Religieuze dwang rukt op in Turkije [COLUMN]

31
22

stats[Door Peter Edel/Istanbul] – Het aan het ministerie van de premier verbonden onderzoeksinstituut voor statistiek (TUIK) legt patronen in het consumentengedrag vast in Turkije. Daartoe doet TUIK regelmatig onderzoek onder de bevolking. Het is bij wet geregeld dat iedereen daaraan mee moeten werken. Wie weigert krijgt een boete opgelegd van ongeveer 370 euro, wat lang niet iedereen kan missen in het lagelonenland Turkije.

Maandverband
TUIK stelt te intieme vragen, vindt Defne Samyeli, die in 1991 derde werd bij de Miss Turkije verkiezing en zich later ontplooide tot een bekende televisiepersoonlijkheid. Samyeli vond het te gek voor woorden dat ze antwoord moest geven op de vraag hoeveel ze spendeert aan maandverband. Daar wond ze zich zo over op dat het bevolkingsonderzoek door TUIK opeens veel aandacht van de media kreeg.

De kritiek van Samyeli leidde tot een kwade reactie van Birol Aydemir, de voorzitter van TUIK: ‘Het is een wettelijke verplichting om hieraan deel te nemen. We verspreiden deze vragen onder duizenden personen. Waarom denkt Defne dat ze daar boven staat?

Diyanet
TUIK onderzoekt tegenwoordig niet alleen consumentengedrag. Dit jaar begon een samenwerking met het Directoraat voor religieuze zaken (Diyanet), een staatsorganisatie die bij het ontstaan van het moderne Turkije in 1923 min of meer het Ottomaanse kalifaat verving. Sindsdien is Diyanet de absolute autoriteit in Turkije als het om religie gaat.

Mehmet Görmez, de baas van Diyanet, stelt dat de grondwet hem verplicht de bevolking te informeren over religieuze aangelegenheden. Hij klaagt in dat verband over een gebrek aan gegevens omtrent in Turkije levende religieuze opvattingen. Een samenwerking met TUIK was de uitkomst.

Görmez spreekt tegen dat het de bedoeling van het onderzoek is om de bevolking te categoriseren. De vragen die de voor het onderzoek aangewezen burgers krijgen voorgelegd doen dat echter zeker vermoeden. Zo is het verplicht te antwoorden op de vragen ‘tot welke sekte behoort u’, ‘hoe vaak bidt u’, ‘hoe vaak gaat u naar een moskee’, ‘bedekt u het haar wanneer u buitenshuis gaat’, ‘denkt u dat het een zonde is om alcohol te drinken zonder dronken te raken’, ‘hoe gelovig is uw familie’, ‘meent u dat de islam binnen een seculier systeem beleden kan worden’, ‘vindt u dat mannen en vrouwen samen in een kamer kunnen zitten wanneer u een gast bezoekt’, ‘doet het er voor u toe of een kandidaat gelovig is wanneer u uw stem uitbrengt’ en ‘hebben mannen en vrouwen volgens u recht op een gelijk deel van een erfenis’.

Islamiseren
Mehmet Görmez van Diyanet kan het ontkennen, maar het heeft er alle schijn van dat de in Turkije regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) in kaart wil brengen wie wel of niet aan haar religieuze normen voldoet. Dit is de zoveelste aanwijzing dat de AKP de maatschappij volgens haar eigen maatstaven wil islamiseren. Dat dit niet past bij de seculiere status die Turkije heet te hebben spreekt voor zich.

Görmez heeft het al even moeilijk met secularisme als de AKP. Dat bleek toen hij een lezing deed voor de afdeling van Diyanet in Izmir, een stad aan de Egeïsche kust waar het secularisme traditioneel hoog in het vaandel staat. In vroeger tijden woonden in Izmir veel niet-moslims, zoals Grieken en Joden. Daaraan heeft het de bijnaam ‘stad van de ongelovigen’ te danken. Door het secularisme kreeg die bijnaam later een andere lading.

