Syrische vluchtelingen aangevallen bij protest in Zuidoost Turkije

43
15

urfan_82561_1

Istanbul – In de Zuidoostelijke gelegen Turkse stad Sanliurfa zijn vandaag, 17 mei, drie Syriërs met veel geweld aangevallen door een groep die zonder toestemming van de autoriteiten een demonstratie tegen Syrische vluchtelingen wilde beginnen.

Het incident ontstond toen de politie met gepantserde voertuigen het Topcu-plein van de stad afzette om de demonstranten daar weg te houden. In de straten rond het plein ontstond vervolgens een ruzie tussen dertig demonstranten en de drie Syriërs, waarvan er een met een mes werd gestoken, terwijl de andere twee hard werden geslagen.

De demonstranten werden met traangas uiteengejaagd door de politie, die de veiligheidsmaatregelen na het oproer intensiveerde en vijftien personen aanhield.

Eerder deze week werd via sociale media opgeroepen tot een protest met de leus ‘We willen geen Syriërs.’ De gouverneur van Sanliurfa, Izettin Kücük, verbood de demonstratie echter. Het oproepen daartoe omschreef hij als ‘misdadig.’ Kücük zei verder:

‘Zij die hier tot oproepen moeten weten dat ze een misdaad begaan door te spelen met gevoelens van haat en verdeeldheid jegens de natie.’

Het incident van vandaag staat niet op zich. Geweld tegen Syriërs komt vaker voor in Turkije. Vorige week werd in Istanbul nog een huis waar Syrische vluchtelingen woonden in brand gestoken.

Istanbul/Peter Edel

43 REACTIES

 1. In Nederland kennen we gelukkig geen geweld tegen Syriërs.
  We houden ze simpelweg buiten de deur en verdrinken ze het liefst in de Middellandse Zee, dan heb je dat soort problemen tenminste niet binnen je landsgrenzen.
  .
  Sowieso erg dom van die Turken dat ze maar liefst 1,6 miljoen – en zo niet nog veel meer – van hun buren liefdevol binnen hun landsgrenzen opvangen en ze iedere dag opnieuw eten en onderwijs geven, zonder de internationale gemeenschap aan hun toezeggingen van financiële steun te houden, waardoor ongeveer 85 tot 90% van de kosten wordt bekostigd door de Turkse overheid.
  .
  Gelukkig hebben we de afgelopen 13 jaar een succesvolle regering gehad die in die tijd Turkije heeft omgebogen van hulpbehoevend land naar hulpbiedend land en de nodige reserves heeft opgebouwd om dit soort charitatieve acties op eigen kracht uit te kunnen voeren.
  .
  Lang leve Turkije en de AKP!

  • Makkelijk praten voor jou vanuit Nederland!! Deze zogenaamde zielige Syriers zorgen voor onrust en overlast onder de lokale Turkse bevolking. Deze situatie is allemaal de schuld van de buitenlandse fiasco politiek van Tayo Erdogan en zijn knecht Davutoglu. De Turkse belastingbetaler draait op voor de kosten voor de zorg van de Syriers, niet de AKP!!

   • Makkelijk praten voor jou vanuit het vrije en veilige Hatay.
    Heb je een beetje ‘overlast’? Oh wat zielig voor jou. Maar we zullen even jouw huis en bezittingen in puin schieten, je kinderen ontvoeren, je dochter verkrachten en onthoofden en dat leed vergelijken met jouw kleine ongemakjes.
    Maar goed, we zijn het gewend van de verwende en egoïstische CHP-ers dat ze helemaal niks willen delen en een ander mens in nood niet willen helpen.
    .
    Verder moet jij je grote mond houden tegen mij, want jij weet helemaal niet hoeveel en op welke manier ik van hieruit al heb bijgedragen aan de opvang van onze buren. In ieder geval vele malen meer dan jij, want uit jouw reactie maak ik op dat jij ze het liefst ziet verdrinken.

    • Beste Stratenmaker ik heb 5 punten te zeggen tegen jou.

     1-Dat Syrische leed wat jij noemt word gedaan door wahabi militanten gesteund door AKP, Qatar en Saudi Arabie!!

     2-Ik ben(ook nooit geweest) geen aanhangher van CHP.

     3-In 2013 was er een grote bomaanslag in Hatay Reyhanli met 52 doden, zo veilig is het in Hatay!!

