Reportage over kinderarbeid in Turkije wint prijs

6
38

KinderarbeidHet NCRV-opinieprogramma ‘Altijd Wat’ heeft de Erasmus EuroMedia Special Award for Ethics gewonnen met een indringende reportage over kinderarbeid in Turkije. Dit is vrijdag bekend gemaakt in Wenen. De reportage van verslaggevers Daan Jansen en Mehmet Ülger toont katoenplukkende kinderen in het Zuid-Oosten van Turkije. De EuroMedia Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste mediaproducties die gaan over de ontwikkeling van het Europese waardensysteem en de samenleving.

Eindredacteur Rene Sommer: ‘Wij zijn er trots op deze reportage wordt herkend als een belangrijke journalistieke uiting die gaat over de ontwikkeling van een gemeenschap in Europa. Dit is een mooie bekroning op ons programma waarmee wij maatschappelijke kwesties op de kaart willen zetten.’

In de reportage is te zien hoe jonge kinderen van zonsopgang tot zonsondergang in de brandende hitte aan het werk zijn op katoenplantages. Slapen doen de kinderen onder schamele omstandigheden in tenten in het open veld. Honderdduizenden kinderen missen hierdoor een stabiele thuissituatie, onderwijs en de kans op een betere toekomst. Ook is in de reportage te zien dat de Turkse overheid indirect de kinderarbeid in de katoenpluk financiert. Via Nederlandse kledingwinkels belandt de stof ook in de garderobe van de Nederlandse consument. Via stimuleringsregelingen voor de sector subsidieert de Turkse overheid deze katoenboeren. Ze verzuimt daarbij te controleren wie de katoen plukt.

De reportage is hier volledig te zien.

6 REACTIES

 1. rot toch op met jullie jaloezie! waarom maken ze geen reportage over verkrachtigen van kinderen in katholieke kerken… win daarmaa maar prijzen… wat een hypocrieten die westerlingen

   • Beter dat ze werken als dat ze de criminele pad op gaan.. Vraag maar aan Wilders..

    En nog zo iets, zuidoosten.. Kijk eens op de landkaart waar dit aan grenst en met wat voor problemen Turkije in dat gebied ligt te kampen..

    De PKK die hier in Nederland word gedoogd, is in Turkije niet voor niets een verboden organisatie..

 2. de meeste kinderen werken in vakantie tijden… en dan laten ze toevallig paar westerlingen in de vakantie periode dit soort praktijken tegenkomen… zomervakantie is in Turkije 3 maanden voordat je dom terug gaat reageren… wat moeten ze dan 3 maanden doen? laat ze werken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here