Dat wil niet zeggen dat de bevolking ongelovig is, integendeel zelfs. Er wonen echter relatief veel Turken in Izmir voor wie het geloof een persoonlijke aangelegenheid is; iets dat algemene vrijheden niet in de weg mag staan. Als gevolg is Izmir een van de meest vrije steden in Turkije. Vrouwen kunnen er bijvoorbeeld gerust met een minirok over straat, wat elders in het land zeker niet altijd probleemloos gaat. In Izmir is de islam een religie van vrijheid. Ik draai er niet omheen: dat is naar mijn mening precies wat het moet zijn. Ik heb niets tegen de islam, maar een beperking van vrijheden mag er geen deel van uitmaken. We leven niet meer in de Middeleeuwen en in Izmir denkt men daar precies zo over.

Sneer
Het secularisme in Izmir zit Görmez dwars: ‘Izmir heeft een aparte vorm van religiositeit. Het soort religiositeit dat van meer kennis voorzien moet worden.’ Daar voegde hij zijn ongenoegen aan toe dat Izmir een moefti (een islamitische rechtsgeleerde) krijgt die representatief is voor de wijze waarop het geloof beleden wordt in die stad.

Kwam bij veel inwoners van Izmir niet lekker over, en bij de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP), waar het Turkse secularisme eveneens hoog staat aangeschreven, evenmin. Bovendien was het niet de eerste keer dat Izmir onder fundamentalistisch vuur kwam te liggen vanwege zijn vrijzinnige opvattingen. Premier Erdogan deelde ook al eens een sneer uit naar Izmir. In navolging van zijn leermeester, de islamistische oud-premier Necmettin Erbakan die het ook al op deze stad voorzien had. Heel begrijpelijk dat men daar in Izmir genoeg van heeft.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

31 REACTIES

 1. Schandalig al die vragen over het geloof. Het gaat niemand wat aan! Is dit vrijheid? Iedereen moet vrij zijn te geloven wat en hoe hij wilt. Het feit alleen al dat je verplicht mee moet doen aan zo’n onderzoek zegt al genoeg.

 2. beter dan een westerse dwang die ze aan Turken willen opleggen om net als hun ongelovig te zijn. deze idioot van peter bekijkt het alleen via zijn eigen westerse kant en niet die van Moslims

  • Dus niet Moslim is ongelovig? Even een tussendoortje…. heb jij gezien wat de religieuze spreker zeiden bij de herdenking van Mandela?Daar kon jij van leren!!!

   Respect svp en niet gelijk oordelen dat iemand die niet moslim is een ongelovige is.

 3. Oei..hier schrik ik van. Indien een overheid deze vragen durft te stellen middels een bureau, en dan ook nog onder druk van een boete, is dit intimidatie te noemen. De drogreden ” als er aan duizend anderen eenzelfde vraag wordt gesteld moet je je daaraan conformeren omdat je je niet boven die duizend mag stellen ” is de omgekeerde wereld.
  Een wenselijk antwoord is natuurlijk fnuikend voor de democratie welk een ieder zichzelf respecterend mens graag ziet. Het”Diyanet” staat dus voor islamitische zaken maar religie laat echt ook verschillende andere uitingen zien dan de Islam.

 4. Zo Peter heeft weer gescoord. Het valt mij op dat je ook publiceert bij andere online kranten. Ook valt mij op dat je je artikelen aanpast aan het land. Mossad betaalt goed. Heb je ook een baan voor mij. Ik kan ook goed indoctrineren.

  Hoe kom je aan onderstaande vragen. Kun je een bronvermelding geven. Of verzin je deze zelf.

  Zo is het verplicht te antwoorden op de vragen ‘tot welke sekte behoort u’, ‘hoe vaak bidt u’, ‘hoe vaak gaat u naar een moskee’, ‘bedekt u het haar wanneer u buitenshuis gaat’, ‘denkt u dat het een zonde is om alcohol te drinken zonder dronken te raken’, ‘hoe gelovig is uw familie’, ‘meent u dat de islam binnen een seculier systeem beleden kan worden’, ‘vindt u dat mannen en vrouwen samen in een kamer kunnen zitten wanneer u een gast bezoekt’, ‘doet het er voor u toe of een kandidaat gelovig is wanneer u uw stem uitbrengt’ en ‘hebben mannen en vrouwen volgens u recht op een gelijk deel van een erfenis’.

