • Net zo onnatuurlijk als de religieuze fanaten in de USA en Nederland. Dat is pas ziekmaken. Kindermisbruik in de hand werkend en uiteraard geconstateerd. Maar daar weet jouw soort voldoende van toch? Overigens zie je in de dierenwereld ook dieren van het zelfde geslacht die een levenslang met elkaar optrekken. Wie ben jij dat je dit als onnatuurlijk mag betitelen en tegelijkertijd zeggen dat je geen hekel aan ze hebt. Nogal een schzizofrene houding.

   • Dat is het juist..mensen van jouw soort willen de illusie wekken dat het de normaalste zaak van de wereld is door in het openbaar parade’s te houden met de hoop op meer steun van homo sympasitanten. Als het natuurlijk zou zijn had je genoeg aan een geslacht welke in staat was om nakomelingen te baren. Je verglijking met dieren vindt ik op zijn plaats…Homo’s zijn inderdaad ook dieren. In het Turks heet dat Hayvan! Maar goed ze doen het maar…ik blijf om ze lachen!

    • Je bent een dorpeling beste want in de grote steden heeft men een andere kijk. En je hebt weer bevestigd dat je zoals vele van je vriendjes met een gespleten tong praat. Als er iets dierlijks is ben jij dat wel. Maar dan wel een onrein beest. Jij zegt te lachen om de mensen met een andere geaardheid en ik denk dat ze jou een pathetische onderkruipsel vinden en daar terecht hun neus voor optrekken. In het Nederlands wordt eendere figuren als jij ook wel zielenpoot genoemd! 🙂

 2. Ben Benieuwd wat de nederlandse regering zou doen als ze erachter kwamen dat de grotendeelse NEDERLANDSE bevolking gay was en en er geen NL babys meer kwamen behalve van de Buitenlanders,Gastarbeiders, moslims,allochtonen.(Ik heb best wel veel benamingen)

  Zouden ze het dan de homo Hype toch proberen te verbieden.

  HMMMMM,
  wat zouden ze doen?

 3. Alleen al de vraagstelling laat zien dat je toch wel een ongelooflijke primitieve nietsnut bent. Alleen zieke geesten kunnen zoiets bedenken.
  Indien je behandeld wilt worden geef je maar een seintje hoor. Ik heb daar een hele eenvoudige therapie voor.

  • Hij heeft anders best wel een hypothetisch punt, Sam Grinslander.
   .
   Stel het je eens echt voor:
   Alle Nederlanders homo… Dat betekent dat er in maximaal 80 jaar geen Nederlander meer zou zijn. Dan is je soort dus uitgestorven.
   Dat is toch echt wel een serieus probleem dunkt me. Alleen vanuit die gedachte is het best vreemd dat dit gedrag gepromoot wordt.
   .
   Dat doet me ineens realiseren dat homo’s per definitie een uitstervende soort zijn, ze kunnen immers geen kinderen krijgen, althans niet op de natuurlijke weg.
   Toch nog een positief eind van deze hypothese!

 4. Leven en laten leven. Het is al lang al bewezen dat geboren worden al homosexueel geen ziekte is.Wat een onzin en haternij weer in de wereld.En die wereld maak je zelf.Dus leven en laten leven.

  • Beste kerel, je bewering klopt van geen kanten.Het is nooit bewezen dat homosexualiteit geen ziekte is. Misschien beter te benoemen als afwijking van de natuur.Ik raad je aan om eerst even onderzoek te plegen voor je het een en ander gaat beweren. Het is puur de opvoeding en alles wat eraan vast hangt.

   Transseksuelen..het is toch zeer normaal…uhum uhum!

   • Jij bent ziek. En dom bovendien!:) we willen jouw schoolgeld terug! En mijn aanbod om therapeutisch in te grijpen blijft staan hoor.

    • Dus iedereen die niet met jou eens is is ziek.

     Ja sam je hebt gelijk, vergeet je pilletje niet die moet je elke dag slikken he.

     • Figuren die homosexualiteit als ziek betitelen hebben een tekortkoming. En ja het gros van de Nederlanders vindt dat onze mensen hun geaardheid niet onder stoelen of banken hoeven te steken. En helaas zien we vanuit de minderhedenhoek nog steeds een middeleeuwse reactie. En ja daar horen jij en Maho bij. En is dit niet als compliment bedoeld. 🙂
      Wij weten inmiddels hoe Turkije op de uitingen van anders geaard zijn reageert en dat verbaast mij niets.
      Juist ik vind dat niet iedereen het met mij eens hoeft te zijn maar de intolerantie van jullie overschrijdt hier een grens. Jullie zeggen dat homosexualteit ziek is en hetgeen ik nooit en te nimmer zou durven zeggen! Wie ben je dat je dat mag zeggen. En waar wordt dit gestimuleerd om te zeggen? In Staphorst heeft men een eendere houding.

     • Ok, nou vooruit, ze zijn niet ziek. Maar echt gezond zou ik ze nou ook niet willen noemen. Gezonde getrouwde mensen kunnen met zijn tweeën kinderen krijgen, homo’s niet.
      Nou jij weer…

 5. Sam, wie ben jij om mij te verbieden mijn mening met anderen te delen? Goed of fout dat bepaal ik zelf! Ik vindt homo’s ziek en jouw gestoord…duidelijk?

  • Van mij mag je ventileren wat je wilt en ik zal daar een mening over hebben die jou niet altijd aanstaat. So What! En als ik jou een paar uitschijters geef heb je dat maar te pikken. Als jij aan goede mensen komt kom ik aan jou. En ja ik heb je helemaal niet hoog en adviseer je om te leren hoe je je aimabel kunt gedragen en op te stellen naar je medemens. Vooralsnog zie ik dat, vanwege je botte houding, niet gebeuren.
   Als er iemand is met wie ik meelij heb is, is dat jouw moeder.

   • @Sam
    Nou weten we het wel he, jij gedraagt je politiek correct, wat ben jij toch een diplomatieke (aimabele) kerel.
    Je medaille ligt voor je klaar op het stadhuis.
    .
    Maar ik heb persoonlijk toch liever mensen die eerlijk voor hun mening uitkomen zoals Maho, dan diplomatieke slijmende en draaiende hielenlikkers zoals jij.

  • Ik vind dat je ik vindt zonder t moet schrijven. Het staat echt een beetje dom. Ik heb je geschreeuw gelezen, je bent een echte toetsenbordterrorist. In de maatschappij stel je waarschijnlijk niks voor. Een irritant zielig mannetje. Je klinkt een beetje als een PVV-er met je uitspraken. Hard schreeuwen, onwaarheden als feiten betitelen. Wees blij dat je geen gaypride nodig hebt.

 6. Maar ik heb nog steeds geen reactie gehad over mijn stelling.

  Wat zou de NL regering doen???
  Beste sam diep in je hart weet je dat gay zijn niet natuurlijk is, het is tegen de natuur regels en ik heb die regels niet verzonnen.
  Je kan hoog of laag springen maar ik accepteer dat niet.
  Je doet nou exact hetzelfde als de NL regering namelijk ander mensen (landen) opdringen dat dat geaccepteerd moet worden.
  Maar ik doe net als mijn Turkije een grote middel vinger voor jou mijn beste vriend.

  • Dan rest mij om jou erop te wijzen dat je jezelf buiten de orde plaatst. Wat tegen de natuur is, is het feit dat veel mensen een religie aanhangen en zich regels laten opleggen door een tekst uit een in het verleden geschreven boek! Ik heb in de praktijk meegemaakt dat ouders hun kind een broodnodige bloedtransfusie verboden. Uiteraard zijn ze tijdelijk uit de ouderlijke macht ontzet en het kind gered. Je begrijpt dat ik behoor tot het humanistme en de mens op de voorgrond plaats in alle respect. Met die restrictie dat ik valse egoïstische figuren die in Nederland zijn opgegroeid en een dictator elders steunen graag zie verdwijnen.

