Van hard disks tot straaljagers [COLUMN]

13
9

straaljager[Door Peter Edel/Istanbul] – De wetenschappelijke onderzoeksraad TUBITAK in de Turkse hoofdstad Ankara zit met een probleem. Dat bleek toen een rechter in de provincie Gaziantep voor een proces rond een misdaadorganisatie vier hard disks wilde laten onderzoeken door BILGEM, de onderzoeksafdeling van de wetenschappelijke onderzoeksraad TUBITAK. De rechter ontving het volgende bericht van BILGEM-baas professor dr. A. Arif Ergin:

‘Helaas zijn wij niet in staat om positief te reageren, vanwege de intense veranderingen de laatste zes maanden onder medewerkers die in staat zijn digitale analyses uit te voeren, met als gevolg dat ons instituut te weinig specialisten heeft om aan uw verzoek te kunnen voldoen.’

Gülen
Voor de oorzaak van het probleem bij TUBITAK keren we terug naar 2002. De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) ging toen een samenwerking aan met de beweging rond imam Fethullah. Een van de redenen was dat de AKP over onvoldoende intellectueel kader beschikte om uit de staat verdreven seculiere nationalisten te vervangen. Gülen wist daar, in ruil voor invloed, met zijn wat meer geavanceerde onderwijsinstituten een mouw aan te passen. Zo kregen Gülens sympathisanten topposities bij staatsinstanties, waaronder bij TUBITAK.

Dit ging goed tot Erdogan de invloed van Gülen terugdraaide. De imam sloeg terug door volgelingen op cruciale posities belastende informatie bijeen te laten brengen over Erdogan. Dat gebeurde niet in de laatste plaats bij TUBITAK, waar Gülens volgelingen hun technische kennis gebruikten om Erdogan & Co. af te luisteren.

Erdogan drong vervolgens aan op hun ontslag. Omdat hij nog steeds met een gebrek aan slimmeriken binnen de eigen gelederen kampte was vervanging vinden echter wederom een probleem. En zo kon het gebeuren dat de voormalige directeur van de dierentuin in Ankara een hoge positie bij TUBITAK kreeg. Iemand die een hard disk kan onderzoeken is kennelijk nog niet gevonden.

Het is al vaker gezegd: Turkije is hard toe aan een upgrade van het onderwijs. Niet alleen de economie zou daarbij gebaat zijn, maar ook de kwaliteit van het personeel binnen de staat.

Phantom
Dat Turkije met een probleem kampt als het om technische opleidingen gaat is ook genoemd als oorzaak van ongelukken met drie RF-4E Phantom gevechtsvliegtuigen twee maanden geleden. Op 24 februari stortte er twee neer in zuidelijk gelegen provincie Malatya, waarbij vier piloten om het leven kwamen. Op 4 maart crashte een toestel van hetzelfde type tijdens een gezamenlijk oefening van de Turkse luchtmacht en die van Azerbeidzjan in de provincie Konya. Ook nu weer kwamen twee piloten om.

Kolonel B.D. Memduh Kayisbudak legde een verband tussen de incidenten en de gebrekkige opleiding van militaire piloten in Turkije. Daar is iets voor te zeggen, want de Turkse luchtmacht gaat door een bewogen periode. De vermeende samenzweringen Ergenekon en Balyoz tegen de AKP en de Gülenbeweging leidde ertoe dat veel ervaren piloten achter de tralies gingen en hun kennis daardoor niet op jongere collega’s over konden dragen. Bovendien zorgde hun gevangenschap voor een crisis binnen de commandostructuur van de luchtmacht. Een bijkomend probleem is dat meer dan 800 piloten de strijdkrachten achter zich lieten en een baan zochten in de burgerluchtvaart.

De piloten die bij het ongeluk in maart om het leven kwamen behoorden echter tot de meest ervaren piloten van de Turkse luchtmacht, waardoor andere verklaringen niet uitgesloten kunnen worden. Achterstallig onderhoud bijvoorbeeld, al wordt dat door luchtvaartspecialisten uitgesloten.

Verouderd
Een ander punt is dat RF-4E’s verouderde gevechtsvliegtuigen zijn. De Amerikaanse luchtmacht nam ze in 1996 al uit dienst. Toch hoeft ouderdom vliegtuigen niet onveilig te maken. In Spitfires uit WOII wordt per slot van rekening ook nog regelmatig gevlogen zonder dat het tot ongelukken leidt.