     4-Als je zo stoer bent kom je persoonlijk mijn mond houden, vieze AKP troll.

     5. Verder zie ik het liefst jou met je AKP,Wahabi billenmaatjes verdrinken in de bloedbad dat jullie hebben veroorzaakt in Turkije en Syrie.

     • Beste Hatayli Mehmet,
      Ik heb jouw ook een paar dingen te zeggen:
      .
      1: Het interesseert mij geen hol wie er verantwoordelijk is voor het Syrische leed, en jij moet niet net doen alsof jij het hele Syrische probleem tot in detail doorgrondt, want dat doe je niet wijsneus.
      Feit is dat er 1,6 miljoen onschuldige burgers ontheemd zijn en hulp nodig hebben die jij ze het liefst zou onthouden.
      .
      2: Fijn voor jou dat je geen CHP aanhanger bent. Je gedraagt je anders wel zo.
      .
      3: Ik zei toch al: wat ben jij toch zielig, al dat leed in Hatay… het lijkt wel een wereldoorlog! Wel 52 doden bij 1 bomaanslag. ’t is wat he? En dat in de afgelopen 5 jaar maar liefst. Ja, je hebt helemaal gelijk, dat Hatay dat is echt afgegleden hoor. En ook die vluchtelingestroom die na die bomaanslag op gang kwam he? Er woont momenteel ook bijna niemand meer in Hatay… allemaal gevlucht naar Syrië. Hou nou toch op met je drama man. Enig idee hoeveel mensen er vandaag in het Turkse verkeer zijn omgekomen?
      .
      4: Jij begint toch tegen mij onterecht te zeggen dat ik er vanuit Nederland niks van begrijp en geen last heb van de situatie?
      En bedankt voor het compliment vriend, AKP trol… best eervol.
      .
      5: Daar ga ik maar niet op in. Nogmaals, je hebt niets begrepen van de krachten en groeperingen die actief zijn in Syrië.

 2. Stratenmaker heeft gelijk. In Nederland piepen zijn rechtse geestverwanten van de Volkspartij van Samen Voor Ons Eigen (de VSOE, ook wel VVD genoemd) al wanneer er voor een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers bed, bad en brood moet worden geregeld.
  Het zou mij inderdaad niets verbazen wanneer de EU met Nederland voorop Turkije voor de kosten laat opdraaien. Natuurlijk is zo’n grote toestroom van Syrische vluchtelingen een enorme belasting voor het land.
  .
  Of de opvang van de vluchtelingen onder CHP-bewind niet zou plaatsvinden, waag ik te betwijfelen Stratenmaker. Ik denk dat de spreekwoordelijke gastvrijheid van Turkije boven de partijgrenzen staat – en tegen Stratenmaker en Hatayli zeg ik: daar mag je best trots op zijn.
  .
  En je kan veel van Erdogan zeggen, maar je kan hem moeilijk verantwoordelijk houden voor de rampen die het Midden-Oosten treft.

  • Een te gemakkelijk oordeel. De verhoudingen zijn niet benoemd. En wederom gedraagd Stratenmaker zich schofterig naar de ander. Overigens een Nederlands politieke partij vergelijken met het dictaat van Erdogan is nogal wat. Nee Kees nu ben je te aardig voor hen.

   • Werd jou om een waardeoordeel over mijn gedrag gevraagd? Reageer nou maar inhoudelijk en correct.
    Dictaat van Erdogan is niet correct.
    Als wij het niet met hem eens zouden zijn, dan hadden we hem niet ingestemd als president.
    Zoiets heet geen dictaat, maar de stem van de meerderheid van het volk.
    En daar hoor jij toevallig niet bij… heb jij even pech. Ga een potje janken ofzo.
    Leer je eens aan de regels van een democratie te houden en probeer eens een waardig verliezer te zijn. Nu gedraag je je als een klein kind dat zijn snoepje niet krijgt.

    • Dictaat: journalisten de mond willen snoeren – demonstraties repressief benaderen – overheidspersoneel die hun werk kritisch en professioneel doen aanklagen.
     Democratie houdt in dat daarbij elke minderheid respectvol behandeld wordt. En weer op het eind uitschijters proberen uit te delen jochie? 🙂

     • Dat is geen dictaat, want de meerderheid van het volk wil dat hij dat doet en staat achter zijn besluiten. Dat jou dat niet bevalt, tsja… Pech voor jou dus.