 7. Ik heb veel autochtone collegas die de hele dag homo dit en homo dat zeggen vieze flikker, vuile flikker bruinwerker, …stamper etc etc.De amerikanen met gay dit en gay dat kunnen er ook wat van. Dus zijn de westerlingen super hypocriet wat dat betreft. Ze doe alsof ze pro homo zijn maar ondertussen zeggen ze allemaal” als ze mij maar niet aanraken”. Ik zelf heb de zelfde mening als Tam leven en laten leven moet het zijn. Zelfs een afwijking is iets natuurlijks omdat het het nou eenmaal gebeurt. Sommige babys kun je al herkennen als een homo dus is het iets natuurlijks. MAAR dat wil niet zeggen dat alles maar geaccepteerd hoeft te worden. De gayparade tijdens de ramadan in Istanbul is dan ook een regelrechte provocatie van de homobgemeenschap naarbde Moslims toe. Van der laan heeft gezegd eennzware delegatie te willen sturen volgend jaar naar Istanbul? Hhaha dat wil ik nog wel zien. Maar ik moet ook zeggen dat om nou meteen de gays met knuppels te slaan gaat ver en zielig. Persoonlijk stoor ik mij wel aan alndie homos in series als gtst. Het lijkt wel alsof ze het proberen op tebdringen. Of heb jij ook op Cunchita wurst gestemd tijdens de songfestival Sam? Ik vond het schandelijk. Alsof de haat van de ariers e zionisten jegens moslims al niet genoeg is. Haten de de homos vooral potten ( god wat heb ik een hekel aan de mannenhatende voornamelijk lesbies kutwijven, die zelff ergere haters zijn heb ik persoonlijk meerdere malen ondervonden) alles wat naar Turk of Moslim riekt. Net als de fucking armeense kwestie is dit ook een stok om de Moslims en Turken mee te slaan. Fuck julllie allemaal. Alles wat anti turks is is beter in jullie ogen.ik hoop werkelijk dat de Turken tot en met de Oejgoeren ooit verenigen om de turken hatende wereld eens een les te lezen. Ik dwaalde af Homos zijn ook mensen en zijn onder alle volkeren te vinden. Zo heeft Allah ze gecreerd. Over creeren gesproken er zijn ook genieg kusntmatig gecreerde homos daaar ben ik van overtuigd.

 8. J” Jullie zullen het er wel naar gemaakt hebben dat de wereld Turken haat” Bullshit de wereld vreest ons omdat wij ons niet laten koloniseren als wij uit de weg zijn kan de grote middenoosten plan ingaan. Vuile oliedieven en massamoordenaars. Jullie zijn het niet wij de Turken.

 9. Beste Sam, ik adviseer jou om vanaf groep 5 alles over te doen…voornamelijk begrijpend lezen! Kennelijk heb je niet erg goed opgelet tijdens de lessen van je vroegere school jaren. Homo zijn is tegen de wetten van de natuur dat heb ik niet verzonnen, de natuur bepaald het. Wijk je hier van af dan klopt het niet en is het dus een afwijking. Een afwijking in het lichaam wordt ook wel ziekte genoemd, ook dit heb ik niet verzonnen of bepaald… Het is zo! Als ik zeg dat homo’s ziek zijn is dat niet beledigend bedoeld… Je pakt het te persoonlijk op. Zou ik willen beledigen had ik het anders gebracht bijvoorbeeld : homo’s zijn fucking ziek ze sporen niet of iets dergelijks. Met je ” domme” reacties zorg je voor meer onnodige fellere reacties…als ik niet van appels hou wil dit niet zeggen dat ik een hekel aan appels heb… ook hier ga je de mist in. Het lijkt erop dat je steeds de ” good boy” wilt uithangen en degene die het met jou oneens zijn te bestempelen als de ” bad guys”… Je lokt het bewust uit…Je bent zeer ondeugend … Foei!
  IAls je het nu nog steeds niet snapt…laat dan je eigen maar eerst behandelen i.p.v. anderen hierop te wijzen. Einde discussie voor mij.

  • Men zou eender kunnen zeggen dat Turken die hun grote leider vanuit Nederland steunen ook ziek zijn. Tsja … het is vervelend om te moeten horen dat de wwarheid ergens in het midden ligt nietwaar?!

   • @Sam
    Om je gelijk te halen ga je nu dingen schrijven die nergens op slaan.
    .
    Leg mij nu serieus eens uit wat de overeenkomst zou kunnen zijn – in termen van geneeskunde of psychologie – tussen het steunen van een politieke figuur en het homo-zijn.
    .
    Het een is een lichamelijk/ fysiek iets, en het andere is een door omgevingsfactoren gevormde mening. De laatste kan bovendien bijgesteld worden of veranderen in de tijd, maar homo ben je of ben je niet.
    .
    Zou je er niet beter over op houden, want langzamerhand wordt je mening in deze discussie onhoudbaar?

 10. onlosmakelijk is het feit dat jouw grote leider tegen homo’s is en dezelfde woorden gebruikt als jij en tevens de islam-misbruikt om zich politieke macht toe te eigenen. Mensen die democratisch handelen en het niet altijd eens zijn met Erdo worden a.s.a.p achter de tralies gezet of monddood gemaakt. En deze man een stem geven vanuit het luilekkerlandje Nederland is wel erg makkelijk en opportunistisch. Om dan nog maar, net als Kees aan tipt, dienst nemen in een ander leger dan die van Nederland vind ik discutabel zo niet oneigenlijk als je een Nederlands paspoort hebt. Enfin misschien gaat dat in de toekomst veranderen.
  Om even terug te komen op jouw vraag om een diagnose te stellen. Iemand die als bovenstaand in elkaar zit heeft een psychisch probleem waar hij aan moet werken en iemand die seksueel anders geaard is dan jij heb jij niet ziek te noemen. Doe je dat wel … dan laat je zien dat een grote dosis psychopatisme in jouw genen zit.

  Mooier kan ik het niet voor je maken Stratenmaker.

  • In de meeste gevallen nemen Turken in Nederland geen dienst in het Turkse leger maar kopen het af govna sam ,god wat ben jij een demente met twee maten metende warhoofd. Daarentegen doen joodse burgers dat wel in het Israelische leger (lekker untermensch Palestijnen doden) en geen haan die daar naar kraait. Sterker nog er nam een Nederlands meid met geen jevrey achtergrond deel in het Israelische leger. Vergeet je anti depressiva niet te nemen en neem er gelijk bloedrukverlagers bij prijedno Sjaloom Aleichum.

   • Ja joh, gewoon van twee walletjes eten met Nl en T paspoort en toch maar afkopen van een dienstplicht en de arme echte Turk het vuile werk laten doen. En dan nog durven zeggen dat het allemaal in orde is.
    Luilekkerland-burgertje.

    shabbat shalom

    • Wat ben je toch dom Sam! Je steekt je neus in zaken waar je totaal geen reet van af weet iets wat Nederlanders maar al te vaak doen. Het in bezit zijn van twee paspoorten levert mij geen enkele voordelen op..eigenlijk alleen maar nadeel indien je het financieel bekijkt. Mijn Turkse paspoort garandeert mij voor altijd een veilig verblijf. Het Nederlandse document is in principe maar een verblijfsvergunning waarbij ik niet het gevoel heb dat ik gelijke rechten heb als Nederlanders. Het levert mij geen enkele voordeel op ten op zichte van mensen die geen NL paspoort hebben. Als zich een situatie zou voordoen bv het steeds meer toenemen en uit het hand lopen van moslim haat ( ja..incl. jij ) of noem maar op ben ik er van overtuigd dat ze ons liever zien vertrekken als blijven. Denk je dat ze voor ons zullen opkomen…dacht het niet! Diep in hun hart dragen veel Nederlanders nog altijd haat gevoelens voor allochtonen. Draag je Turkse bloed dan ben je voor altijd een Turk…een document kan dat niet veranderen! Moet ik kiezen…dan hoef ik daar geen seconde over na te denken. Trouwens gisteren met plezier 6000€ overgemaakt….dat geld zou in NL moeten blijven..dat is hetgeen wat jou, Kees en vele anderen dwars zit…arme hollander!