  Ik moest een hele tijd terug een enquete van de CBS invullen. Ik kreeg ook vragen zoals: bent u gelovig, zo ja, welke geloof hangt u aan. “gaat u naar de moskee”. Hier is het informatie verzamelen, als dit in Turkije gebeurt , is het islamisering door de AKP.

  Je schrijft hieronder:
  In Izmir is de islam een religie van vrijheid. Ik draai er niet omheen: dat is naar mijn mening precies wat het moet zijn. Ik heb niets tegen de islam, maar een beperking van vrijheden mag er geen deel van uitmaken. We leven niet meer in de Middeleeuwen en in Izmir denkt men daar precies zo over.

  Je snapt ook helemaal niks van de Islam. De islam is een leefwijze. Als men zich hierbij prettig bij voelt dan moet die persoon het zelf weten. Wil iemand zich wanen in de middeleeuwen. So what. Als jij je doodergert aan deze leefwijze, dan zoek je toch een minirokkenland. Islam verbiedt dwang. Ik zelf ga af en toe naar de moskee. Als het mooi weer is heb ik een korte broek aan. Niemand die mij hierover aanspreekt. Zowel hier in NL als in TR. De Islam die jij ervaart/ziet is dus een beperking van vrijheid. Hoe kan dit, je bent niet eens moslim. Je zinnen zijn doordrenkt met afkeer van de islam.Turkije is op papier seculier. In de praktijk hebben de meeste mensen een islamitische leefwijze.

  Petertje toch, geloofwaardig overkomen is een kunst..

  • ‘Bedrijven zijn doorgaans wel verplicht om mee te werken, maar personen niet.’

   http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/informatie/deelnemers-enquetes/personen-huishoudens/algemeen/verplichting.htm

   De bron van de vragen van TUIK kan ik geven, maar dat heeft geen enkele zin. Omdat je dan vervolgens die bron weer in twijfel trekt. Ik weet ondertussen wel zo’n beetje hoe je redeneert. Maar goed voor deze keer. Ik vond ze in een artikel van Tulin Dalogulu, een columniste die onder andere publiceert in The International Herald Tribune.

   Verder: wanneer ik in een ander land dan Nederland ben (ik kom vaak in Turkije, maar woon daar niet) pas ik me aan aan de daar geldende normen. Vind ik als buitenlander niet meer dan normaal. Voor de seculiere bevolking van Izmir ligt dat uiteraard totaal anders. Waarom zou die zich ergens aan moeten aanpassen? Alleen omdat een religieus geïnspireerde regering dat wenst?

   Wanneer iemand volgens het salafisme wil leven heeft diegene m.i. het volste recht daartoe. Maar het recht om dat niet te doen dient dan eveneens eerbiedigd te worden. Ik constateer dat die vrijheid in het gedrang komt in Turkije. En dat doe ik niet alleen, maar met mij vele anderen.

   Je schrijft: ‘Je zinnen zijn doordrenkt met afkeer van de islam.’ Ik lees die opmerking als een statement dat er voor jou maar een beleving van de islam mogelijk is. Dat is je volste recht, maar begin dan niet over vrijheid, want daarmee geef je blijk niets van dat begrip begrepen te hebben.

   Verder heb je ook al niet veel van Turkije begrepen. Nee, ik heb nog nooit meegemaakt dat een man er in Turkije op wordt aangesproken dat hij een korte broek draagt. Dat gaat alleen over vrouwen slimmerd. Als je overigens een minirok wilt dragen heb je dat recht voor mij ook volledig. Wie weet, staat het je goed.

   Waarom zou ik geen beeld van de islam kunnen hebben omdat ik die niet belijd? Voor jou is de islam een levenswijze en dat is veelzeggend. Voor anderen is het een geloof, dat in een democratie op verschillende manieren beleden kan worden. Moet ik je nog uitleggen wat democratie is? Misschien wel nodig, want de AKP die je zo gepassioneerd verdedigt weet dat evenmin erg goed.