     • Logica bij stratemaker’s oratie ontbreekt. Begrip democratie is hem absoluut niet duidelijk. 🙂
      Ontkennen van vrijheid voor iedereen is te bedreigend voor deze knaap met een fors lage EQ!

   • @ Grinslander

    Ik ben helemaal niet aardig voor Stratenmaker, want natuurlijk zie ik ook de tegenspraak tussen zijn laconieke opmerkingen over – bijvoorbeeld – het lot van de omgekomen mijnwerkers in Soma en zijn sympathieke woorden over het lot van de Syrische vluchtelingen.
    .
    Maar daar gaat het nu even niet om. Wat hij zegt over de ontbrekende steun van de EU – en dus ook Nederland – die het Turkije zelf lekker laten uitzoeken met 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen, is toch waar? Waarbij komt dat een groot deel van IS-ellende is begonnen met de door Nederland gesteunde Amerikaanse aanval op Irak in 2003. En zelfs wanneer het aantoonbaar is dat Erdogan mild is jegens wahabitische gekken, hoe zit het dan met de hartelijke handelsbetrekkingen tussen het Westen en Saoudi-Arabië? En wat is het verschil tussen een dictaat van Erdogan over (vul maar in) en het dictaat van het VVD-geteisem (met medewerking van de ‘sociaal-democratische’ PvdA) om uitgeprocedeerde asielzoekers bbb te onthouden? Leg uit.

    • Oei Kees! Ik ben het uiteraard niet eens met de VVD en PvdA. Maar om hen als geteisem en ook nog vergelijkbaar met de autocraat Erdogan neer te zetten toont aan dat ook bij jou enige nuance op z’n plaats zou zijn. Natuurlijk is de discussie over de vele vluchtelingen een moeilijke discussie. Ik heb daar geen passende oplossing voor op dit moment en vind het verschrikkelijk dat er mensen sterven op zee. Het enige wat ik kan bedenken is opvang dicht bij huis en haard van de vluchteling. Ik zag vandaag op het nieuws dat de vluchtelingen bijvoorbeeld kiezen voor Indonesië vanwege de invloed van de islam in het land waardoor zij zich aangetrokken voelen. En zo zijn er verschillende argumenten. Ik laat mij niet voorstaan op het weten van de oplossing maar steun de vluchteling op mijn wijze middels goede doelen. met name Amnesty en Unicef

     • Ik weet ook geen oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk. Onderbrengen in de regio lijkt mij inderdaad op dit moment de meest haalbare oplossing. Maar dan zal de EU en NL bereid moeten zijn om dat – al is het maar uit eigenbelang – goeddeels te financieren. Afgezien van een aantal ngo’s gebeurt dat niet of nauwelijks. Wanneer Jan, Piet, Klaas of Stratenmaker hetzelfde beweren, dan hebben ze wat mij betreft gelijk. Ik zou niet weten waarom deze opvatting ongenuanceerd is.

     • Laat maar Kees,
      De enige reden waarom je redenatie wordt bekritiseerd is omdat je stelt dat er wat valt te zeggen voor wat Stratenmaker zegt. Alleen die uitspraak is al voldoende om het logisch redenerende deel van Grinslander’s brein te blokkeren voor verdere objectieve redevoering.
      Bij sommige mensen werkt dat nu eenmaal zo.

     • Kees beste.. ik kan me niet voorstellen dat de rechtse partijen in NL zich eender gaan gedragen als Erdogan en zijn kliek. Zo’n repressief gedrag zal nimmer geaccepteerd worden. En de inzet van NL richting vluchtelingen is een Europees probleem die ook op dat niveau zal worden aangepakt.
      We maken immers deel uit van de EU en zullen in conclaaf moet in Brussel.
      De kwalificatie “geteisem” vind ik hierbij onnodig en niet correct. Of moet ik de naam “Kees” vertalen?

