Schietpartij in Istanbul tussen drugsdealers en fundamentalistische organisatie

0
13

schiet[ISTANBUL/Peter Edel] – Op 13 april vond in Istanbuls stadsdeel Kagithane een schietpartij plaats waarbij twee doden en vijf gewonden vielen. Nadat de gewonden naar een ziekenhuis waren gebracht ontstond daar een handgemeen tussen familieleden, waarna de oproerpolitie 24 personen aanhield.

Uit de eerste berichten bleek al dat het om een ruzie tussen twee rivaliserende groepen ging, maar twee dagen later werden meer details bekend. De ene groep bestaat uit drugsdealers, terwijl de andere verband houdt met de vereniging Ayisigi (Maanlicht). Die wordt er door bewoners van Kagithane van beschuldigd strijders voor IS te ronselen en kinderen met radicale islamitische opvattingen te indoctrineren.

Op Facebook verscheen een foto waarop kinderen bij Ayisigi met activiteiten bezig zijn gericht op de Moslimbroederschap. Op een andere foto kijken zij naar een theaterstukje over een executie met een galg.

Ten aanzien van de oorzaak van het schietincident bestaan verschillende lezingen. Volgens een daarvan ontstond het uit onvrede bij Ayisigi over de verkoop van drugs aan kinderen. In een andere lezing volgde het uit een waarschuwing aan buurtkinderen die voor de deur van het gebouw van Ayisigi zaten.

De antiterreurpolitie onderzoekt of er een verband bestaat tussen Aysigi en het tijdschrift Adimlar. De eveneens in Kagithane gevestigde redactie daarvan werd vorige maand door een bomaanslag getroffen, waarbij een dode en drie gewonden vielen.

Adimlar steunt IS en kent daarnaast nauwe banden met het fundamentalistische IBDA-C. Het tijdschrift organiseerde activiteiten waarbij de vrijlating van de leider van deze illegale organisatie, Salih Mirzabeyoglu, werd geëist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here