   Je suggestie dat ik door de Mossad (of wie dan ook) betaald zou worden is en blijft ridicuul. Iedereen die een beetje doordenkt zal dat inzien. Kom eens met bewijzen, zou ik zeggen.

   • Die bronnen van jou heb ik even nagetrokken. Over Tulin Dalogulu kwam ik onderstaande tegen.
    Siyonist bir çal??ma oldu?u her halinden anla??lan Al Monitor operasyonunun Türkiye aya??ndaki baz? yazarlar dikkat çekici:
    Cengiz Çandar
    Amberin Zaman
    Kadri Gürsel
    Mustafa Akyol
    Fehim Ta?tekin
    Tulin Dalo?lu
    Semih ?diz

    Dit kan men nalezen op: http://www.medyagundem.com/siyonist-lobinin-taseronlari/

    Zo kom je dus aan je informatie. Gewoon overnemen wat een ander schrijft. Heb je wel uitgezocht hoe zij aan haar bron komt. Ik heb op de site van TUIK gekeken over enquetes, ik kon niks vinden. In turkije staat deze dame en een aantal anderen bekent om hun anti-turkse houding. Zoals ik van bovenstaand artikel begrepen heb werkt ze voor de zionisten. Ik heb al eerder geschreven dat je afhankelijk bent van engelstalige informatie over Turkije. Maar zonder je informatie gecheckt te hebben, klakkeloos over te nemen… Tja, beste mensen oordeel zelf. En dan durf je jezelf freelance journalist te noemen. ( las ik op een van de sites waar je ook schrijft )
    Misschien zit de turkse democratie anders in elkaar dan je gewend bent. So what, I am happy, en met mij vele anderen. Zijn mensen niet happy met de turkse democratie, dan zoeken ze toch een land waar ze wel happy zijn. Dit betekent niet dat je alleen maar negatief moet doen over Turkije. Niks is goed in Turkije lijkt het wel. Turken kun je niks wijsmaken maar de Nederlanders die hier ook af en toe snuffelen krijgen een erg negatief beeld. Sommige tokkies zijn hier gevoelig voor.
    Je ontkent dat je door de mossad wordt betaald en of ik met bewijzen wil komen. Je gaf eerder aan dat je leeft met het verkopen van (afgod) beeldjes. Zelf noem je het kunst. In het islamitische turkije is het verboden om beeldjes aan te bidden. Dus beeldjes verkopen brengt geen brood op tafel. Je reist veel heb ik begrepen, deze tickets moeten toch ergens van betaald worden.!!!!!!

    • Alper, ik ga er echt niet vanuit dat jij de enige bent die er dergelijk paranoïde denkbeelden op na houdt. Je zal dan ook altijd wel een bron vinden waarin je je standpunten bevestigd ziet.
     Die obsessie met de Mossad blijft opvallen. En dat terwijl Turkije onder de AKP met zoveel landen problemen heeft gekregen. Waarom wordt ik bijvoorbeeld niet betaald door de Syrische geheime dienst? Of door die in Griekenland, Iran, Rusland, China, de VS, Armeniê, Azerbeidzjan, etc. etc. Of misschien nog beter, waarom niet allemaal tegelijk. Dat zou nog eens een samenzwering zijn tegen die ‘andere democratie’.
     Ik zou bekend hebben ‘afgodbeeldjes’ te maken? Laat je nakijken. Ik heb nog nooit in mijn leven iets driedimensionaals gemaakt. Ik werk met fotografie! Hoe en of ik daarvan rond kan komen, gaat je niets aan. Maar om daar de de conclusie aan te verbinden dat ik daarom wel door de Mossad moet worden betaald is bezopen. Aan de andere kant ook wel weer kenmerkend voor het soort waar jij representatief voor bent. Nee, dan zijn de journalisten die je hier noemt toch wel even geloofwaardiger (hoewel ik moet zeggen geen fan van Mustafa Akyol te zijn).

 5. Jouw tekst “Ik kan ook goed indoctrineren” en herhaald “Mossad” fantasieën laten zien maken het geloofwaardige niet echt naar boven komen beste Alper. Achterdochtig en respectloos schrijven is niet het belang van de discussie. Graag meer op de inhoud s.v.p..
  Ik kan je vertellen dat het CBS onder geen beding dwang en boetes hanteert. Die vergelijking gaat dan ook mank.