 3. Ook nog even terug komen op die kwestie van de waarde van de Turkse Lira:
  Vandaag is 1 US dollar 2,58 Lira waard.
  1 Euro levert nog maar 2,86 Lira op.
  De Lira heeft de afgelopen dagen / weken veel waarde gewonnen.
  .
  Enkele weken geleden, toen een US dollar op een bepaald moment 2,70 Lira moest kosten leek de wereld te klein.
  Onze huiseconoom Peter Edel wist de lezers feilloos uit te leggen dat de Turkse economie op de rand van de afgrond stond..
  .
  Waarom Stratenmaker op zo’n vervelende manier hier zijn gelijk aan het halen is en zo lang blijft doorzagen over dit onderwerp?
  2 redenen:
  1: Er komt een dag dat ik Peter Edel aan deze tekst ga herinneren, wanneer hij weer eens zijn kans schoon ruikt om Turkije en de Lira te bashen.
  2: Ik wil even de seculiere lezers hier laten voelen hoe vervelend het wel niet is wanneer iemand ongegrond oneigenlijke argumenten aan blijft dragen om zijn gelijk te halen.
  .
  Oneigenlijk?
  Jazeker! Ook het feit dat ik hier nu sta te hameren op een stijging van de waarde van de Lira is een oneigenlijk argument om mijn gelijk te halen.
  Financiële markten golven continu op en neer. Het getuigt van enorm amateurisme wanneer een momentopname wordt aangegrepen om als zogenaamde onderbouwing voor een standpunt in te nemen. Zeker als dat standpunt gaat over een lange termijn kwestie, zoals verkiezingen waarbij het volk een beslissing moet nemen voor de komende 4 jaar.
  .
  Maar sommige mensen willen dat alleen inzien als ze zelf op dezelfde kinderachtige manier worden bestreden in de discussie.

  • Je loopt altijd zo propaganderen over het economische succes van je criminele partij, hierbij wat cijfers daar ben je toch dol op

   2002 2014

   1 brood 1 lira 4 lira
   1 kilo vlees 5,50 28,50
   1 ltr benz. 1,66 4,73
   werkloosheid 1 milj. 6,5milj.
   creditc.schulden 2,3 miljard 83.5 m
   staatschuld 129 miljard 385 m

   ik heb even de moeite genomen om dit op een rijtje te zetten.
   Geplubliceerd door een vooraanstaand krant . nee geen Ahaber lol.

   • Geachte heer Bliksemschicht de Wijsneus,

    Ten eerste hadden we in 2002 nog oude Lira’s, dus een brood voor 1 Lira lijkt me niet erg waarschijnlijk.
    .
    Ten tweede zaten we in 2002 nog met de erfenis van inflatiecijfers in de tientallen cijfers per jaar van de voorgaande regeringen (waar jij een aanhanger van bent en dus voor verantwoordelijk gehouden mag worden). Bij het aantreden van de AKP kon niet worden verwacht dat ineens als een donderslag bij heldere hemel die torenhoge inflatie verdwenen zou zijn. Tot 2005 waren de inflatiecijfers aan de hoge kant, waardoor het leeuwendeel van de pijsstigingen die jij hier tevoorschijn tovert uit die periode stamt.
    .
    Ten derde is het BNP en BBP per hoofd van de bevolking in die zelfde periode vervijfvoudigd. In US dollars wel te verstaan. Daarmee is de relatieve betaalbaarheid van dat brood waar jij het over hebt verbeterd.
    .
    Ten vierde, omdat dat brood en vlees duurder zijn geworden heeft de Turkse boer en bakker etc. een hoger inkomen kunnen krijgen. Wat zij weer uitgeven aan andere dingen, waardoor de economie goed draait.
    .
    Ten vijfde, de ‘opgelopen’ werkloosheid wordt grotendeels veroorzaakt doordat werklozen zich voor het eerst in hun leven registreren als werkzoekende, omdat ze daarmee recht op een uitkering hopen te kunnen krijgen.
    Omdat Turkije onder de AKP eindelijk een normaal land begint te worden en alle Turken meetellen heeft de bevolking voor het eerst het gevoel mee te tellen. Uiteraard tellen ze in alle opzichten mee, dus ook in negatieve cijfers zoals het werkloosheidscijfer. Maar ze tellen op zijn minst mee. Onder de seculier(achtig)e regeringen uit de voorgaande eeuw nam men de moeite niet eens omdat die regeringen toch niets voor ze deed en op hen neerkeek.
    .
    Ten zesde, ondanks dat de absolute schuld van TR is toegenomen is de relatieve schuld tov het BBP juist afgenomen en heeft Turkije een zodanig lage staatsschuld dat het onderin het rijtje van Europese landen bungelt. Daarnaast is Turkije voor het eerst in decennia IMF en Wereldbank-schuldenvrij. Wees daar eens trots op dude!
    Maar nee, daar kun jij niet trots op zijn, want het waren niet ‘jouw’ mensen die die prestatie hebben neergezet.
    Ulasamadigin ete mindar demeyi bilirsin ancak.

