Proces rond mijnramp in Soma begonnen

2
1

mijnman[ISTANBUL/Peter Edel] – Het proces rond de dodelijkste mijnramp uit de geschiedenis van Turkije, waarbij het gebrek aan veiligheid in de Turkse mijnen aan het licht kwam, is op 16 april begonnen.

Op 13 mei 2014 kwamen 301 mijnwerkers om het leven in een mijn nabij de stad Soma. Bijna een jaar later staan acht voormalige directieleden van de mijn, onder wie directeur Can Gürkan, terecht in de vijftig kilometer van Soma gelegen de stad Akhisar.

In de aanklacht wordt een gevangenisstraf van 25 jaar geëist wegens ‘dood met waarschijnlijke criminele intentie’. Vermenigvuldigd met 301 voor elk slachtoffer, komt dat neer op een eis van 7525 jaar tegen iedere verdachte. 37 andere verdachten staan terecht op basis van minder zware aanklachten.

Op de eerste dag van het proces kwamen de verdachten om veiligheidsredenen niet naar de rechtszaal. Na protesten van familieleden van de slachtoffers besloot de rechter echter dat de verdachten daar de tweede dag alsnog moesten verschijnen.

Volgens de aanklagers kwamen de 301 mijnwerkers om het leven door het inademen van giftig gas en rook nadat achtergelaten kolen nabij een elektriciteitstransformator vlam had gevat.

Directeur Gürkan houdt echter vol dat de mijn beantwoordde aan veiligheidseisen en dat naar andere oorzaken gezocht moet worden. Hij zei de oorzaak van de ramp nog steeds niet te begrijpen. Gürkan richtte zich tot de families van de slachtoffers:

‘De pijn onder de familieleden van de slachtoffers is onvoorstelbaar, maar laten zij ervan overtuigd zijn dat mijn gedachten en gebeden naar hen uitgaan tijdens dit proces.’

Nadat in de rechtszaal ‘bid niet voor ons moordenaar!’ was geroepen, liet de rechter twee familieleden verwijderen.

2 REACTIES

 1. Tja dat is nou Turkije,…Lekker democratisch doen..De schuld in andermans schoentjes schuiven zijn ze goed in…Onschuldige mensen straffen voor iets wat de overheid bepaald en aankoopt,..maar dat is bijna met alles daaro sinds die AK Partij aan de macht is…..Je wordt er gewoon misselijk van…’

  • Ja joh, natuurlijk, lekker makkelijk, altijd weer de schuld van de AKP.
   Jij begrijpt duidelijk hoe alles wél in elkaar zit en onderbouwt dat ook erg goed in je reactie.
   .
   Hoog Tokkie-Telegraaf gehalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here