 6. De bevolking verplichten om mee te doen aan een statistieken onderzoek is sowieso fascistisch. En dan heb ik het niet eens over de bizarre vragen die gesteld worden over maandverband e.d.

  In de Turkse traditie en cultuur is het niet gepast om een vrouw met dit soort vragen te confronteren. Blijkt maar weer hoe ver de huidige arabofiele islamofascistische AKP regering van de Turkse normen en waarden afstaat. Helaas is het land de laatste tien jaar vervallen tot een bananenrepubliek.

 7. Waarom geloof ik hier niks van?
  waar zijn je bronnen Peter? of heb je die ook uit je duim gezogen?
  Volgens de Islam is praten over je sexueel en geslacht een taboe omdat het onbeschoft is…

  Dus bullshit! Je probeert gewoon de moslims af te kraken en nieuwe tokkie volk te creeeren die je aanbidt…niemand trap in die onzin van je!

 8. Oké wat tuik doet en wat defne denkt kan mij niks schelen!!! Nu vraag ik aan Peter:als ik mij vrij voel met een baard,en mij vrouw zich vrij voelt in haar zwarte bedekte kleding,en me dochter wil met een zeer bedekte kleding naar school,en me nicht wil met bedekte kleding in een politieke partij!!!zo bekijk ik de islam en dit isss voor mij vrijheid,ik draai er niet omheen:zo is volgens mij precies zoals het hoort te zijn….wat moeten we nu doen Peter?????en als je er al 90 jaar pratend niet uitkomt dan moet je er anders uitkomen,en jij weet best heel goed hoe ze eruit komen,en als je het niet weet moet je goed op Erdogan letten,je krijgt ons niet stuk Peter(de leeuwen van anatolia zijn niet uit te roeien Peter.

  • Amsterdammer, wanneer jij je vrij voelt met een baard tot op de grond en een vrouw in het zwart, zou ik zeggen: ga vooral je gang. Zolang de vrijheden van anderen in ieder geval niet worden aangetast.

   • het lijkt wel dat je hier wil zeggen. “jou meer vrijheid geven = van mij meer vrijheid afnemen.
    Je stoort je aan de gesluierde vrouwen. Aan de mannen met baarden. Dan laat je toch ook een baard staan. Zijn we allemaal gelijk. Geen afkeer van elkaar. Of lukt het niet om een baard te hebben. Wat dat betreft scoren de turken met mooie mannelijke gezichtsbeharing. In NL kan ik van afstand niet zien of het een man of een vrouw is. Vooral als de mannen ook nog eens een paarse broek dragen.
    Wat ben ik blij dat ik een Turk ben, waar de man nog een man is en de vrouw een vrouw.

 9. Izmirli zo kunnen we wel uren doorgaan!!,dan zeg ik die vieze Griekse spermacellen(izmirliler)vindt je dit leuk?is dit de taal wat je verstaat?peter daar zit het hem juist,je zegt ga vooral je gang,dat konden mensen niet in Turkije vroeger,maar jah we komen toch niet verder,Peter ik weet niet hoe het in tk gaat maar nl is echt klote joh,wat een stelletje losers hier in de 2 kamer en bij de gemeenten zeg ze hebben weer miljoenen verkeerd uitgekeerd en nu willen ze het allemaal weer terug gutte gutte gutte,en ja mischien iets leerzaams voor je k zag laatst in een docu over Mandela dat het de Britten en de Hollanders waren die apartheid in z Afrika hebben gebracht en nu doen ze hier allemaal van Ooh Ooh Mandela wat was je een goed mens o we hebben een grote leider verloren Ooh Ooh Ooh bahhhhhhh scheinheiligheid op zen best Peter je moet je schamen als hollander

  • doe geen moeite. Mensen zonder eergevoel weten niet wat schaamte is. En maar de vinger wijzen naar anderen. Welk volk heeft de slavernij commercieel gemaakt. Juist ja de hollanders. De nederlandse mentaliteit is: naaien wie je naaien kan…

  • Ik ben de eerste om duistere zaken te erkennen waar Nederlanders in het verleden voor verantwoordelijk zijn geweest.