    • De gewone bevolking kan nog geen eens vlees eten laat staan dat het mundar is , 1 lira kan jij vast terug rekenen Bruto asociaal product! bla bla herhaal herhaal

     • Je bent eigenlijk gewoon niet in staat om een gewone discussie voort te zetten en dupliek te geven he?
      Je zou ook gewoon mijn argumenten met tegenargumenten kunnen proberen te ontkrachten.
      Maar ja, die tegenargumenten heb je niet, en dan houdt het snel op en kom je met onzin terminologie als Bruto Asociaal Product, waarmee je dan maar hoopt de lachers op je hand te krijgen en de aandacht van het onderwerp af te leiden.
      .
      Maar ja, ik begrijp het ook wel, er zijn geen geldige tegenargumenten, tenzij je ze verzint. En in het verzinnen van complotten en fantasieargumenten zijn jullie normaal gesproken best goed, dus ergens valt het me ook wel weer tegen dat je zo snel wegloopt.
      .
      Neem anders een voorbeeld aan je leider Kilicdaroglu. Hij heeft tenminste begrepen dat je er met moddergooien en vertellen hoe slecht de tegenstander wel niet is alleen er niet gaat komen. Hij kwam vandaag tenminste met iets van een eigen initiatief voor de dag.
      Misschien wordt het voor jou ook eens tijd om al die intelligentie positief in te gaan zetten tbv je vaderland, in plaats van die eeuwigdurende zuurpruimerij.

    • de bakker heeft een hoger inkomen en dat besteed hij weer? de bakker moet veel meer betalen voor zn meel en slager voor zn vlees. dit word allemaal geimporteerd omdat de boer de torenhoge diesel prijs niet kan op hoesten om zn land bewerken. De veehouders zijn in 1 klap wel rijker geworden doordat hun vee meer waard is geworden met als gevolg dat de consument de prijs betaald. zelfs vlees wordt geimporteerd, omdat dat goedkoper is. Frankrijk is heel blij met jullie ..inek

     • Bliksemschicht,
      Jij bent duidelijk geen ondernemer. Ongeacht hoe hoog de prijs van meel of vlees is, degene die het bewerkt en doorverkoopt legt ALTIJD een procentuele winstmarge op het product.
      Wel kan het gevolg zijn dat zijn klanten zijn producten niet of minder kopen. Maar omdat zijn klanten ook kapitaalkrachtiger zijn geworden, is dat meestal niet aan de orde. Alle bakkals, slagers en bakkerijen die 15 jaar geleden in mijn buurt in Ankara bestonden, bestaan vandaag de dag allemaal zonder uitzondering nog steeds.
      .
      En waar de grondstoffen vandaan komen is niet zo heel belangrijk. Niet voor niets worden zaken als cacao, graan, mais, hazelnoten etc. etc. genoteerd op open wereldbeurzen en verhandeld in US dollars.
      .
      Jij als simpele burger hebt natuurlijk het meeste last van de hoge brandstofprijzen in Turkije, en natuurlijk mekker je daar graag over.
      .
      Maar ik ben juist erg blij met de hoge brandstofprijzen.
      Lui als jij hebben onder de seculiere regeringen in de vorige eeuw zichzelf enorm kunnen verrijken, omdat jullie volop met cash geld konden handelen zonder belastingen te betalen. De onkundige regeringen uit die jaren waren niet in staat om een degelijk belastingapparaat op te zetten.
      .
      De AKP heeft daar in 3 jaar tijd direct een einde aan gemaakt door de brandstofprijzen enorm op te hogen.
      De gedachte daarachter is simpel: om goederen te produceren en te vervoeren is energie nodig. Die goederen worden duur door de brandstof duur te maken. Wie veel consumeert, moet dus indirect veel energiebelasting (accijns) betalen. De accijnzen zelf zijn een constante inkomstenbron voor de Staat die daarmee haar financiën in balans kan brengen.
      .
      En op deze manier kan niemand meer onder de belastingbetaling uitkomen, waarbij rijken in hun Porsche Cayenne’s meer betalen dan armen die met de bus reizen.
      .
      Dit zou jou als linkse relrakker toch aan moeten spreken?
      Misschien je mening over de brandstofprijzen in TR herzien?

