Ramp Soma-mijn herdacht

11
7

soma 1

Istanbul – Vandaag, 13 mei, is het een jaar geleden dat nabij het plaatsje Soma de zwaarste mijnramp uit de geschiedenis van de Turkse Republiek plaatsvond. 301 mijnwerkers kwamen om het leven.

Vakbonden en regionale bestuurders hebben verschillende herdenkingen van de mijnramp georganiseerd. Een daarvan vond plaats op de begraafplaats van Soma, waar veel slachtoffers zijn begraven. Daarnaast werd herdacht op het plein in het centrum van Soma.

De ramp slingerde een discussie aan over veiligheid in mijnen en andere werkplaatsen in Turkije, alsmede over toezicht daarop door de overheid. Directieleden en werknemers van de Soma-mijn die voor de ramp verantwoordelijk worden gehouden werden aangeklaagd. Het proces tegen hen loopt nog.

Volgens Recit Elcin van Greenpeace is ondertussen weinig gebeurd om herhaling te voorkomen. Een van de risico’s bevindt zich volgens hem in het systeem waarbij mijnen door de staat voor een bepaalde periode aan ondernemingen worden verhuurd, in ruil voor een deel van de winst.

Daarmee werd eind jaren tachtig begonnen om illegale exploitatie van mijnen tegen te gaan, waarna het onder de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) in de wet op mijnbouw werd opgenomen. De mijn in Soma wordt eveneens op deze basis geëxploiteerd, evenals andere mijnen.

Critici hebben herhaaldelijke gesteld dat dit systeem leidt tot uitbuiting van mijnwerkers en tekortschietende veiligheid.

In de tussenliggende tijd kwam het gebied rond Soma in het nieuws door protesten van de plaatselijke bevolking tegen de aanleg van een kolencentrale. Recit Elcin van Greenpeace schaart zich aan hun kant:

‘Door de aanleg van een kolencentrale op dit agrarische land verliest het gebied alternatieve inkomstenbronnen. Waar kolencentrales verschijnen gebruiken die grote hoeveelheden water, waardoor het agrarische land vernietigd wordt en de bevolking gedwongen wordt om in de mijnbouw te werken.’

Elcin greep de gelegenheid om op de gevaren van mijnbouw voor het milieu te wijzen en bij de regering aan te dringen op uitbreiding van duurzame energie.

Istanbul/Peter Edel

Foto’s: Peter Edel

soma 2

11 REACTIES

 1. Het echte nieuws is zeker op?
  Volgend jaar rond 13 mei weer hetzelfde bericht, maar dan ‘2 jaar geleden’ ipv ‘1 jaar’.

  • En vooral de mening van die linkse bomenknuffelende relnichten van Greenpeace, dáár zaten we echt op te wachten.
   Die gasten zijn nog te dom om voor de duvel te dansen. Beter gaan ze nog wat poolijs in de ijskast leggen om het te behouden.

    • Zit jij hier nou niet van die politiek correcte zinnetjes te schrijven, want wat er in Soma gebeurd is zou jou ook geen ene reet hebben geïnteresseerd, want het zijn toch maar en stel Turken die daar de dood vonden.
     De enige reden waarom je er hier zo melodramatisch over loopt te doen is omdat het je toevallig goed uitkomt omdat je het onderwerp kunt aangrijpen om je stokpaardje te berijden: De succesvolle huidige regering afzeiken.
     .
     Heel eerlijk gezegd krijg ik steeds meer achterdocht over wat nou toch precies jouw belang hier is om tegen de huidige regering tekeer te trekken.
     Je bent geen Turk, je hebt in Turkije verder geen belangen behalve vakantiebelangen, je zit niet in het Turkse leger… dus wat is eigenlijk jouw belang? Waarom doe jij zoveel moeite om je hier telkens weer voor schut te laten zetten door mij? Ben je soms sado-masochist?