     • Jij bevestigd gewoon de heersende vooroordelen en jij bent bovendien voor mij een eikel van de eerste orde. Jouw selectieve lezen van teksten geven aan dat ontwikkeling aan jou voorbij gegaan zijn.
      Het ongbreken van het maken van een keuze geeft aan dat je een parasiet bent. Haargevoelens geenzinds nee k zie alleen maar gemiste kansen bij jou door een gigantische minderwaardigheidscomplex die jejezelf aanpraat. Ik zie geen enkele reden om een hekel aan je te hebben tenzij ik jgeschoffeerd wordt. Dan kan ik ook scherp oreren. Wat je maar wilt. De benamingen westerling – zionist ed zijn zo misplaatst als je deze gebruikt zet jij jezelf in de hoek.
      Ik vraag een ieder een medelander te zijn en ondirn men dst weigert Get Lost!

     • Je verweer wordt zwakker en zwakker.Je bent een zuur oud mannetje die door Israel is geweigerd. Ik ga verder niet meer in op je domme reacties. Turken hatende zionistische fascist

    • Jij weet niet wat ik allemaal heb meegemaakt in Nederland dus hou je kop. Niks luilkekkers aan. Was ik maar een uitkeringtrekker geweest lekker van dag tot dag leven als de tokkies. Wou je mij nou vertellen dat er geen vreemdelingenhaat is? Buutenlanders met een hoog iq naar lage scholen sturen, systematiseren door ze destijds zo snel mogelijk de ww of sociaal in te helpen zodat ze niet verder komen in het leven. Die denkwijze heeft zich vervolgens tegen jullie gekeerd doordat men massaal misbruik ging maken. Nu zijn de koloniegelden op en heeft Griekenland jullie bestolen , weten jullie niet meer wie de schuld te geven.

     • Gewoon een kwestie van een “open mind” Izmir. Continue een ander de schuld geven is zonder enig positief effect. Je krijgt dan de wind van voren en d’r zal geen acceptatie van een ieder zijn. Maar als ik bij jou thuis een koffie krijg en ik als gast zeur over de hoeveelheid en smaak is er minder affectie van de gastheer. Toch? Calling Names is eigenlijk zwak en onnodig. Rest me om je toch een fijn weekend toe te wensen.

     • Nee nee jij accepteerd ook niet wat de anderen schrijven hier. Ik ben open minded maar accepratie van homos heeft een grens. Ik blijf erbij dat cunchitacwurst haar overwinning in de songfestival een grof schandaal is. Als homos gayparade willen houden goed maar niet tijdens de ramadan in Istanbul. Ikzelf heb er geen problemen mee maar er zijn wel mensen die dat niet leuk vinden en waarvan de cultuur veel langer dan de openlijke homo cultuur bestaat. Met hun moet rekening gehouden worden zoniet dan is dat een provocatie. Je kunt je cultuur niet opdringen aan andere mensen. Als de gayparade in Amsterdam wordt gehouden wanneer dan ook dan heeft niemand daar wat over te zeggen. Wat de stok waar andere culturen meegeslagen wordt betreft, is dit niet mede de reden waarom de relatie tussen rusland en nederland is verslechterd? Nogmaals ik vind homos ook mensen en dat ik potten heb geschoffeerd is niet correct persoonlijk vind ik ze heel nors en hatend. Maar Nederland bleef maar op de tenen van de Russen trappen. Als iemand homo is hoeft diegene geen vieze strakke pakken te dragen of elkaar in het openbaar af te lebberen. Het wordt je op tv gewoon opgedrongen dat is ook niet correct. Goed weekend

     • Ooh lol dit ging over de dubbelle nationaliteit natuurlijk. Zijn er geen Nederlanders dan diebdubbellebnationaliteiten hebben? Genoeg volgens mij. Wat het leger betreft ik heb in Nederland nog de Uzi en de fal meegemaakt. 9mm 7.62mm mag .50 ring a bell? Meerdere neven van mij zijn gek uit het oosten van Turkije teruggekomen dat gun ik niemand. Dus iedereen die het kan afkopen gun ik het van harte. Fuck a war!

 11. @ Maho

  Door jou moet ik aan mijn opa zaliger denken. ‘Blijf optimist tot in je kist’, zei hij altijd – tegen beter weten in. Kom op Maho, denk je nou echt dat wanneer het hier uit de hand loopt (wat god en allah verhoede) er in Turkije iemand zit te wachten op jou, je kinderen of je kleinkinderen? Tenzij je natuurlijk een neef bent van Tayip, een slimme zakenman bent of een vaardigheid bezit waar een Turkse baas om zit te springen. Maar wanneer je het als Turk in Nederland minder getroffen hebt (en dat zijn er velen), dan vrees ik dat er voor jou en je nageslacht in Turkije geen bijstand-, WW-, WAO- of kinderbijslaguitkering op de plank ligt. En van sympathie kan je niet leven – ook niet in het land van de Halve Maan. Ik kom lang genoeg in Turkije om zeker te weten dat het leven daar voor Jan met de Pet keihard is. Waarbij komt dat Erdogan en zijn voorgangers nog beter in het plukken van hun bevolking zijn dan Rutte.
  .
  Maar stel nu eens dat ik er helemaal naast zit en ze jou in Turkije juichend met bloemen binnenhalen, dan krijgen jij en je nageslacht toch zo hun Turkse nationaliteit terug? ‘De enige vriend van een Turk is een Turk’- dus dat lijkt me een fluitje van een cent. Dus waar maak je je druk om? Het is precies wat je zegt: een dubbele nationaliteit biedt geen enkel voordeel. Over de nadelen schreef ik in een ander bericht dat ik vandaag op deze site plaatste.

  • De Turken hebben inmiddels wat opgebouwd in de land van herkomst doormiddel van grond en vastgoed etc etc. Dus veel zouden zich wel kunnen redden. Maar ik zie dat jij er van uitgaat dat wij de hand zouden ophouden bij de staat. Correct me if im wrong.

   • De anderen niet maar jij wel. Klaarblijkelijk is het hier beter voor je en laat je je Tr alleen zien indien er genoeg vakantiegeld is. De echte Turk heeft het ff moelijker dan de Turkse Nederlander. Hier is alles geregeld wordt de burger beschermt tot op zekere hoogte. Niet gek hoor voor zo’n klein landje. 🙂

    • Ik heb altijd genoeg vakantiegeld, dat doe ik door je dochter te hoereren en je zions drugs te verkopen nou goed. WAT IS JE PUNT MAN!!

  • Kees, ik maak mij nergens om druk. Degene die zich juist druk maken zijn jij en die oelewaper terwijl het jullie eigenlijks niets aangaat. Wat maakt het voor jou uit of ik dubbele natinaliteit heb? Die paar euro’s voor de visum die ik niet hoef te betalen of juist de bijdrage van 6000€ aan de dienstplicht? Is het misschien de investeringen die wij als Turken liever in Turkije doen? Met andere woorden het geld stroomt naar Turkije wat eigenlijk hier in Nederland zou moeten blijven!
   Niemand staat juigend op mij te wachten en dat is ook niet de verwachting. Wel wil ik je meegeven dat ik me geen zorgen hoef te maken over de toekomstige levensonderhoud in Turkije…dat is allang geregeld bij de meeste Turken.

   • Onbegrijpelijk, dat als je je goed kunt redden, niet in het prachtige Turkije gaat wonen. Heerlijk klimaat, dezelfde taal en lekker eten. Kortom puik! En dan zie ik je mopperen en lelijke dingen zeggen over de Hollanders en dan toch hier blijven??? Wat is dat? Je hebt een geweldige leider zoals je zegt! Ik zou daar deel van uit willen maken. Ik zou het wel weten.