   Het gezegde luidt echter dat het kind niet verantwoordelijk is voor de daden van de vader.

   Dus ik zie niet in waarom ik mij zou moeten schamen voor wat mijn voorvaderen hebben gedaan.

   Omgekeerd houd ik jou ook niet verantwoordelijk voor wat Turken en Ottomanen in het verleden hebben gedaan.

   Evenmin voel ik me verantwoordelijk voor de daden van politieke partijen in Nederland die mijn stem niet hebben gekregen.

   Verder benadruk ik nog maar eens dat deze website over Turkije gaat en niet over Nederland. Er zijn m.i. meer dan genoeg websites waar je kritiek op Nederland kwijt kunt. Waarom doe je dat daar niet?

   Dit is nu typisch een op een gebrek aan argumenten gebaseerde reactie. Je schrijft dat je niet weet hoe het in Turkije gaat. Daarmee sla je wat mij betreft de spijker op z’n kop. Misschien moet jj je schamen voor het feit dat je zo weinig weet over het land waar naar ik aanneem je roots liggen.

 10. Alper ze hebben wel een beetje gelijk om Turkije kapot te maken en k zal je kort en krachtig vertellen waarom:als we eenmaal aan de macht komen blijven we ook 600 jaar aan de macht anladin mi kardesim!osmanli 600 jaar:)))))))))))))))))))))))))))

 11. Peter wij geloven yigit bulut,heeft u daar problemen mee?,ik geloof zijn theorien heeft u daar problemen mee,ik geloof jou niet,ik mag jou niet,k heb schijt aan of dit nou jou hobby is of voor wie je werkt of je nou voor niemand werkt kan me ook niet schelen,of je nou een objetieve schrijver bent of fotograaf of een communist,socialist,rasist,fasist i dont care!!!je mag erdogan niet je spreekt yigit bulut tegen!we gaan jullie pakken en al die extreme ataturkculer pakken,gewoon inpakken en onder de kerstboom!

 12. Wie vandaag de dag alleen maar kritiek heeft op akp moet maar eens uitzoeken hoe atabla te werk is gegaan 90 jaar geleden,en even 1 belangrijke punt te noemen hij heeft Turkije niet in zijn 1tje gered dat weten jullie toch wel he atablacilar er hebben miljoenen mensen met hem gevochten dat weten jullie wel toch he hopelijk,en hij heeft Turkije niet op een hele lieve vriendelijke manier veranderd op zijn liefst gezegd dat weten jullie toch wel he? Peter weet je dat wel?en nou opzouten sultan Tayyip haters,Turkije zal groot en belangrijk worden,de heer Erdogan wil zijn eigen koers varen als iets hem niet bevalt zal ie t bewoonden Zoniiet veranderen met zijn beleid,om niet te vergeten Peter wij zijn een heeeeeeeeellllee grote natie/ empire,we waren alleen maar even beziggehouden met jullie vuile Europese spelletjes k hoop dat ik duidelijk ben???

  • Wim ipv elke keer onzin te plaatsen reageer eens een keer inhoudelijk op stukken wat ik op jou reply. Je maakt jezelf belachelijk :/ Begin maar eens bij “Ontslagen bij turkse politie na corruptieonderzoek”

 13. Wim vermeldt even tegen wie je het hebt want ik ga bijna denken dat jij je medicatie bent vergeten,of je wiet joint of je jenever,met je piraten voorouders die alles leegroofden

 14. Een seculiere staat dient de norm te zijn want op het moment dat religie en politiek niet meer gescheiden is wordt religie als een politiek machtsspelletje misbruikt. Met alle gevolgen van dien, kijk maar naar de bloederige kruistochten in de middeleeuwen.
  Daarom ben ik van mening dat religie thuis hoort in iemands persoonlijke levenssfeer. Dit soort enquêtes, waar een dwangsom tegenover staat, hoort niet thuis in een seculiere samenleving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here