Bovendien kregen de Turkse RF-4E’s in 2003 een update Daartoe werd een contract getekend met het Israëlische Israel Aerospace Industries (IAI). De Phantoms werden daarbij onder andere voorzien van in Israëlische radar-, navigatie-, en communicatiesystemen. De modernisering van de toestellen leverde een extra levensduur op van 6000 vlieguren, waardoor ze tot 2020 meekonden, al is de romp tot 2030 gegarandeerd.

Israël
Dat de Phantoms in samenwerking met een Israëlische ondernemingen werden gemoderniseerd bracht regeringsgezinde kranten tot een samenzweringstheorie waarin de Israëlische regering verantwoordelijk is voor de ongelukken. De krant Yeni Akit citeerde de op luchtvaart gespecialiseerde professor Ahmet Nuri Yuskel. Volgens Yuksel waarschuwde hij de luchtmacht tegen een samenwerking met Israël bij de modernisering van de Phantoms. Hij meent dat dit land een rol speelde bij de ongelukken.

De slechte verstandhouding tussen Israël en Turkije is uiteraard een gegeven. Het conflict tussen beide landen ontstond echter pas in 2010, terwijl de modernisering van de Phantoms al in 2003 was afgerond. Destijds waren de betrekkingen nog uitstekend.

Crash
De zojuist genoemde Ahmet Nuri Yuskel sprak van overeenkomsten tussen de ongelukken. Volgens andere berichten liepen de omstandigheden echter nogal uiteen. Op 24 februari crashten de twee toestellen tegen een berg nadat ze hun landing hadden ingezet. Het was donker en er is verondersteld dat de piloten op zicht vlogen toen zij door mist verrast werden.

Bij het ongeluk op 4 maart werd op lage hoogte geoefend met het afwerpen van materiaal dat luchtafweersystemen moet misleiden. Volgens een theorie kwam dit spul in de motor van het toestel terecht en werd de crash zo veroorzaakt.

De enige echt in het oog springende overeenkomst is dat geen van de piloten zich met de schietstoel in veiligheid kon brengen.

Het was niet voor het eerst dat een RF-4E verongelukte. In 40 jaar schafte de Turkse luchtmacht 236 van deze toestellen aan, waarvan er 60 verongelukten. Daarbij kwamen sinds 2003 14 piloten om. Overigens was het Turkse gevechtsvliegtuig dat in 2012 voor de kust van Syrië onder nog altijd niet geheel duidelijke omstandigheden werd neergehaald ook een RF-4E.

F-35A
Was het een sabotage, technisch gebrek, of toch menselijk falen dat verwijst naar een inadequate opleiding? Columnist en defensiespecialist Burak Bekdil houdt de mogelijkheid tot dat laatste open.

Luchtmachtgeneraal Ünal ontkende dat er sprake was van technisch probleem. Hij sprak zich alleen enigszins tegen door aan te kondigen dat de resterende acht RF-4E’s worden afgedankt. Dat er volgens hem op zich echter niets aan de toestellen mankeert onderstreepte hij door samen met zijn collega generaal Öztürk de laatste vlucht in een ervan te doen. Wellicht wil Ünal met het afdanken van RF-4E’s aan ieder twijfel een einde maken als zou de Turkse luchtmacht met kneusjes vliegen.

De modernere Phantom F4’s blijven wel tot 2020 in dienst. De Turkse luchtmacht bereid zich voor de op de aanschaf van een nieuwe vloot F-35A’s in dat jaar, ter waarde van 16 miljard dollar. De infrastructuur, zoals radarsystemen, worden daar nu al op voorbereid. Tegen die tijd gaan ook de F-16’s waar nu nog mee gevlogen wordt in de verkoop.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

