Vijf PKK-leden omgekomen bij confrontatie met Turkse strijdkrachten

0
19

Agri[Istanbul/Peter Edel] – Op 11 april vonden in de provincie Agri gevechten plaats tussen de Koerdische PKK en de Turkse strijdkrachten. Daarbij zijn vijf leden van de PKK omgekomen en vier militairen gewond geraakt.

Volgens een verklaring van de strijdkrachten bestond de aanleiding uit een ‘lente festival’ in het dorp Yukaritütek. De PKK maakte daar naar verluidt propaganda en zou er opgeroepen hebben om bij de verkiezingen op 7 juni a.s. te stemmen op kandidaten die zij steunt. Voor de gouverneur van Agri was dit reden om ‘vijftien teams’ naar het betreffende gebied te sturen.

De legerleiding stelt dat leden van de PKK vervolgens het vuur openden op de militairen. Nadat de gevechten voortduurden kwamen een verkenningsvliegtuig, een gewapende helikopter en meer commandoteams in actie.

President Erdogan verweet de Koerdisch georiënteerde Democratische Volkspartij (HDP) stemmen te winnen via de acties van de PKK. HDP-leider Selhattin Demirtas beschuldigde de generale staf er op zijn beurt van diensten te bewijzen aan de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Twee dagen voor het fatale treffen in Agri zei Cemil Bayik, de leider van de aan de PKK gelieerde Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK), tegenover de Duitse Tv-kanalen WDR en NDR:

‘We willen niet meer in Turkije vechten. We zeggen dat er genoeg gevochten is. Wij noch de Turkse staat hebben iets bereikt door oorlog te voeren.’

Op 21 maart jl. riep PKK-oprichter Abdullah Öcalan op om na meer dan 35 jaar oorlog tegen Turkije de wapens neer te leggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here