     • Er zijn ook wel dingen goed gegaan, maar per saldo veel meer fout en ik ga dat allemaal niet wederom opsommen.Het innen van belasting is zeker beter geregeld dan voorheen,de inflatie beteugeld de wegen zijn mooi. Bedankt voor alles en tot Ziens!!

     • Zo ondankbaar ben je nou. Je kunt het niet eens ontkennen (zou ook belachelijk zijn) dat er onder de AKP eindelijk eens vooruitgang is geboekt in ons land, en toch ‘bedankt en tot ziens’.
      .
      En dan?
      Ik neem aan dat je in je fantasie al samen met je legermaatjes aan het potverteren bent en alles wat de afgelopen 13 jaar is opgebouwd aan leegzuigen bent? Zodat we dankzij jou en je geestverwanten over een jaar of 4 weer met een inflatie van 80% per jaar zitten? En een brood 40 Lira (ipv 4 Lira) kost?
      .
      Beste vriend, dat ’tot ziens’ kun je wel weglaten, tenzij je het tegen jezelf hebt. Over 4 jaar mag je opnieuw stemmen, dus zorg dat je die 4 jaar nuttig besteed en een goed alternatief voor de AKP opricht. Misschien krijg je dan mijn stem.
      .
      Voorlopig mag jij je nog even 4 jaar ergeren aan de AKP aan het bewind. En mag ik me nog even 4 jaren vermaken met jouw ergernis.

  • Hoe komt het toch dat jullie linkse rakkers altijd zoveel waarde toekennen aan de afgeleide waarde van de hoofdzaak.
   IQ, daar draait het om.
   EQ is voor softies.
   .
   En dan ga jij me nog eens een link aanreiken om het me allemaal nog eens uit te leggen. Jij gelooft echt dat ik uit een ei gekropen ben geloof ik he?
   Ik voel me nu haast verplicht om een link naar de uitleg van IQ te plaatsen…

   • Dat is nou net jouw probleem. Een te laag IQ laat goed handelen niet toe! 🙂
    Ga nou maar eens de link naar IQ zoeken en laat je informeren.
    tjonge… pathetisch figuur! :))

 4. Beste Peter, ik heb je artikel ‘Syrische vluchtelingen, het nieuwe probleem van Turkije’ (31-07-2014) nog eens nauwkeurig doorgelezen. Hoewel het verhaal bijzonder informatief is, begrijp ik niet zo goed wat je bedoeling is met die verwijzing. Is het ter kennisgeving of als discussiebijdrage bedoeld? In beide gevallen weet ik niet of de informatie nog up to date is; de oorlogen in het Midden-Oosten en vooral in Syrië gaan door en de vooruitzichten verslechteren met de dag. Of anders gezegd: kunnen er na tien maanden, sprekend over de verbanden tussen Turkije, de vluchtelingenstroom, de opmars van IS enz. nog nieuwe ontwikkelingen worden gemeld?
  .
  En dan nog even een reactie op Grinslander. Hoewel ik hem beloof dat ik de VVD voortaan geen geteisem meer zal noemen (al ben ik die mening hartgrondig toegedaan) ben ik het volstrekt oneens met zijn milde beoordeling van Rutte en zijn handlangers. Met veel van wat Stratenmaker beweert ben ik het ook niet eens, maar uitdrukkelijk wél met wat hij schreef over de toelating van Syrische vluchtelingen. Het is duidelijk dat de instroom van 1,6 miljoen vluchtelingen een enorme belasting is voor het ontvangende land, niet alleen voor de provincie Hatay, maar ook voor steden als Istanbul. Turkije heeft een ruim vier maal grotere bevolking dan ons land – maar ik zou wel eens willen zien hoe Nederland reageert wanneer zich hier in korte tijd 400.000 vluchtelingen melden. Wanneer de VVD-er Zijlstra nu al bereid is om een paar duizend uitgeprocedeerde vluchtelingen te vergelijken met criminelen als Holleeder, kan je nagaan wat er gebeurt wanneer Nederland echt door vluchtelingen wordt overspoeld.
  .
  Tenslotte nog dit, beste Grinslander. Je schrijft: ‘Ik kan me niet voorstellen dat de rechtse partijen in NL zich eender gaan gedragen als Erdogan en zijn kliek. Zo’n repressief gedrag zal nimmer geaccepteerd worden’. Ik denk dat je voorstellingsvermogen te wensen overlaat – informeer maar eens bij asielzoekers en bijstandgerechtigden. Die kunnen je alles over de repressie van Rutte en Co. vertellen.