13 REACTIES

 1. Op de kandidatenlijst van de AKP bevinden zich 321 (van de 550) kandidaten met een universitaire graad, waarvan 186 hun master hebben afgerond.
  .
  Edel kan praten wat hij wil, maar hij gaat toch echt niemand wijs maken dat er tussen de 40 miljoen mensen die op de AKP stemmen niet 550 slimme mensen te vinden zijn die de overige 40 miljoen op een wijze en doortastende manier door de komende 4 jaar kunnen leiden.
  .
  Uiteraard is het in iedere organisatie lastig om binnen zeer korte tijd heel veel mensen te vervangen, temeer omdat mensen die bij Tübitak willen werken grondig gescreend moeten worden.
  Edel wil maar al te graag het Turkse volk als een stel niets-presterende dommeriken wegzetten, die niet in staat zouden zijn om een harde schijf uit te lezen.
  .
  Als ik je nou eens zeg dat ik hier in Nederland in mijn directe omgeving al 2 AKP-goedgezinde mensen ken die zo’n harde schijf binnen een kwartier binnenstebuiten keren, denk je dan echt dat jou stelling ‘dat er niet voldoende opgeleide mensen zijn’ hout snijdt?
  Overigens, 1 van de 2 heeft niet eens een HBO opleiding of zo, hij heeft zichzelf gespecialiseerd en is gewoon extreem goed met computers en mainframes.
  .
  Overigens zijn Russen en Turken nog altijd meesters met computers en het hacken van netwerken etc. Misschien is dit dan geen positief imagopunt, maar het geeft in ieder geval wel aan dat je verhaal niet klopt.

  • Feit blijft dat bij Tubitak momenteel geen hard disk geanalyseerd kan worden. Als er zoveel slimme jongens in de AKP-gelederen zitten moet dat toch geen probleem zijn. Ik heb niet geschreven dat er in Turkije niemand te vinden is die daartoe in staat is. Ik ben daarvan overtuigd. Het heeft er alleen alle schijn van dat die kennis zich moeilijk laat combineren met volstrekte loyaliteit aan Erdogan. Anders was het probleem al opgelost.

   • Probeer nou niet je gelijk op oneigenlijke gronden te halen, wijsneus.
    Ja, inderdaad, op dit moment is het blijkbaar niet mogelijk.
    En ik schreef je ook al hoe dat komt en dat dat begrijpelijk is, vanwege de reorganisatie die bij Tübitak gaande is. Dit argument probeer je nu wel snel weg te moffelen in de discussie, maar deze is essentieel.
    .
    Ook wij hebben binnen ons bedrijf wel eens periodes dat we niet binnen de normale levertermijn alle orders uit kunnen leveren vanwege bijvoorbeeld drukte en daarmee een (tijdelijk) gebrek aan personeel.
    Wat niet wil zeggen dat we iets niet waar kunnen maken, alleen duurt het dan even iets langer.
    .
    Moet je jezelf trouwens niet Grinslander of Sam noemen?
    Lastig he, al die verschillende namen waaronder je reacties schrijft? Niet vergeten eerst weer uit te loggen, en daarna weer met de juiste naam in te loggen he?

    • Ach Strassenqmacher. Jouw naamgeving is daarentegen geweldig en ja de echte namen van ons zijn hier niet. Peter is de enige die zich volledig authentiek opstelt. Jij, Maho en ik niet. Dus… Chojim niet de heilige uithangen! En toch een sjabbat sjalom
     toegewenst.

     • Wat betekent Chojim? En wat is Sjabat Slalom?
      .
      Kun je, behalve dat jullie allerlei verschillende namen aanmaken, ook nog in je moers taal schrijven?
      .
      En uiteraard is Edel de enige die onder zijn eigen naam schrijft. Hij moet zijn schamele droge brood ermee verdienen. Wij als reageerders hoeven dat niet.
      En onthoud voor het gemak even dat wij desondanks toch onmisbaar zijn voor heer Edel. Sterker zelfs, wij doen hem een enorm plezier door hier voluit op zijn gedrochtelijke columns te reageren. Wij zijn de crowd die het druk maken voor zijn kraampje, waardoor het lijkt alsof hij heel wat te vertellen heeft.
      .
      Wat denk je, die Edel die publiceert ook op censuur-sites als Joop enzo, maar daar worden reacties weggecensureerd als het de redactie niet bevalt. En hen bevalt de minste vorm van inhoudelijke kritiek al niet, dus komt er geen discussie op gang. Dat is niet fijn voor een schrijver kan ik je vertellen.
      .
      Die edel mag ons wel dankbaar zijn dat wij hier de discussie onder zijn Turkije-bashende columns levendig maken. Het maakt hem uiteindelijk populairder en daar moet hij zijn brood mee verdienen.
      .
      Het is dat het Edel goed uitkomt dat wij hier reageren, maar anders zou hij op zijn professionele manier de verdachtmaking uiten dat Stratenmaker ook wel eens een pseudoniem van Peter Edel zou kunnen zijn, juist om zichzelf en zijn columns populair te maken.
      Want als je goed oplet, wordt er gewoon soms dagenlang niet gereageerd, totdat Stratenmaker weer eens een kritische en uitdagende reactie schrijft.
      .
      PS: Ik ben Edel niet, maar dat wisten jullie natuurlijk al. Wel heb ik een deal met Edel, dat ik een stukje commissie krijg als hij later als hij groot is een vooraanstaand publicist is geworden.

