Socioloog: ‘Koerden kunnen leren van Friezen’

10
8

Kan Friesland een oplossing bieden voor Turkije en zijn Koerdische minderheid? De Turkse socioloog Kadir Canatan denkt van wel schrijft De Leeuwaarder Courant. Friesland heeft in tegenstelling tot Vlaanderen, Catalonië of Wales geen zelfbestuur, maar de eigen taal en cultuur zijn wel wettelijk beschermd.

Turkije, waar al decennia een gewapende strijd woedt tussen de regering en Koerdische separatisten, kan hier volgens Canatan van leren. De afgelopen maand deed hij onderzoek aan de Fryske Akademy.

10 REACTIES

 1. Kan Friesland een oplossing bieden voor Turkije inzake de koerdische minderheid ?
  Terroriseren de Friezen ook Nederland ?
  Vermoorden de Friezen ook onschuldige baby’s, kinderen, hoogbejaarde mannen en hoogbejaarde (zwangere) vrouwen ? 30 Jaar lang ? Dit zijn geen Koerden. Turkije leeft en heeft altijd in harmonie samengeleeft met koerden, maar er zijn wereldmachten, die de Turkije willen opsplitsen c.q. willen delen. Terroristen worden gesponsord uit de Europese kas. Midden Oosten zijn voor de wereldmachten altijd een doorn in het oog geweest. Kijk maar naar de landen waar heel veel democratie en vrijheid is gebracht. Voorbeelden genoeg. Pakistan, Irak, Afghanistan, Syrie. Wie is er straks aan de beurt ? Iran heeft ook democratie en vrijheid nodig en daarna is het de beurt aan Turkije. De landen die hier democratie en mensenrechten hebben gebracht moeten eerst kijken naar hun eigen mensenrechten en democratie, die buitengewoon tekortschiet. Het zijn allemaal ” bloedzuigers ” die niet schromen alle middelen in te zetten om hun toekomstige eigen (financiele) belangen te waarborgen. Als je geen lering trekt uit de geschiedenis herhaalt de geschiedenis zich.

 2. yes respect voor je reactie sat!

  koerden zijn geen minderheid in turkije! turkije is ook het land van de koerden.
  pkk wordt gesteud door de wereldmachten zoals sat zei. turkije heeft perobleem met pkk, maar niet met koerden!

 3. sat commando

  niet alle Koerden willen een eigen staat en niet alle Koerden zijn terroristen .
  De fanatieke en te vaak ook geweldadige aanhangers van de PKK zijn niet een afspiegeling van de koerdische samenleving.
  Zoals ook hooligans geen afspiegeling zijn van de aanhangers van bepaalde voetbalclubs.

 4. grappig om te zien dat er nog steeds mensen zijn die de reden en schuld voor alles bij alles behalve de eigen hoek zoeken, terwijl tot treurnis toe is aangetoond dat het juist (elementen van) binnen de Turkse staat zijn die het hele PKK probleem hebben gecreeerd, in stand houden en ook nog eens stelselmatig aanwakkeren…

  legerleiders die bommen plaatsen en dat op pkk afschuiven, soldaten die willens en wetens in een val worden gestuurd, door interpol gezochte types die wapens verkopen aan pkk en die gesteudn worden door Turkse leger etc etc…dit zijn allemaal feiten!

  dus het probleem is helaas niet zo zwart wit Satcommando…

  en de Koerden waren helaas geen burgers met gelijke rechten in Turkije. Er is geen poluticus meer in Turkije die zou ontkennen dat Koerden wel degelijk decennialang zijn achtergesteld en gebruikt!

  om maar te zwijgen van het feit dat het gebruik van het woord Koerd tot 1995 officeel verboden was!

 5. @ Serkan

  hoe je het ook wendt of keert, FEIT is dat de pkk als terreurorganisatie vermeldt staat op de Europese en Internationale lijst van terroristische groeperingen.

 6. Another issue is really that video gaming has become one of the all-time largest forms of excitement for people spanning various ages. Kids engage in video games, plus adults do, too. The actual XBox 360 is probably the favorite video games systems for those who love to have a lot of games available to them, plus who like to relax and play live with other people all over the world. Many thanks for sharing your opinions.

 7. Hoeveel Friezen zijn er vermoord of vergast, zoals de koerden in Halabja? Of hoeveel friese burgers zijn omgekomen door een airstrike ? Evenals de kinderen die omkwamen in Roboski?

  Dit terzijde. Ik kan me trouwens ook niet herinneren dat Friesen en Nederlandse soldaten elkaar proberen/probeerden neer te knallen aan de grens in de bergen.

  Noemt zich een socioloog.. Jammer dat er zoveel geschoold maar ongeschoolde mensen zijn. Dit is totaal niet te vergelijken met de friezen in Nederland.

  Er zullen altijd van beiden kanten mensen zijn, die niet willen samenleven. Dit is te begrijpen met het nationalisme van de Turken en het leed van de Koerden.

  • Dat is nou net de essentie die ik uit het positieve stuk haal en jij laat zien hoe ondemocratisch jou denken is. Jezus man wat een hurk ben je toch. Kijk nou naar de mogelijkheden i.p.v. de oude politiek. De toekomst biedt zoveel meer als je samen bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here