    • Wat is het toch jammer dat veel discussies op deze site vaak eindigen in welles-nietes en persoonlijke aanvallen. Waarbij naar mijn idee ook nog eens slecht wordt geargumenteerd en niet op wederzijdse opmerkingen wordt ingegaan.
     .
     Neem nu deze discussie over de dubbele nationaliteit. In zijn bericht van 11 juli, 8.59 uur p.m. schrijft Sam: ‘Maar als ik bij jou thuis een koffie krijg en ik als gast zeur over de hoeveelheid en smaak is er minder affectie van de gastheer. Toch?’
     Maar Sam, daar gaat het niet over. Het gaat over de vraag of een dubbele nationaliteit onverenigbare rechten en plichten met zich meebrengt en in hoeverre dat acceptabel is. Eigenlijk zeg je dat de Nederlandse Turken hier gast zijn die beleefd moeten zijn tegen hun Nederlandse gastheren. Ik vind dat ongepast, omdat de Nederlandse Turken (of moet ik Turkse Nederlanders zeggen?) het volledige burgerschap bezitten met alle rechten en plichten vandien – zij zijn dus geen gast, want dit land is evenzeer van hen als van jou en mij.
     .
     Aan de andere kant geven onze Nederlands-Turkse vrienden voeding aan zo’n opmerking. Dat is niet omdat zij geen kritiek zouden mogen hebben op Nederland en in mijn ogen volstrekt schandalige situaties als persoonlijk ondervonden racisme, discriminatie en kwalijke bejegening, maar omdat zij die grievende ervaringen koppelen aan een ‘Turks bewustzijn’ dat naar mijn mening onterecht wordt geïdealiseerd. Dat geïdealiseerde Turkije bestaat niet; bovendien zijn racisme en discriminatie geen Westerse uitvinding want dat komt ook in Turkije voor. De manier waarop veel Turken met minachting spreken over Koerden (en omgekeerd Koerden over Turken) en tegenwoordig over Syrische vluchtelingen, verschilt nauwelijks met de wijze waarop zij door ‘echte’ Nederlanders worden bejegend. Om maar te zwijgen over de schofterige, nazi-achtige anti-semitische uitlatingen op deze site – en dan nog wel van schrijvers die zelf klagen over ondervonden discriminatie.
     .
     Samenvattend: in Nederland wonende Turken zijn geen gast, maar vol- en gelijkwaardige burgers die recht hebben op alle respect. Daarentegen biedt het bezit van een Turks paspoort bij terugkeer geen enkele garantie voor bestaanszekerheid in het land van hun grootouders. Racisme en discriminatie bestaan overal. We moeten ze samen bestrijden en het samen met elkaar rooien.

 12. @ Izmir

  Alsof het bezit van een stuk grond of een huis in Turkije voldoende bestaansbasis biedt voor een goed leven in Turkije. Waar ligt dat stuk grond en waar staat dat vastgoed: in een peperdure stad als Istanbul waar een beetje fatsoenlijk appartement 600-700 lira per maand opbrengt of in een half ontvolkt dorp bij de Zwarte Zee?
  En natuurlijk is het niet zo dat Nederlandse Turken terugkeren met de bedoeling ‘om hun hand op te houden'(dat zal ze trouwens niet lukken). Dat geldt evenmin voor degenen die hier, wellicht zoals jij, met hard werken een welverdiend bestaan hebben opgebouwd. Ik constateer slechts dat Turkije nauwelijks beschikt over een sociaal vangnet. Dat kan zelfs een blinde zien in een (overigens welvarende) stad als Izmir waar je over de voddenrapers en waterverkopers struikelt.

  @ Maho

  Wij zijn beiden burgers van een vrij land waar je mag denken en schrijven wat je wil. En waarin je de meningsvorming mag beïnvloeden. Dat geeft jou het recht om voor de instandhouding van een dubbele nationaliteit te pleiten, terwijl ik het recht heb om beargumenteerd voor afschaffing te zijn. Jij hebt zelfs het recht om die argumenten te negeren – wat je dan ook gretig doet. Zoals mijn argument dat het kwalijk is dat Nederlandse burgers genoodzaakt zijn om hun dienstplicht bij een vreemde mogendheid af te kopen of anders gedwongen worden om aan de oorlogen van diezelfde vreemde mogendheid deel te nemen. Dus hoe haal je het in je hoofd om te zeggen dat de kwestie van een dubbele nationaliteit mij niets aangaat?

  • @Kees,
   .
   Toch even reageren nog een keer op de kwestie van het dienst nemen of afkopen van de dienstplicht bij een vreemde mogendheid.
   Let er wel op, dat Turkije deel uitmaakt van de NAVO, en daardoor geen vreemde mogendheid is.
   .
   Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar er is in ieder geval een tijd geweest dat burgers van een NAVO land hun dienstplicht mochten vervullen bij een leger van een mede-NAVO lid, als substitutie voor hun dienstplicht in eigen land.
   Een Turkse vriend van mij heeft in een ver verleden als marinier bij de Nederlandse Marine zijn dienstplicht vervuld, waarmee hij niet meer in Turkije in dienst hoefde. Hij had toen nog geen Nederlandse nationaliteit, maar was wel in Nederland geboren.
   .
   In een ander bericht schrijf je dat we samen dingen in de wereld moeten verbeteren. Toch is je stellingname in deze dienst-discussie er een van ‘zij’ en ‘wij’, terwijl er juist in dit verband sprake is van een militaire eenheid tussen beide landen.
   Daarmee maak je je zelf ook een beetje schuldig aan polarisatie. Misschien een heroverweging waard?

   • @ Stratenmaker

    Dat Turkije een NAVO-land is zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat Nederland Turkije eerder als een bondgenoot ziet dan een ‘vreemde mogendheid’. Evenzeer geldt dat de EU – waaronder dus Nederland – de PKK sinds 2008 bestempelt als een terroristische organisatie en daarmee partij heeft gekozen in het Turks-Koerdische conflict. Bovendien heeft Nederland zich sinds 1945 volledig onderworpen aan de Amerikaanse politiek en kan zij als een filiaal van Washington worden beschouwd – of het nu om Israël, Irak, Syrië en dus ook Turkije gaat.
    .
    Zo bezien heb je dus helemaal gelijk. Maar los van de vraag dat ik geen Amerika- en NAVO-vriend ben, heb ik duidelijk en beargumenteerd aangegeven waarom ik tegen dubbele nationaliteiten ben – dus ook wanneer het om ‘echte’ Nederlanders (met name expats) gaat die er twee of meer nationaliteiten op na houden. Mijn standpunt heeft dus niets te maken met het treiteren van Turken. Verre van dat: het is juist de Nederlandse regering die zich daar al jarenlang schuldig aan maakt door een strenge visumplicht voor Turken te praktiseren – waardoor de Turkse regering zich genoodzaakt ziet om op basis van het door haar (terecht) gehanteerde wederkerigheidsbeginsel de visumplicht te verscherpen. Zo is het vrije reizen van Nederlandse vakantiehuizenbezitters naar Turkije sinds 2012 aanzienlijk bemoeilijkt – ik kan je daar alles over vertellen.
    .
    Met andere woorden: wanneer het om bondgenootschappelijke belangen gaat wordt Turkije niet als ‘vreemde mogendheid’ beschouwd – zelfs niet wanneer duizenden Koerden over de kling worden gejaagd. Maar als een Turk Nederland wil bezoeken, wordt alles uit de kast gehaald om het hem of haar moeilijk te maken. Dan is Turkije plotseling wel een ‘vreemde mogendheid’. Ik zou het liever om willen draaien – dus geen dubbele nationaliteit maar wel vrij reizen. Omgekeerd zal dan ook de visumplicht voor Turkije kunnen vervallen. Daarmee wordt dan ook tegemoet gekomen aan jouw pleidooi (zie het slot van je bericht van 10 juli, 12.48 uur).

