Demonstraties in Turkije tegen internet censuur

3
1

Tienduizenden mensen hebben in Turkse steden geprotesteerd tegen censuur op internet. Vooral in Turkije’s grootste stad Istanbul en in de westelijke kuststad Izmir was de opkomst groot. In Istanbul waren zeker 15.000 mensen op de been, vooral jongeren tot een jaar of 35 meldt de nieuwssite Nu.NL.

De protesten richtten zich tegen internetcensuur in het algemeen, maar in het bijzonder tegen een nieuw en vergaand plan van de regering: de introductie van internetfilters. Iedereen met een internetabonnement moet vanaf eind augustus kiezen voor een filter. Er is bijvoorbeeld een kinder- en familiefilter, maar ook een ‘standaard’, dat internet biedt zoals het nu in Turkije is.

Het grootste bezwaar tegen het filter is dat de overheid de mogelijkheid krijgt de toegang tot websites te sluiten, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Lees verder op Nu.NL.

3 REACTIES

  1. onder het mom van familie en normen en waarden zijn in Turkije vandaag de dag meer websites geblokkeerd dan in communistisch China…

  2. Economisch voorspoed is meestal goed, behalve in het geval van Turkije. Ik vindt het jammer dat een land dat in rap tempo moderniseert dit soort achterlijke maatregelen neemt. AKP goed voor de economie, maar de waarden van Atatürk zie ik steeds sneller verdwijnen.

  3. Waarden van Ataturk of niet, dat doet er eigenlijk niet eens toe. Democratische waarden zijn net even belangrijker. Zowel die van de AKP als ook die van de zogenaamde Kemalisten schoten wat dat betreft en schieten wat dat betreft helaas veels te kort…

    economische groei en trots op het gebied van buitenlandse politiek maken niet dat het recht op individuele vrijheden opgeschort kan worden. en dat is helaas wat er nu weer gebeurt in Turkije. Niet anders dan onder de kemalisten, maar nu met andere spelers en slachtoffers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here