Gul dringt er bij minister van Justitie op aan om hongerstaking te beëindigen

2
2

Turkse president Abdullah Gul heeft een vergadering gehad met minister van Justitie Sadullah Ergin in Ankara, om de hongerstaking van Koerdische gevangenen te bespreken. Het beëindigen van deze hongerstaking staat al meer dan een maand hoog op de agenda van het land.

De bijeenkomst in het Cankaya presidentieel paleis duurde meer dan een uur en was gesloten voor de pers. Volgens rapporten heeft Gul informatie ontvangen van Ergin over de toestand van zo’n 700 Koerdische gevangenen die al meer dan 50 dagen in hongerstaking zijn in tientallen Turkse gevangenissen.

De gevangenen weigeren vast voedsel te eten, in een poging druk uit te oefenen op de regering. Ze eisen meer rechten voor Koerdische minderheden en betere gevangenisvoorwaarden voor PKK leider Abdullah Öcalan, die ten zuiden van Istanbul gevangen zit op een eiland in de Marmara Zee.

Gul sprak zijn bezorgdheid uit over de toestand van de stakers, hij draagt de minister van Justitie op om dringend actie te ondernemen de hongerstaking te stoppen. Vandaag is het al de 57e dag van staking voor de Koerdische gevangenen.

Ondertussen hield de Franse senator Michel Billout, tevens lid van het Europees Parlement, op dinsdag een persconferentie over de kwestie in het Turkse parlement. Bij deze conferentie waren de pro-Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP) aanwezig onder leiding van Demir Celik en een Franse delegatie met lokale gouverneurs.

Senator Billout verbleef vorige week 6 dagen in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir om informatie te verzamelen over de toestand van de stakers daar. “We zagen dat de medische conditie van de stakers kritischer was dan we dachten,” zei Billout zei tijdens de persconferentie. Vervolgens stelde hij de Turkse regering voor om samen te werken aan de beëindiging van de hongerstaking.

2 REACTIES

  1. Wat is nu het grote probleem, snap het niet is toch beter dat ze zich zelf van kant willen maken? Ik zou gewoon met een spandoek gaan staan en hun aan moedigen om verder te gaan…. Trouwens om jullie gerust te stellen overdag staken ze en in de avond voor het slapen gaan eten ze….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here