    • Op dit punt zijn we het redelijk eens.
     Jammer voor jou en mij dat wij niet in staat zijn om boerenlogica te implementeren in de politiek. Ik ben bang dat onze pragmatische oplossing niet stroperig en ondoorzichtig genoeg zijn om in Den Haag, Brussel en Ankara te worden overgenomen. Daar moet alles vooral niet-logisch zijn.
     .
     En dus blijf ik vooralsnog even voorstander van een hele waaier aan nationaliteiten voor iedere burger, zodat daarmee al die irritante en hinderende regeltjes van verschillende overheden omzeild kunnen worden. Hopelijk keert op een dag de wal het schip, en zien de overheden in dat het blijven hanteren van visumplicht zinloos is, aangezien alle Europese burgers met 10 verschillende paspoorten in hun binnenzak rondlopen.
     .
     Ik ga het 100% met je eens worden als er een werkelijk Europees paspoort komt – dus ook Turkije lid van de EU en zo’n paspoort – zonder restrictie-onzin zoals wel-Schengen, niet-Schengen, wel-euro, niet-euro etc.
     Kortom, wanneer Europese burgers allemaal gelijk tegemoet zullen worden getreden.
     .
     Want wat was nou eigenlijk ook alweer het argument tegen Turkije in de EU? Dat was in eerste instantie toch altijd hoofdzakelijk een economisch argument? Turkije was te arm en zou te veel op Europese voorzieningen gaan drukken?
     Laten we dan vandaag even noteren, dat sinds enkele maanden Griekenland armer is geworden dan Turkije, en laten we dan ook even noteren dat Turkije een veel lagere staatsschuld heeft dan veel EU-lidstaten. Verder tekenen we aan dat Turkije veel meer vluchtelingen opvangt dan alle EU-lidstaten bij elkaar en dat voor 90% zelf bekostigd. We tekenen aan dat Turkije zelfredzaam is en een ontwikkelde democratie en rechtstaat is – ondanks dat sommigen beweren van niet.
     .
     Maar nog altijd wordt Turkije en de Turken niet geaccepteerd door de EU en worden drogredenen opgevoerd. Dan gaat het om een paar journalisten met een te grote mond die ergens vast zitten, of wat corruptie hier of daar. Ondertussen worden de ogen gesloten voor de misstanden in de verschillende EU-lidstaten, waaronder ernstige witte-boorden criminaliteit en Brusselse onderonsjes, ik noem maar een paar dwarsstraten.
     .
     Nee, mijn beste, zo lang wij in Nederland of welk ander Europees land niet voor vol worden aangezien is het nog geen tijd om ons paspoort in te leveren. Wij moeten uit veiligheidsoverwegingen altijd een uitwijkmogelijkheid hebben naar ons vaderland. Je ziet hoe de Oeigoeren behandeld worden in China. Hadden zij een Turks paspoort gehad, dan hadden zij vrij naar Turkije kunnen komen en zich daar als vrije burgers kunnen vestigen. Nu worden ze door iedereen weggeduwd.
     .
     De wereld is een onstuimige plaats om te leven. Zo is het vrede, zo is het oorlog, kijk maar naar Joegoslavië destijds. Buren die eerst elkaars kinderen trouwden sloegen elkaar letterlijk de hersens in. In het hart van Europa nota bene, en niemand deed er iets aan, ook Nederland niet. We stonden er letterlijk bij en keken ernaar.
     .
     Dus laat ons nou lekker ons Turkse paspoort houden, dat deert jou helemaal niet naar mijn oordeel.

     • @ Stratenmaker
      .
      Over de wenselijkheid en onwenselijkheid van de dubbele nationaliteit is denk ik alles wel gezegd. Hoewel je me niet hebt overtuigd, vind ik wel dat je een argument hebt wanneer je bijvoorbeeld wijst op de positie van de Oeigoeren in China. Er zijn helaas meer voorbeelden van landen waar de overheden het Turken of aan Turken verwante minderheden lastig maken. Zelf herinner ik mij nog een vakantie rond 1985 in Bulgarije. In die tijd werd de Turkse minderheid getreiterd; mensen werden zelfs geprest om hun Turkse familienaam in een Bulgaarse te veranderen. Later kwam ik er achter dat in de omgeving van de Deniz Ege toen heel veel Bulgaarse Turken ruimhartig door de Turkse regering zijn gehuisvest. Andere voorbeelden op de Balkan zijn ruimschoots voorhanden en dat je in dat verband wijst op de genocide (mijn woorden) van Srebenica en de laffe houding van het Westen is meer dan terecht.
      .
      Maar ha – we hebben weer een discussiepunt en dat is de kwestie van het Turkse EU-lidmaatschap. Ik ben daar geen voorstander van. So wie so ben ik een verklaard tegenstander van de EU zoals die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Maar er is nog iets anders. Hoewel ik wel degelijk verschillen zie tussen de extreem neoliberale economie van Turkije en de mislukte verzorgingsstaat Griekenland, zijn er ook veel overeenkomsten. Beide landen hebben een slechte belastingmoraal. Beide landen hebben in EU-ogen een verouderd pensioenstelsel. Beide landen spenderen (te)veel aan hun legers. Beide landen hebben een grote ‘grijze’ economie en beide landen scoren hoog op de corruptieladder.
      .
      Ik kan dat natuurlijk nooit bewijzen, maar ik denk dat wanneer Turkije als EU-lid deel had uitgemaakt van de eurozone, zij de crisis tussen 1995 en 2005 niet of nauwelijks had kunnen bedwingen. Grote kans dat er dan ook ‘Griekse toestanden’ waren ontstaan. Maar dankzij de eigen munt kon ze devalueren en zo haar concurrentiepositie herstellen en zelfs verbeteren. Bovendien werd het land opengesteld voor private investeerders (bijgevolg dat je tegenwoordig overal in Turkije die oranje kutleeuw van de ING tegenkomt die evenals de andere banken een woekerrente van 15-16% berekent, zie b.v. http://www.garanti.com.tr/en/personal_banking/mortgage/mortgage_products/fixed_rate_mortgage.page?gbid2=201033#calcContent3=UID456ab3e
      .
      Overigens betekent mijn mening dat Turkije maar beter buiten de EU kan blijven niet als verdediging van de Unie. Je hebt groot gelijk wanneer je wijst op de witteboordencriminaliteit van Brussel: de pot verwijt de ketel. Ook ben ik het helemaal met je eens dat Europa Turkije schandelijk laat opdraaien voor de kosten die de gigantische vluchtelingenstroom uit Syrië met zich meebrengt (en word ik strontmisselijk van Rutte die met droge ogen beweert dat vluchtelingenopvang in ‘de regio’ moet plaatsvinden).
      .
      Overigens bedacht ik mij dat de door jou vaak heftig bekritiseerde Peter Edel (ik hoop dat hij weer snel present is op deze site) ook een voorstander is van een Turks EU-lidmaatschap. Ik verbaas mij er niet over dat veel Turken er inmiddels heel anders over denken.