     • Jouw methode is zo doorzichtig jochie. Ik mag je eraan herinneren dat jij een poosje terug hebt gezegd dat slachtoffers van de mijnen ee gewoon bijhoren. Ga nou niet vroom lopen doen want dat is het laatste wat jij bent. Jij bent een schande voor de respectvolle landgenoten in TR. Bovendien sluit je wederom beledigend af. Gemiste kans Adolf.

     • Ik sluit niet beledigend af, ik stel je een vraag, die jij probeert te omzeilen.
      .
      Dus nogmaals: Wat is jouw belang om hier zogenaamd op te komen voor Turken die jij helemaal niet kent ergens in een dorp dat Soma heet?
      .
      En natuurlijk horen die Turken erbij. Het zijn mijn bloedeigen landgenoten.
      Degene die er niet bij hoort, dat ben jij. Weliswaar probeer je om een voor mij nog steeds duistere reden je kont erin te draaien, maar voor mij blijf je een Hollandse buitenstaander.
      Je bent welkom om vakantie te komen vieren in ons land, maar voor de rest moet je je met je eigen zaken bemoeien.

 2. @ Stratenmaker

  Ik vind de argumentatie van Grinslander nu en dan kort door de bocht gaan en het stoort mij vooral dat hij net als jij graag scheldt. Maar wat jij nu schrijft is erger Stratenmaker – want dat slaat ook op mij en iedere niet-Turkse Nederlander die op deze site blogt.
  .
  Feitelijk zeg je dat een niet-Turk zich niet moet bemoeien met de gang van zaken in Turkije en als hij daar al een mening over heeft, beter zijn mond kan houden. Ja zeg – zo lust ik er wel een paar. Zo zal Wilders vast ook over jou oordelen en zich afvragen waarom een Turkse stratenmaker (en godverdorie óók nog een moslim!) de euvele moed heeft om meningen over het blank-arische Nederland te spuien. Bovendien is het PVV-geteisem van mening dat Turken meer belangstelling hebben voor de lucratieve drugshandel dan voor integratie. Kortom, Geert zal hetzelfde advies als jij afgeven: Maul halten!
  .
  Grinslander kan ik niet altijd goed plaatsen. Maar jou wel. Je bent een Nederlandse Turk met hele rechtse opvattingen; bij de VVD zullen ze je graag als hun knuffelturk op het schild hijsen. Is daar iets mis mee? Nee hoor, ‘want iedereen heeft recht op zijn mening’, zei de boer – en hij vrat paardenvijgen. Maar laten we afspreken dat je ophoudt met die flauwekul om anderen hun mening te ontzeggen omdat hun opa niet in Istanbul is geboren.

  • Ach Kees. Ik volg onze Stratenmaker al een tijd op deze site en zie dat zijn houding ultra-rechts is. Het continue in zijn verhaaltjes is het afzeiken van alles over datgene wat de ander denkt en met name probeert hij de columnschrijver af te troeven, hetgeen hem niet lukt. Indien er vragen naar boven komen van zijn opposant omzeilt hij deze en sluit af met een belachelijkmakende opmerking. Ik heb er voor gekozen deze figuur op eenzelfde wijze te benaderen en zie dat ie zich gaat ergeren. Exact mijn doel. Nu hoop ik dat hij zich respectvoller gaat uiten maar moet erbij zeggen dat zijn attitude ongevoelig laat zien ten opzichte van de medeburger in TR en NL. Het is hem worst dat er doden zijn gevallen in de mijnen en als er nog meer vallen “het zij zo”. Er moet nl geld verdiend worden. Hij durft dan achteraf te zeggen dat dit niet zo is. Ik wordt daar ietwat gallisch van. Nogmaals Kees. Kijk maar eens een aantal maanden terug naar zijn inbreng op deze site en je ziet hem dan als schoolvoorbeeld uit de psychopathologie. De querulant!

  • Kom op zeg stratemaker rechts?? en Grinslander doet hem te veel eer aan om af te sluiten met Adolf .. Ik vind stratemaker meer een dolende ziel met oogkleppen die zienderoog er achter staat dat zijn “vaderland” verwordt tot een paranoide bange dictatuur. Over wilders gesproken , Akp is een soort PVV met alleen verschil dat de AKP echt aan de macht is , ongelooflijk maar waar..En waarom zou Grinslander niet mogen praten over Turkse kwesties, probeer je nu een nationalistisch sentiment aan te boren yavur stratemaker..