    • Dat die reorganisatie bij TUBITAK nodig is heeft RTE volledig aan zichzelf te danken. Had hij maar geen Gülenisten in de staat moeten betrekken. Maar als ik het voor het zeggen had in Turkije zou ik er de hoogste prioriteit aan geven dat aan verzoeken van justitie kan worden voldaan. Er is al meer dan genoeg kritiek op de Turkse rechtstaat om dat er ook nog bij te kunnen hebben. Dat die prioriteit niet wordt gegeven vind ik hoogst opmerkelijk.

     Trouwens, heeft er eerder iemand onder de naam Istanbul gereageerd? Niet dus. Praat geen onzin. Ik betreed deze arena met open vizier, wat van jou niet gezegd kan worden.

     • Waar wil je nou eigenlijk heen?
      Laten we zeggen dat Erdogan de reorganisatie bij Tübitak aan zichzelf heeft te wijten, dan is dat dus je antwoord op de vraag waarom men daar even tijdelijk niet aan de vraag kan voldoen.
      Wat wil je nu suggereren? Dat het allemaal niet meer goed gaat komen in Turkije? Dat de Turkse justitie reddeloos is verloren?
      Is dat je punt?
      Kun je hiermee Turkije weer lekker zwart maken?
      .
      Denk je nu echt dat dit niet binnen enkele maanden gefikst is?
      Denk je nu echt dat de Turkse justitie achterlijk is en in het uiterste geval de tijdelijk ontbrekende capaciteit inkoopt in het buitenland als dat echt nodig zou zijn? Wat het niet is, want zo belangrijk zijn die paar rotte harddisks nu ook weer niet. Behalve dan dat Edel weer een kleinigheid heeft gevonden om enorm op te blazen, zodat hij weer een onnozelheid heeft om Turkije belachelijk te kunnen maken.
      .
      Sowieso werkt de Turkse politie en justitie met duizelingwekkende snelheid. Er wordt een spelersbus van Fenerbahce beschoten en de daders worden binnen een week gepakt. De zoon van een AKP-afgevaardigde wordt doodgeschoten en de schutter is al gepakt.
      Winkels worden overvallen, de daders worden binnen enkele dagen gepakt.
      Er wordt een meisje aangerand en vermoord, de daders worden meteen gepakt.
      .
      Wat wil je nou eigenlijk?
      In Nederland duurt het vinden van de moordenaar van Marianne Vaatstra vele jaren, en er worden eerst onschuldige mensen gestigmatiseerd en opgepakt.
      Er is een programma als Opsporing Verzocht nodig om vergrijpen op te lossen, terwijl de daders met hun porem vol in beeld staan.
      .
      Ga jij eerst effe naar de wanorde bij politie en justitie in je eigen zogenaamd hoogontwikkelde land bekritiseren.

    • Menig keer zie ik jou oreren over Nederland maar dan in negatieve zin. Ik neem aan dat je er ook woont en Nederlands spreekt maar continue de Turkse politiek als superieur kenmerkt . Dat mag hoor. Wees er wel van bewust dat er menigeen is die dat niet met jou eens is en als Peter dat met informatie uit Turkije voedt mag je blij zijn dat de discussie er is. Maar… Jouw foute “calling names” nodigt de ander ook weer uit tot ouwehoeren en jouw fixatie richting Peter lijkt nu toch wel erg pathologisch. Te lange tenen heerschap?