  • Over The top beste Kees! Onder geen beding, terwijl ik tegen de VVD en PvdA ben zie ik het vergelijk niet als correct.

  • Beste Kees, het was ter informatie. Kwesties als de gastenstatus die Syrieërs krijgen in plaats van de vluchtelingenstatus zijn bijvoorbeeld niet veranderd. Groet, Peter

   • Wat kun jij enorm zeuren over details beste vriend. ‘Gastenstatus ipv Vluchtelingenstatus’. Tsjongejongejonge, dát is belangrijk zeg. Die mensen zijn veilig, krijgen eten, hebben een tijdelijk onderkomen en hun kinderen krijgen onderwijs.
    Wie kan het nou wat schelen wat hun officiële status is? Als ik uit een oorlogsland zou vluchten zou ik het allemaal prima vinden, als mijn gezin maar veilig is en niet reug hoeft naar de bommen en granaten. Ik zou mijn gastheren eeuwig dankbaar zijn.
    Maar ja, dat ben ik maar.

 5. Even voor Kees. Ik heb van binnenuit informatie van de vrijwilligers die voor/met vluchtelingen hier in NL werken. Eén voor één vertellen zij mij dat de motivatie om te blijven helpen snel afzakt vanwege de veeleisende houding van clientele. Dat houdt in dat de motivatie van de mensen hier om vluchtelingen niet hier in Nl maar dicht bij het geboorteland op te willen vangen groter wordt. Want het verschil in levenshouding is dusdanig dat het “thuis” veel dichter bij eigen gevoel en waarde ligt dan in het verre westerse Nederland of Europa. Neem nou, de discussies hier op de site. Hier herken ik een eendere houding en ontstaan van miscommunicatie door de verschillende achtergronden. Uiteraard los van het feit dat er foute figuren zijn die politiek gewin proberen te halen. Laten we eerlijk zijn dat de meningen over goed en kwaad zodanig verschillen dat er conflicten zullen door ontstaan die voor beide partijen ellendig uitwerken.
  Uiteraard zullen uitzonderingen de regels bevestigen.
  Ondanks alles “elke vluchteling welkom” en absolute steun in welke vorm dan ook aan de mens in nood!
  shalom shabat to all

  • @ Grinslander

   Laten we de discussie nog eens samenvatten. Het is begonnen met een reactie van Stratenmaker die de Turkse opvang van 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen prijst en dat vergelijkt met het miezerige beleid van Nederland (dat daarvoor zowel door de VN als het Europese Gerechtshof terecht wordt bekritiseerd). Daar ben ik het helemaal mee eens en dat doet niets af aan mijn mening dat Stratenmaker vaak rechtse lulkoek verkoopt en in een ander verband het beknotten van mensenrechten en het knevelen van de vrije meningsuiting verdedigt. Die laatste twee zaken zijn trouwens geen AKP-uitvinding, want Erdogans voorgangers hebben zich daar ook ruimschoots schuldig aan gemaakt. Wat dat betreft hoeft de CHP zich niet op de borst te kloppen, laat staan de MHP-fascisten.
   .
   Ik krijg echter steeds meer het idee dat je in dit verband Stratenmaker bestrijdt omdat Stratenmaker het zegt. Maar dat vind ik geen redelijke basis voor een discussie – evenmin als de kinderachtige, persoonlijke wederzijdse scheldpartijen op deze site.
   .
   Peter Edel: dat Syrische vluchtelingen in Turkije geen vluchtelingen- maar een gaststatus hebben maakt denk ik niet zoveel uit wanneer je door de IS of door Assad met mortiervuur wordt bestookt. Veel asielzoekers in Nederland hebben noch de ene, noch de andere status en worden door veel media in toenemende mate gecriminaliseerd.

   • @kees Kerel De samenvatting maak jij en niet wij … Plus de betiteling en vergelijking laat je nog steeds staan. Mag ik aannemen dat jouw achternaam verbonden is met die van Stratenmaker? Het gefulmineerd van stratenmaker is een continue houding en ja…. dat krijgt mijn aandacht 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here