 3. Beste Grinslander, ik begrijp en deel je verhaal – maar niet de conclusie. Terminologie als ‘schoolvoorbeeld uit de psychopathologie’ en ‘querulant’ vind ik veel te ver gaan. Wat je ook kan vinden van Stratenmaker, hij is op zijn manier beslist consistent – en dat kan je niet van alle reaguurders op deze site zeggen. Met ‘consistent’ bedoel ik dat hij een vurig verdediger is van Erdogan en zijn AKP – maar dan vaak op dezelfde manier waarop seculiere Turken dat doen. Door bijvoorbeeld, wanneer argumenten ontbreken, aan de noodrem te trekken door te roepen dat jij (of ik, of Edel) zich niet met Turkse zaken moeten bemoeien omdat we niet dezelfde bloedlijn hebben als hij. In dat geval volstaat een eenvoudige vergelijking met wat Geert W. allemaal uitpoept. De niet-schrijvende Turkse Nederlanders die deze site bezoeken en regelmatig met racisme en discriminatie worden geconfronteerd, zullen dat zeker begrijpen.
  .
  Kijk Grinslander, Stratenmaker is niet te overtuigen. Maar dat kan natuurlijk ook van jou en mijzelf worden gezegd. Daarbij gaat het niet zozeer om de argumenten die wij aanvoeren, maar om het feit dat jij, ik en Edel er een heel ander mens- en maatschappijbeeld dan Stratenmaker op nahouden. Goed beschouwd heeft dat helemaal niets met Turkije en Turkse toestanden te maken, want ik verzeker je dat de gemiddelde VVD-er (afgezien van hun miserabele stellingname in de islamdiscussie) dezelfde denkbeelden verdedigt als Stratenmaker.
  .
  Overigens heeft hij vaak een punt wanneer hij de vinger legt op de zwakke kanten van het kemalistisch verleden dat ook niet bepaald links en zeker niet democratisch was. Ik moest daar aan denken toen ik zondag j.l. de tweede aflevering zag van de schitterende tv-serie ‘Om de Oude Wereldzee, zie http://www.npo.nl/om-de-oude-wereldzee/17-05-2015/VPWON_1230882
  Daarin kwamen Turkse plattelanders aan het woord die hoog opgaven van Erdogan en er aan herinnerden hoe zij tijdens het seculiere bewind werden gediscrimineerd. Ongetwijfeld gebeurt nu het omgekeerde. Maar dat neemt niet weg dat veel Turken Erdogan begrijpelijk als een zegen ervaren. Dat zegt volgens mij meer over het verrotte politieke systeem in Turkije dan over degenen die (tot zo lang het duurt) enthousiast zijn over de AKP-regering.
  .
  Bovendien kan Stratenmaker lekker provoceren. Hij kan puntig schrijven en goed formuleren. Eigenlijk is het best knap van hem hoe hij mensen als jou en Edel uit jullie tent lokt. Voor een deel is dat eigen schuld, dikke bult – want je kan er gif op innemen dat Stratenmaker schaterlachend achter het toetsenbord plaatsneemt wanneer Peter Edel een mijns inziens triviale column schrijft over de fietsvaardigheid van Erdogan.
  .
  Wanneer Stratenmaker een punt heeft, moet je hem dat nageven. Wanneer hij daarentegen onzin debiteert over Nederlandse Nederlanders die zich niet met Turkse zaken mogen bemoeien, of wanneer hij slecht geïnformeerd blijkt te zijn over huisaankopen door niet-Turken, moet je hem beargumenteerd tegenspreken. Wanneer hij daarna zijn mening blijft verwarren met de feiten, moet je hem negeren. Maar nóóit, nóóit gaan schelden – ook niet wanneer hij dat doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here