     • @Kees
      .
      Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben net als jij en de meeste Turkse Turken GEEN voorstander van Turks lidmaatschap van de EU. Ook op dat punt ben ik geen medestander van Peter Edel. Ik ben van mening (en ben dat al sinds 1995) dat de huidige status van Turkije, te weten ‘bevriende Staat met douaneverdrag’ een ideale is. Meer dan dat moet het niet worden.
      Je moet de EU niet te ver, maar zeker ook niet te dicht bij je in de buurt hebben. Voor je het weet ben je hun loonslaafje geworden.
      .
      Wat dacht je van dat arme Bulgarije? Zij hadden zich zo verheugd op South Stream (de gaspijpleiding vanuit Rusland) en de bijbehorende jaarlijkse inkomsten, maar het mocht op het laatste moment niet van Brussel, omdat Poetin een lesje geleerd moest worden. En nu gaat de ‘Poet’ dus naar het toch al rijkere Turkije, omdat Brussel Turkije niet kon dicteren geen zaken te doen met Poetin. Hoe mooi is dat? (wel zielig voor Bulgarije trouwens)
      .
      Maar goed, lidmaatschap van de EU betekent natuurlijk nog niet dat ook gelijk de euro ingevoerd zou zijn en dat Turkije gedurende de crisis niet meer had kunnen devalueren. Er zijn nog altijd een tiental EU-landen met een eigen munt, en nergens staat dat die munten aan de Euro gekoppeld moeten zijn. Dus het EU-lidmaatschap had Turkije niet persé meer of minder kwetsbaar gemaakt gedurende de crisis. Vergeet niet dat een aantal oostelijke EU-landen eveneens heel behoorlijk door de crisis zijn gekomen.
      .
      Over die oranje kutleeuw: Al ziet dat beest nog zo oranje, het beest staat geheel los van de Nederlandse ING, mocht je het niet weten. De Turkse ING is een op zichzelf staande Turkse Vennootschap.
      Terzijde.
      .
      Maar goed, terug naar mijn punt van de EU. Ik bracht dat niet ter sprake omdat ik Turkije graag EU-lid zou zien worden. Mijn punt is dat Turkije met drogredenen erbuiten wordt gehouden. En daar bestaat een overeenkomst met hoe Europese Turken in West-Europa worden behandeld. Steeds weer met drogredenen krijgen Turken die baan niet, of die opdracht niet, of gaat het ze in het sociale leven net even wat stroever af.
      Het is het allemaal nét niet zeg maar.
      Ik zie dat in mijn omgeving.
      Ik merk het zelfs aan den lijve wanneer Nederlanders die mij niet kennen mij in eerste instantie tegemoet treden. Vanwege mijn naam hebben ze een bepaalde – helaas negatieve – verwachting. Misschien goed bedoeld moet ik al te vaak horen ‘Goh, dat had ik niet verwacht, maar je spreekt goed Nederlands. Zeker in Nederland geboren?’. En dan zijn we ineens dikke vrienden. Maar toch steekt het me. Want ik heb veel landgenoten, die net zo hard hun best doen om erbij te horen, maar toevallig nog een klein beetje een accent of een iets té Turks uiterlijk hebben, en daardoor toch anders bejegend worden. Ik zie het dagelijks gebeuren.
      .
      Tot slot nog even over de overeenkomsten die jij ziet met Griekenland.
      Inderdaad staan Griekenland en Turkije van oudsher qua cultuur en mentaliteit dicht bij elkaar. Feitelijk is het geloof het grootste ding dat beide landen van elkaar onderscheidt.
      Toch denk ik dat Turkije de afgelopen 2 decennia, en vooral het laatste decennium een aanzienlijke voorsprong heeft opgebouwd ten opzichte van Griekenland, en dat dit ook hoofdzakelijk de reden is waarom Turkije nu succesvol is, en Griekenland juist niet.
      Ik noem:
      Turkije beleefde een enorme bankencrisis rond de milleniumwisseling en voerde een grondige herstructurering in de bankensector door.
      Turkije deed begin jaren ’00 haar uiterste best om EU-herstructureringen door te voeren, zeker omdat er nog serieus zicht was op lidmaatschap. Vele wetten zijn aangepast. Het leger is budgettair en qua macht ingekrompen. Practisch voorbeeld: In Turkije is het Kadaster al in de jaren ’00 geautomatiseerd en gecentraliseerd, iets wat Griekenland deze week nog verweten werd niet op orde te hebben.
      Geloof me, Turkije heeft haar belastinginning tegenwoordig steeds beter op orde, veel beter dan Griekenland.
      Dat Turkije nog altijd een groot grijs gebied heeft met contant en/of zwart geld klopt echter wel.
      Daarentegen heeft Turkije intussen haar pensioenstelsel wél onder handen genomen en wordt langzaamaan naar Europese standaarden toegewerkt. De tegenstelling met Griekenland is dat turkije uit zichzelf heeft ingezien dat het oude stelsel niet houdbaar was en geherstructureerd moest worden, daar waar de Grieken met extreme druk van buitenaf nóg niet willen herstructureren.
      .
      Al deze zaken bij elkaar maken dat Turkije eigenlijk nog meer dan Griekenland een Europese mentaliteit nastreeft en heeft geïmplementeerd of daar actief mee bezig is, maar er tóch niet volwaardig bij mag horen.
      Dat is veelzeggend.
      .
      En dan zijn we weer terug bij de paspoort kwestie… we horen er dus hoe dan ook niet bij, hoezeer de Europese Turken in Europa, en de Turkse Turken in Turkije hun best ook doen. Het zal nooit goed genoeg zijn, zelfs al streven we Duitsland voorbij.
      .
      Dus blijven we fijn zelfstandig. Met 80 miljoen mensen hebben we genoeg body om te kunnen overleven.
      .
      En nu dat Iran met nog eens 80 miljoen mensen weer vrij is van sancties, kan Turkije zich helemaal richten op deze oosterbuur, waar enorm veel wederzijds economisch voordeel is te behalen.

     • Ter aanvulling ook nog:
      Turkije heeft in de jaren ’00 in tegenstelling tot Griekenland – onder Europese druk – wél veel staatsbedrijven geprivatiseerd. Veel Capulcu plachten dit ‘de uitverkoop van Turkije’ te noemen. Simpelweg omdat Capulcu van nature geen begrip hebben van bedrijfsvoering en Staatshuishouding en zich daarom maar verschuilen achter dit soort papegaaipraat.
      Dat Turkije door deze inkomsten haar schulden aan het IMF heeft kunnen aflossen en ook de Staatsschuld heeft kunnen reduceren, of althans op redelijke niveau’s (momenteel rond 39% van het BBP) heeft kunnen houden willen ze niet horen.
      Tegelijkertijd is dit nu wel de belangrijkste eis van de EU aan Griekenland.
      Turkije heeft dit vakje allang afgevinkt, waardoor de Turkse Staatsschuld nu zeer goed beheersbaar is.
      Als Turkije nu lid zou worden van de EU, dan zou de relatief lage Staatsschuld het gemiddelde van de EU zelfs omlaag halen.
      .
      Maar nee, Turkije mag er niet bij, want er worden een paar demonstranten op het Taksim plein met een waterkanon ondersteboven gespoten hè?
      Mensenrechten bladibla… Ondertussen wurgt de Nederlandse politie een ongewapende Antilliaan in Den Haag.

     • Kan je de woord capulcu niet uitbannen Stratenmaker? Dat is een belediging en betekent alsof de mensen die tegen Akp zijn allemaal maar Anarchisten zijn of zo iets. Hopelijk trek je wat van mijn woorden aan zo niet jammer, jammer. Laten we elkaar in de waarde laten.

  • Nee Izmir – het gaat er niet om dat Turkije of Nederland beter of slechter zijn. Het gaat over onverenigbare rechten en plichten. Daarom ben ik tegen dubbele nationaliteiten. Daarbij speelt ook mee dat ik nationalisme, zeker zoals dat door veel Turken wordt beleden, niks vind. En in mijn ogen even belachelijk is als dat van geëmigreerde Hollanders die in Canada en Australië molentjes en klompen verzamelen en met een brok in hun keel Koningsdag vieren.
   .
   Of anders gezegd: mijn wieg stond toevallig in dit land, maar ik ben absoluut niet ‘Trots op Nederland’. Integendeel – bij dat begrip moet ik vooral denken aan een smeerlap als Wilders en die trut van Verdonk. Of ik moet denken aan Rutte en Dijsselbloem die bezig zijn om de Grieken te wurgen (wees trouwens maar blij dat Turkije niet in de EU zit. Houden zo).

 13. @ Stratenmaker
  .
  Met de inhoud van veel wat je schrijft (vooral in het eerste bericht, zie hierboven) kan ik instemmen. Best informatief trouwens. Alleen ben ik geen voorstander van privatisering en uitverkoop van staatsbedrijven – maar dat geldt wat mij betreft in het algemeen en heeft niet alleen betrekking op Turkije. In de regel zie je dat privatisering leidt tot hogere kosten voor de consument. Om de simpele reden dat er winst moet worden gemaakt en de bedrijfsvoering door peperdure reclames en de aanstelling van een leger zakkenvullende managers kostbaar en dus allerminst efficiënt is. Slimme mensen zoals jij zouden toch intussen kunnen weten waarom de zorgpremies in dit land de spuigaten uitlopen.
  .
  Jammer dat de slotalinea van je tweede bericht afbreuk doet aan al dat daarvoor geschreven moois. Bij mijn weten zijn er in 2013 op het Taksimplein en het aangrenzende Gezipark niet ‘een paar demonstranten ondersteboven gespoten’, maar waren er vier doden en 5.000 gewonden te betreuren. In heel Turkije kwamen er volgens Wikipedia bij 5.000 demonstraties waar 3,5 miljoen mensen aan deelnamen 22 mensen om het leven en bedroeg het aantal gewonden 8.000 – zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_in_Turkije_in_2013
  Bovendien gaat de vergelijking met het moorddadig optreden van een stel Haagse politieagenten volkomen mank. Het verschil is niet alleen het aantal doden, maar ook dat de Nederlandse autoriteiten (OM, parlement en regering) de verontwaardiging niet kunnen negeren. Reken er op dat deze geüniformeerde rammers een flink probleem hebben en dat strafvervolging niet is uitgesloten. Dat is wel wat anders dan in Turkije waar Erdogan de betrokken politiemensen bij wijze van spreken het liefst had geridderd.
  .
  Je kan praten en schrijven wat je wil Stratenmaker, maar met de mensenrechten was en is het in Turkije slecht gesteld. Wanneer in dit verband ‘bladibla’ een ander woord is voor ‘heel treurig’ ben ik het zeer met je eens.