     • Oh, ben je jaloers op de aandacht die ik Edel geef? Of kom je aandacht tekort? Zeg het maar hoor, dan zal ik jou ook even op de korrel nemen. Ik denk dat je toch snel weer zult hopen dat ik me weer op edel zal richten.
      .
      Natuurlijk woon ik in Nederland en ik zeik im ganzen und grossen Nederland helemaal niet af, integendeel, ik ben vol lof over Nederland en de mensen die er wonen.
      Wat niet wil zeggen dat Nederland het nou voor 100% voor elkaar heeft en achterover kan leunen.
      .
      Wat ik maar wil aangeven is, dat op sommige terreinen ook Nederland nog wel het een en ander kan leren van een land als Turkije.
      Edel wil het doen voorkomen alsof hij als Hollandse nieuwkomer in Turkije in die paar jaartjes dat hij nu in Turkije woont het land helemaal heeft begrepen en placht zichzelf vervolgens als Turkije-kenner en autoriteit ten toon te spreiden.
      .
      Meneer heeft echter een groot gebrek aan historische praktijkervaring, iets wat je niet uit boeken en krantenarchieven even bijspijkert, en meneer heeft een gebrek aan inzicht in het leven buiten Istanbul, wat essentieel is om je een evenwichtig oordeel te vormen over Turkije als land en over de Turkse bevolking als geheel.
      .
      En dus moet Pennemans soms even geconfronteerd worden met vergelijkingsmateriaal uit zijn thuisland, zodat meneer weer met beide beentjes op de grond komt te staan.
      .
      Heb ik trouwens ooit ontkent dat ik me fixeer op Edel, althans op de Turkije-bashende onzin die hij verkondigd? Nee toch? Dus dat heb je redelijk goed gezien dat ik me in die gast vastbijt. Zolang Edel selectieve en uit zijn verband gerukte onzin over Turkije en haar huidige regering blijft schrijven, zal ik hem met legitieme argumenten blijven bestrijden, zodat de lezers zichzelf een evenwichtig oordeel kunnen vormen over wie ze voor hebben en wat zijn onderliggende doel is.
      .
      Als dit jou stoort mag je het ook zeggen, want dan ga ik vooral zo door.
      Maar het staat je vrij om met geldige tegenargumenten te komen en Edel te helpen hoor, al schat ik zo in dat je daarvoor van een iets te laag opleidingsniveau bent om die discussie aan te kunnen. Maar je mag het natuurlijk altijd proberen.

 2. Stratenmaker:

  ‘PS: Ik ben Edel niet, maar dat wisten jullie natuurlijk al. Wel heb ik een deal met Edel, dat ik een stukje commissie krijg als hij later als hij groot is een vooraanstaand publicist is geworden.’

  Dit is toch wel het ultieme bewijs dat hij knettergek is, maar goed dat wisten we natuurlijk allang.

  Nu ga ik met zijn permissie weer verder met een nieuw artikel. Ik besteed weer veel te veel tijd aan zijn onzin.

  • Jouw probleem is dat je zo gefocused bent op het bestrijden van Stratenmaker, dat je je gevoel voor humor hebt verloren.
   .
   Maar ja, het kost je nu eenmaal ook zoveel energie om mij alleen al in een normale discussie te verslaan, dat je vergeet oog te hebben voor belangrijkere zaken, zoals ‘het gezellig houden’ en ‘af en toe ook eens iets leuks of grappigs zeggen’.
   .
   Ik stel me zo voor dat je in je privé leven ook zo’n verzuurd links-socialistisch mannetje bent, dat zich ergert aan de prestaties en het vermogen van mensen die zich in dit leven wél hebben ingezet voor écht nuttige en daardoor lucratieve zaken.
   .
   En maar zeiken… over de auto van de buurman die bij jou voor de deur staat… over auto’s die te hard bij jou door de straat rijden… en natuurlijk niet te vergeten over een regering die allemaal grootse prestaties neerzet, maar die helaas niet jouw links-groene luie niksnutterige kleur vertegenwoordigd en dus van jou de volle laag krijgt.
   Zegt meer over jou dan over mij.
   .
   Laat mij maar knettergek zijn, dan mag jij de wijste en ondertussen zuurste van ons tweeën zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here