Enthousiasme over toetreding Turkije tot EU neemt af

5

EU4Onder de Turkse bevolking neemt het enthousiasme voor toetreding tot de Europese Unie zienderogen af. Uit een peiling blijkt dat nog maar 44 procent van de Turken warmloopt voor het EU-lidmaatschap. In 2004 was dat nog 73 procent, vorig jaar was het gedaald tot 48 procent.

Verder blijkt uit het onderzoek dat inwoners van de EU niet zitten te wachten op Turkije als nieuwe lidstaat. Van de ondervraagde Europeanen gaf 20 procent aan Turkse toetreding een goede zaak te vinden, terwijl 33 procent zegt het niet te zien zitten. Zevenendertig procent zegt het niet goed of slecht te vinden.

De peiling werd gedaan voor het jaarlijkse opinieonderzoek Transatlantic Trend.

5 REACTIES

 1. om heel eerlijk te zijn. Turkije hoort er culturerel gezien toch eigenlijk ook niet echt bij!

  noem een Turkse schilder, componist, filosoof, denker die in de jaren na 1914-1918, (ook niet na 1940-1945) heeft bijgedragen aan het Europese bewustzijn? geen!

  laat een stad zien die door Turken is gesticht die gelijkenissen vertoond met de rest van alle Europese steden in heel Europa. er is er geen 1!

  Waar in Europa moeten geloof en staat zo met geweld van elkaar gescheiden worden gehouden? En zelfs met wetten van bovenaf, lijkt Turkije er niet in te slagen een seculiere samenleving en staat te hebben. Dat kan ook niet want secularisme is een status (van een proces). Het is een toestand waarnaar de staat en de samenleving zich gradueel naar toe bewegen. Het is niet een afdwingbare wet! althans, niet in de rest van heel Europa.

  En verder nog, noemt u een land in Europa waarin rechters ter bescherming en in navolging van de w4nsen van politici meer journalisten en schrijvers censureren en vastzetten dan in China nota bene. Ja, Turkije dus!

  Turkije behoort wel geografisch tot Europa. Turkije maakt een onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis van Europa, maar Turkije is de laatste decennia niet perse ook een onderdeel gaan vormen van de culturele waarden en ontwikkeling van Europa. Turkije met haar vooral Amerikaanse, Duitse en Arabische economische partnership en cultuur, zou gewoon een handelspartner moeten zijn en blijven. Niet meer niet minder.

  Zowel Turken als Europeanen zien elkaar als
  ‘de ander’! en daar is niets mis mee…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here