  • Het is zondermeer treurig dat er mensen zijn omgekomen en gewond zijn geraakt tijdens de Gezi-protesten. Mijn ‘bladibla’ is in die zin respectloos.
   Maar je begrijpt vast ook wel dat ik daar mee bedoelde, dat er ook in Turkije dingen fout gaan. En daar kun je een boek over vol schrijven, inclusief mensenrechten, vandaar ‘bladibla’.
   .
   Natuurlijk loopt een directe vergelijking met het Haagse gebeuren niet 1 op 1 gelijk. Wat overigens ook niet gelijk loopt is dat hier bij 1 kleine demonstratie 1 dode valt, wat een aanzienlijk hoger gemiddelde is dan de 22 doden bij de 5.000 demonstraties in Turkije. Maar we zijn het eens, dat iedere dode of gewonde er eigenlijk 1 teveel is. Wat ik ermee aan wil geven is dat in ieder land – ook EU-landen – veel dingen mislopen en voor verbetering vatbaar zijn. En in die zin accepteer ik de drogredenen van de EU op Turkije niet.
   .
   Privatisering:
   Je hebt gelijk (het valt me op dat we het de laatste tijd steeds vaker eens zijn trouwens) dat privatisering niet voor alle betrokkenen altijd voordelig uitpakt. Wanneer een staatsbedrijf voor een voor de Staat goede prijs wordt verkocht of een veiling duur wordt aanbesteed (denk aan de HSL-Zuid icm met de Fyra in Nederland) dan is dat gunstig voor de Staat. Maar dat geld moet inderdaad worden terugverdiend, dus betaald de consument.
   Maar vergeet niet, dat de Staat, dat zijn wij met zijn allen. Je kunt dus 2 kanten op redeneren: als je een pessimist bent kun je zeggen dat je rechtsom of linksom genaaid wordt, en als je een optimist bent kun je zeggen dat hetgeen je teveel betaald aan je treinkaartje / zorgpremie / elektriciteitsrekening via lagere belastingen (omdat je Staat de boel op orde heeft) weer bij je terugkomt.
   Ik kies dan voor de laatste uitleg, dat geeft mij een blijer gevoel.
   🙂

   • @ Stratenmaker

    Zoals je hebt gemerkt was ik een beetje ongerust over de slotzin van het bericht van 15 juli 12.15 uur. Die heb je in je laatste bericht grotendeels weggenomen. Dank voor je reactie(s).

  • Beste Sam,
   .
   Ook dat zie je weer azijnig.
   Wij kwamen al snel tot de conclusie dat het homo-zijn eigenlijk niet zo bijzonder is en niet de moeite om lang bij stil te staan.
   En dat is een compliment, want hoe lang praten we hier nu over ons hetero-zijn?
   Dus wij behandelen homo’s en hetero’s op dit forum helemaal gelijk, wat wil je nog meer?
   .
   Of ben jij voor positieve discriminatie? Dus dat homo’s continu in de schijnwerpers moeten staan, terwijl hetero’s verder geen aandacht krijgen?

   • Het valt mij op Stratenmaker dat issues met een democratische oproep snel ontweken worden. Of het nu de vrije meningsuiting richting regering is of een gayparade.. er wordt dan nogal snel ontweken in de discussie en bovendien fors gebruik gemaakt van “Calling Names”.
    Stel dat ik hier enig kritiek zou hebben op de profeet en het heilige boek dan zijn de rapen gaar. Evenwicht is blijkbaar zoek in dezen. Ik zou zeggen bij het onderwerp blijven.
    Indien het over de hetero’s gaat is er ook voldoende te melden. Denk aan uithuwelijken e.d. Ook dit staat momenteel in het nieuws.
    Zeg het maar vriend Stratenmaker.

    • Calling names is mijn deel en daar staat stratenmaker van los. Inderdaad ik reageer heel erg temperamentvol omdat je over mijn betoog hebt gezegd dat het warrig/wartaal etc etc. Blijkbaar beviel mijn betoog je niet en ga je het op de man spelen. Toen je vervolgens de wind van voren kreeg begon JIJ over nationaliteiten en bladibla dat men niet moet zeuren. Nu we het over dubbelle nationaliten hebben bevalt het je weer niet.Toen je niet blij was met mijn reactie had je ook kunnen zeggen dat je het niet eens bent met mij en was ik waarschijnlijk niet ontploft. Ik sta er niet boven helaas en heb een gebruiksaanwijzing, sorry als ik over Ariërs en zionisten begon dan. Blijkbaar zat je dat ook dwars en vind je het blijkbaar ondankbaar van ons dat wij ook te zeiken hebben. Wat heb je erover te zeggen dan dat ik mijn dienstplicht in Nederland heb vervuld? Dat ik luilekker in Nederland dat gaat niet op. Jij bent hier ook een beetje om de boel op te naaien. Dat je zelfs over de Profeet begint is laag van je laag. Je hebt hier al niet veel vrienden dus dat moet er ook maar niet bijkomen. Als ik je kwaad heb gemaakt sorry dan maar. Stratenmaker heeft zeker een punt als hij zegt dat wij Nederlanders als jij zijn en de recht hebben over dingen te zeuren.
     De gene die mij koffie maakte in zijn huis liet mij trouwens nooit gastvrij voelen. Op school en mijn buren waren wel altijd correct tegen mij en familie. Die zullen vast wel eens met hun handen in haren hebben gezeten vanwege de complexiteit wat immigratie met zich meebrengt. Voor het laatste maal Homos zijn ook mensen en dienen als mensen behandeld te worden. Ik denk niet dat de mensen hier in ontkerkende Nederland blij worden als de Gayparade verplaatst zou worden naar Kerst,hemelvaartsdag/pinksteren etc etc. Haak eens daar op in. Als jij vind dat de maand Ramadan minderwaardig is dan een gayparade en dat de cultuur van moslims dan maar moet uitwijken voor een gayparade dan spoor je niet. Tijdens de geziparkprotesten werd de gayparade wel toegelaten trouwens. Ik zou ook graag je mening willen horen over dat je tegenwoordig maar wordt doodgegooid met de Homoculuur moet dat nou werkelijk zoveel? Ik ben nou eenmaal een mannelijke man of is dat verboden?

     • Izmir dank voor je woorden. Allereerst ben ik totaal niet tegen je! Laar dat duidelijk zijn. En indien je een gebruiksaanwijzing hebt is het ook goed. Wie niet zou ik zeggen. Wat ik weet is dat jij een poos terug meldde dat je nogal onheus bent bejegend. Je weet en heb ook laten zien dat dat diep gaat en heel pijnlijk is. Geen mens mag geschoffeerd worden. Uiteraard heb ik over de profeet geen enkel woord in negatieve zin gezegd en zal dat ook nooit doen. Dat doe ik bij niemand. Ik ben wel van mening dat bijvoorbeeld in het protestante deel van Nederland en ook in het islamitische gedeelte van de wereld er een vaak onhebbelijke houding is tegen vrouwen en de anders geaarde mens, Dat pik ik niet. Onze dochter onze kinderen zullen het goed hebben en door niemand worden uitgesloten en ik zal dan ook het ongenuanceerde fout gedrag met verve bestrijden. We horen onze kwetsbare mensen te beschermen. Overigens heb ik geen ramadan genoemd ter vergelijk met gay. Ik zal dan ook niet de protestante kerkelijke dagen noemen waar feest gevierd zou moeten worden. Ik zeg maar zo…ieder zijn/haar eigen feest en religie met dien verstande dat alles naast elkaar kan staan en ik niet verboden wil worden om feest te vieren op mijn eigen gewenste dag. ook al kruist dat met Kerst of Ramadan. De opzet is niet te schofferen en dient dan ook niet zo opgevat te worden. Gewoon Ramadan houden. Gewoon Kerst vieren. En de ander laten!! Heeft niets met jouw mannelijkheid of religie uit te staan. Overigens voor de duidelijkheid Ik ben zo macho als de pieten en ondanks dat mag een ander rustig iets ander zijn. To zover beste Izmir. Ik wens je een fijn Suikerfeest toe met je geliefden.

