Turkse lira verliest wederom waarde

11
35

turkse-lira[ISTANBUL/Peter Edel] – Op 15 april bereikte de Turkse lira een nieuwe laagterecord ten opzichte van de dollar. De lira brak de psychologische belangrijke grens van 2,7 in verhouding tot de dollar en kwam terecht op 2,703, een verlies van 0,57 procent in een dag.

De lira staat onder druk van de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve Bank de rente gaat verhogen, en van onrust in het buitenland over het Turkse economiebeleid. De internationale markten zijn vooral onzeker over de opvolging van vicepremier en economiesupervisor Ali Babacan na de verkiezingen op 7 juni.

Tegen de gewoonte maakte de Turkse Centrale Bank op 14 april de agenda bekend van haar volgende bijeenkomst over het monetaire beleid op 22 april, waaronder maatregelen om de lira te steunen.

Deze aankondiging beschermde de lira op dinsdag tegen waardeverlies, maar een dag later was het effect ervan al weer verdwenen.

De lira heeft in drie maanden zestien procent waarde verloren, wat in de aanloop naar de verkiezingen een groot probleem is voor de regering.

Özgur Altug van BGC-partners in Istanbul meent dat de lira door politieke onzekerheden rond de verkiezingsuitslag zwak zal blijven. Ergens tussen 2,6 en 2,8 verwacht hij. Volgens Altug zal de Turkse Centrale Bank verdere maatregelen nemen om meer waardeverlies van de lira te voorkomen.

11 REACTIES

 1. Totaal irrelevant.
  Tegenover de Euro is de lira al geruime tijd stabiel, en dat is voor Turkije veel belangrijker dan de wisselkoers met de dollar. De wisselkoers met de munteenheid van de belangrijkste handelspartner – zowel qua import als export – is belangrijker dan een abstracte graadmeter als de USD/TRY wisselkoers.
  .
  Maar ach, economie was nooit je sterkste punt. Spijkers op laag water zoeken wel.

  • Ah, weer een poging om me van het schrijven van artikelen af te houden. Slaag je echt niet in hoor, maar dat moet je ondertussen wel gemerkt hebben. Omdat ik liever niet zie dat je andere lezers misleid zal ik je reactie deze keer echter beantwoorden.

   Om te beginnen: het bovenstaande artikel is een weergave van wat erin de Turkse media is verschenen, dus je kunt mij er wel over aanvallen, maar ik heb er geen enkele analyse of interpretatie op losgelaten. Overigens lees ik in dezelfde media (waaronder ook de regeringsgezinde media) niets wat met jouw opvatting overeenkomt. Dwz, dat de Turkse economie geen last heeft van een duurdere dollar/lagere lira. Anders had ik daar zeker melding van gemaakt.

   De dure dollar is irrelevant voor de Turkse economie, vind je. Je hebt een hekel aan cijfers, omdat ze keer op keer je ongelijk bewijzen, maar sorry, ik kan het niet laten.

   Volgens de TCB is 62,3 procent van de langetermijnschuld die de Turkse private sector heeft in dollars, en 56,2 van de kortetermijnschuld eveneens. Wordt de dollar duurder, dan die schuld ook. Duurdere schuld betekent minder winst.

   Daar kun je tegenover stellen dat de inkomsten uit export in buitenlandse valuta binnenkomt. Zeker waar. De verhouding tussen de dollar en de euro is wat dat betreft ongeveer gelijk.

   Echter, tweederde van de import wordt in dollars betaald. Ergo, door de gestegen dollar/gedaalde lira is de import een stuk duurder geworden. Dat kan je irrelevant noemen…

   Overigens, de lira mag nu beter opgewassen zijn tegen de euro, maar heeft over twee jaar toch behoorlijk wat ingeleverd tegenover die munteenheid.

   Dat de duurdere dollar slecht is voor opkomende economieën als Turkije kun je in iedere financiële krant lezen, maar uiteraard weet Stratenmaker het veel beter.

   In zijn oneindige wijsheid wist hij een tijdje geleden te voorspellen dat de export en de groei van de Turkse economie dit jaar weer omhoog zouden schieten.

   Wel, we hebben er nog maar (bijna) een derde van het jaar opzitten, dus misschien komt het nog, maar voorlopig zie ik er geen schot in zitten.

   Om maar iets te noemen, de industriële output is teruggelopen, de werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen eveneens.

   De export was over het eerste kwartaal 6,8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In maart zelfs 13,4 procent.

   Niet zo gek dus dat van de 2,9 procent groei van vorig jaar in maart nog maar 1,5 procent over was.

   Helaas moet daarbij zeggen, want hier wordt natuurlijk niemand wijzer van.

   Het is echter aan de Stratenmakermentaliteit te danken dat er niet op tijd werk is gemaakt van de hervormingen die Turkije zo had nodig heeft om meer beschermd te zijn tegen internationale ontwikkelingen zoals een dure dollar.

   Het was me een genoegen dit te schrijven en weet dat er geen artikel minder door zal verschijnen.

 2. de dollar is alleen wat sterker geworden en niet dat de lira verliest.. dit is echt een westerse leugen weer… wat verwacht je van een door een zionisten betaalde westerling die zogenaamd niet weet wie zijn opdrachtgevers zijn…

 3. Stel nu eens, dat ik schrijf dat de euro onder druk staat omdat de financiële elite bij de invoering in 2002 een avontuur is begonnen waarbij is verzuimd om de Europese muntunie voldoende op te tuigen. Een dergelijke opmerking kan worden beschouwd als het intrappen van een open deur en wordt voor kennisgeving aangenomen. Een opmerking die geen enkele opwinding veroorzaakt. Maar wanneer Edel vaststelt dat de lira onder druk staat vanwege een stijgende dollar, gaan sommige Turken kwijlen van woede omdat zij daarin een belediging zien van het land van hun overgrootouders.
  .
  Hayret is zo’n voorbeeld en gaat in zijn boosheid zover om Peter Edel uit te maken voor ‘een door zionisten betaalde westerling’. Ben je wel goed bij je hoofd Hayret? Wanneer er één persoon is die door het Israëlische apartheidsregime wordt gehaat en op de ‘verdachtenlijst’ staat is hij het wel. Wel eens gehoord van zijn boek ‘De schaduw van de ster’? Nee dus.
  .
  Vanochtend stond in De Volkskrant het bericht dat niet alleen de Turkse munt, maar ook die van Indonesië en Brazilië onder druk staan omdat in de VS een renteverhoging dreigt. Investeerders kunnen zodoende een beter rendement maken en anticiperen door naar landen met een stabiele politiek en economie ‘te vluchten’. Dat is geen mening, maar een constatering. Je zou het hooguit kunnen betreuren en veroordelen als kapitalistische marktwerking, maar niet als een aanval door zionistische westerlingen op Turkije en andere landen. Het door Turkije gepraktiseerde economische systeem is trouwens kapitalisme in het kwadraat. Vraag het maar aan Erdogan.

 4. 4 a5 jaar geleden obligaties met hogere rente uitgeven , om dan later met opzet de lira te laten zakken iedereen voor schut gezet turkije wint zo miljarden euro of dollar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here