Turkse advocaat gearresteerd voor belediging Erdogan

2
19

UmutISTANBUL/Peter Edel – De Turkse advocaat Umut Kilic heeft de ambitie rechter te worden en had daartoe deze week een gesprek met rechters die daarover moet beslissen. Tijdens dat onderhoud ontstond een ruzie waarbij Kilic naar verluidt het volgende zei:

‘Jullie zullen me sowieso geen rechter later worden, want jullie zijn de mannen van Erdogan, de fascist.’

De rechters maakten een aantekeningen van Kilic’ uitlating, waarop hij door de politie werd aangehouden. Een dienstdoende rechter gaf later het bevel tot zijn arrestatie, op verdenking van belediging van president Erdogan.

Een groep advocaten bezocht Kilic in de gevangenis en verklaarde te protesteren tegen zijn arrestatie.

Kilic is niet de eerste. Sinds Erdogan president werd zijn tientallen Turken vervolgd wegens belediging. Daaronder bevinden zich journalisten, studenten, een zanger en zelfs de voormalige Miss Turkije. De meeste verdachten kunnen hun proces in vrijheid afwachten.

Vorige maand werden de cartoonisten Bahadir Baruter en Özer Aydogan tot elf maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat een satire van hun hand over vrijheid van meningsuiting als beledigend voor Erdogan werd beschouwd door de rechter.

2 REACTIES

 1. Edel heeft weer iets te pakken hoor: Het Turkse staatshoofd beledigen en belachelijk maken moet gewoon kunnen volgens hem.
  Eigenlijk net zoals je in Nederland alles over Koning Willem-Alexander mag zeggen en schrijven zeg maar. Of mocht dat toch niet? Hoe zat dat ook alweer?
  Oh, in Nederland kun je zelfs een nachtje in de cel terecht komen als je een gewone agent een hondenlul noemt? Werkelijk waar? Zo bezien valt het in Turkije eigenlijk best nog wel mee dan, want daar mag de verdachte zijn proces in vrijheid afwachten. Zou hij uiteindelijk een boete krijgen voor zijn uitspraak? In Nederland krijg je die gegarandeerd wel namelijk.
  .
  Voor belediging van een ambtenaar in functie wordt doorgaans een geldboete in het kader van een strafbeschikking opgelegd op basis van artikel 261 in samenhang met artikel 266 en 267 Wetboek van strafrecht en verder. Bij belediging van een ambtenaar in functie wordt de straf volgens de richtlijnen van het OM vaak verdubbeld. U moet denken aan een geldboete van ongeveer € 500,00.
  Bent u in het verleden vaker veroordeeld voor belediging (van een ambtenaar in functie) dan worden de straffen hoger, en kunt u worden veroordeeld tot een werkstraf. Gevangenisstraffen worden over het algemeen niet opgelegd voor belediging van een ambtenaar in functie, maar afhankelijk van de ernst en de frequentie van de belediging kan het in sporadische gevallen wel worden opgelegd.
  .
  Edel denkt altijd alles beter te weten en zelf boven de wet te staan.
  Wist Edel eigenlijk dat het zelfs in Nederland strafbaar is als je in Nederland Erdogan een fascist zou noemen?
  Artikel 267, Wetboek van Strafrecht bepaald namelijk het volgende:
  ‘Belediging ambtenaar, openbaar gezag, hoofd bevriende staat’
  De in de voorgaande artikelen (artikel 261 en 266, red.) van deze titel bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien de belediging wordt aangedaan aan:
  1°. het openbaar gezag, een openbaar lichaam of een openbare instelling;
  2°. een ambtenaar gedurende of ter zake van de rechtmatige uitoefening van zijn bediening;
  3°. het hoofd of een lid van de regering van een bevriende staat.
  .
  Laat Turkije nou al 400 jaar een bevriende Staat van Nederland zijn.
  .
  Dus wat wil je nu eigenlijk aantonen met de uitlichting en publicatie van dit artikeltje op deze website?
  Je dobber ging onder, je dacht dat je beet had, maar het bleek een autoband te zijn!

  • Ik ga het maar niet eens hebben over de straffen die er in Nederland staan op het beledigen van ons eigen staatshoofd, want dat zet het door jou gepubliceerde artikeltje in een nog belachelijker daglicht. Geïnteresseerden kunnen zelf even Google raadplegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here