     • Dank je wel Sam. We zijn allemaal een kruitvat hier af en toe. De laatste reactie van je zijn de woorden van een man die tegen onrecht vecht. Vergeef mij mijn grofheid. We hebben hier allemaal temparament.

 14. Prettig om te lezen dat Izmir en Sam elkaars opvattingen toch respecteren. Ik durf trouwens te wedden dat wanneer de schrijvers op deze site elkaar tegenkwamen in een een Hollands café of nog beter in een Turkse theetuin, we elkaar vast aardig zouden vinden. Omdat we, ondanks al onze kritiek, begaan zijn met het lot van Nederland en Turkije – en daar uren over kunnen lullen.
  .
  Daar zou ik nog aan willen toevoegen dat de (vaak niet zo diep zittende) Nederlandse tolerantie jegens homo’s en andersgeaarden (of andersdenkenden in het algemeen) van vrij recente datum is. Nog een doordenkertje: wanneer Wilders het zogenaamd opneemt voor homoseksualiteit en hoog opgeeft van de ‘joods-christelijke cultuur’ doet hij dat alleen om zich tegen de islam en moslims af te zetten. Omdat hij weet dat in die kringen over deze onderwerpen (nog) taboes bestaan. Daarentegen mogen bootvluchtelingen – of ze nu hetero- of homoseksueel zijn – wat hem betreft verzuipen. Bij dat soort opvattingen vallen meningsverschillen over het nut van gayparades in het niet.

  • Joh, Wilders is een opportunist die ook maar wat in het rond shopt in de supermarkt van het leven. De ene week koopt hij Dreft, de andere week Dubro, net hoe het uitkomt, zolang de aangekochte spullen maar voor zijn persoontje werken. En als hij de week erop klaar is met het product, maakt hij het net zo makkelijk weer zwart.
   .
   Gelukkig heeft het merendeel van Nederland intussen zijn mening over deze nietsnut gevormd, dus de dreiging is er intussen ook wel vanaf.
   Beter zou ik zeggen.
   En daarmee heb ik het laatste over deze blonde man gezegd.

 15. Dank je Sam – dat was ik vergeten: ik wens al onze Turkse vrienden op deze site een mooie Bayram toe. In ieder geval is het Nederlandse weer de komende dagen van Turkse kwaliteit. Geniet er van.

  • Ik vind dat wel een mooie constatering van je Kees, dat de schrijvers op dit forum waarschijnlijk best een aangenaam gesprek zouden hebben bij samenkomst.
   .
   Ik heb in een verleden ooit eens aan Edel voorgesteld samen te komen om eens face to face te spreken over alles wat we hier bediscussiëren. Wel weer jammer dat hij gewoon bang was om af te spreken. Ik mag hopen dat de overige schrijvers hier minder nodeloos paranoïde zijn en ik mag ze graag eens in het echt ontmoeten. Ik vertrouw erop dat er geen kannibalen tussen zitten en we de ontmoeting vast zullen overleven.
   .
   Ik wens alle schrijvers en lezers – inclusief heer Edel – een gelukkig Ramadan feest met hun familie en vrienden. Dat het vrede mag brengen.
   .
   Ramazan bayraminiz mubarek olsun, sevdiklerinizle guzel gunler gecirmenizi dilerim.

 16. Beste mensen,

  Als wij de boeken zien zowel oude testamet van de heilige Bijbel en de heilige Koran openslaan zien wij de hoofdstuk Ibrahim of Abr ham?

  Hier lees je ook gedeelte over Profeet Lot of Loet
  dat er in die tijd een volk bestond die van dezelfde geaardheid omgingen. En werden Door gods wil bestraft omdat ze een zonden hebben gepleegd.

  De plaatsen zijn bekend ? Sodom en gemorah deze bijde steden in het Middennoosten zijn met de grond gelijk gemaakt.

  Lees die heilige boeken?
  Dan kom op de antwoorden.

 17. Nou Nederlander, het mes op de keel zetten van je kind is een ernstig strafbaar feit hoor.
  Wanneer Abraham of Ibrahim nog rond zou lopen, zou hij – althans in Nederland, van Turkije weet ik dat niet zeker – direct worden opgesloten in een tbs-inrichting en uit de ouderlijke macht worden gezet.
  .
  Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen dat godsdienst en alle ellende die eruit is voortgekomen, begon met het zien van dingen die er niet zijn, het zoeken van verklaringen voor het onverklaarbare en het leggen van absurde verbanden.

 18. Beste kees,
  Eigenlijk vertel je mij dat godsdienst niet bestaat en sodomie.

  Dus de godsdiensten jodendom christenen en moslims pas in deze tijd zijn ontstaan.

  Deze gods diensten komen allen uit de Arabische wereld vandaan joden en christenen en moslims. .

  De mensen maken daar misbruik van.
  niet de godsdiensten.

  Kijk maar een voorbeeld?

  Een accu van een auto heeft een plus en een min.
  geen Een van de accu’s bestaat min en min of plus en plus.

  Met dit wil ik vertellen dat God een mensheid gemaakt Adam en Eva dus man en vrouw.

  U heeft ook een vader en moeder?

  Waarom?

  Als het bevolking homo s lesbies blijven hebben over 200 jaar geen mensheid meer op dit planeet.

 19. Beste Nederlander, als de plus- en minpool van een autoaccu direct met elkaar in contact komen, ontstaat kortsluiting. Door hoge inwendige druk kunnen gassen vrij kunnen komen en bestaat de kans dat de batterij explodeert (zie http://www.elfa.nl/nl/faq/item/hoe-ontstaat-kortsluiting ).
  Volgens mij is godsdienst in veel gevallen goed vergelijkbaar met een kortgesloten accu en alle kwalijke gevolgen vandien.
  .
  Maar ook wanneer het niet over accu´s gaat, verbaas je mij. Want jij gelooft toch dat de Almachtige schepper is van alle dingen? Dan heeft hij ook de homo’s geschapen. Een beetje meer respect voor Allah zou je dus sieren.

  • Als Allah alleen maar homo’s zou hebben geschapen, dan zou de exercitie ‘Mensheid’ van korte duur zijn geweest, denk je ook niet? Of zeg ik nu iets geks?
   .
   En dus deed Allah het juiste en schiep hij een man en een vrouw, zodat zij samen onderling de rest mochten doen.
   .
   Allah is niet gek. Waarom zou hij zijn hele leven lang dag in dag uit homootjes gaan zitten maken? Hij wil ook wel eens lekker achterover leunen en ons het zelf uit laten zoeken.
   Met alleen homofieletjes gaat dat dus niet.
   .
   Over die accu:
   Ik neem even aan dat jij geen homo bent en dus weet dat er tijdens die lustexplosie nieuwe mensjes ontstaan?
   Daar is dan wel een explosie voor nodig, en geen dooie minpool en nog een minpool, die samen nog geen vonkje kunnen produceren.

 20. Lang verhaal kort te maken er zijn gay’s in de wereld ja maar iedereen weet dat mensheid geschapen is en de man de vrouw aanvult waarop ik niet beweer dat homo’s afgestraft moeten worden maar moeten daar dan de normaale hetro mens zo mee geconfreteerd worden voor hetros is er tog ook geen hetro dag wees je zelf maar hou het ook voor je zelf aub

  • Kort geleden zag ik een jonge kerel uit de trein lopen met een dames tas om de arm. Van de ene kant moest ik keihard lachen maar van de andere kant, vondt ik het een heel raar en gelijktijdig ook walgelijk. Het zag er gewoon niet uit! Dat ze er zijn.. Ok geen punt, ieder maakt zelf die keuze immers zijn leven. Dat ze zo rondlopen ook geen probleem maar owee als je er iets van durf te zeggen. Je wordt gelijk uitgemaakt voor homo hater. Je mag er niets negatiefs over zeggen want dat past niet in een vrije land waar de normen voor vrijheids van meningsuiten hoog in de vaandel staat. Dus ik mag niet zeggen dat homo’s niet geschapen zijn en geen afwijking hebben t.o.v. de hetero mens. Belachelijk!

  • Hetro…het is hetero. Het is een behoorlijke aanname dat de hele mensheid weet dat wij geschapen zijn door een god. Wetenschap zegt heel wat anders. Wees blij dat je geen heteropride nodig hebt of word jij vermoord of In elkaar geslagen om wat jij bent?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here