Transseksueel stelt zich kandidaat bij verkiezingen

4
5

De uit Bursa afkomstige transseksueel Öykü Özen wil zich namens de Republikeinse Volkspartij (CHP) kandidaat stellen voor de komende verkiezingen in juni. En de CHP schijnt daar nog oren naar te hebben ook. Strikt genomen moet dat ook wel aangezien de CHP een partij ‘voor iedereen’ zegt te zijn, maar zoiets hebben we vaker gehoord.

Indien verkozen wil Özen opkomen voor de mensenrechten van een ieder in Turkije, maar in het bijzonder voor die van homo- en transseksuelen. Vast staat dat deze groep het niet best heeft in Turkije en vaak het doelwit is van discriminatie en geweld. Vooral transseksuelen hebben het zwaar. Velen onder hen worden gedwongen in de prostitutie te werken omdat ze van ander werk worden uitgesloten. Bovendien lijden ze vaak aan AIDS. Door hun positie te veronachtzamen zijn zij op die manier een risico wat betreft de verspreiding van deze ziekte. Hoogste tijd dus dat hun positie verbetert. Özen wil zich daar met de CHP voor inzetten.

Turkije blijft verbazen. We kunnen ons in ieder geval niet herinneren dat in het zo liberale Nederland een transseksueel zich kandidaat stelde in de politiek (misschien een ideetje voor Kelly?). Bovendien is het niet voor het eerst, want in 1994 wees de linkse Vrijheids en solidariteitspartij (ÖDP) de transseksueel Demet Demir aan als kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul. Verder valt het aan te moedigen dat de CHP op wil komen voor de positie van homo- en transseksuelen. Hoef je bij de AK-partij niet om te komen. De tot die partij behorende Minister van Familiezaken Aliye Selma Kavaf omschreef homoseksualiteit niet al te lang geleden nog als een ‘biologische afwijking’.

Bij de CHP zal je dergelijke termen niet horen, waardoor je bijna aanhanger van die partij zou worden. Vervelend alleen dan weer dat de CHP op de bres springt voor militairen met vervelende eigenschappen, zoals het plegen van mensenrechtenschendingen en het bedenken van schema’s die tot een staatsgreep moeten leiden. Daar kan je AK-partij weer niet van beschuldigen, waardoor het moeilijk kiezen blijft als het om de politiek in Turkije gaat. Wellicht wordt het tijd voor een nieuwe partij, die het beste van beide kampen combineert. Dat zou een sociaal-democratische partij kunnen zijn, zoals West-Europa die kent. Liefst ook een partij zonder een al te sterke hang naar religie of nationalisme. Niet alleen Öykü Özen en haar vrienden en vriendinnen zouden daar een stuk mee opschieten, maar wellicht ook de meeste andere Turken.

(Peter Edel/Istanbul)

4 REACTIES

 1. men moet wel opmerken dat het ook weer niet zo zwart wit is

  het is tijdens het bewind van de AK partij dat de homorechtenbeweging min of meer erkend werd…ook voor het gerecht in Ankara. Zaak werd niet eens aangespannen door een AK loyale aanklager, maar door een nationalist die republikein zegt te zijn uit Istanbul beyoglu.

  tijdens het bewind van alle andere partijen, ook in steden met CHP aan de macht, werden homorechtenorganisaties gesloten of alleen maar telkens weer voor het gerecht gedaagd!

 2. ik denk dat een sociaal democratische partij te conservatief zou zijn en ontwikkelen in Turkije…

  waar Turkije echt behoefte aan heeft is een progressief liberale partij…al la d66

  sociaal democratie riekt te veel naar links en rechts tegelijk. en beide politieke ideologien zal meteen aan worden getrokken in Turkije. Een partij die individuele rechten, liberalisme en vrijheden verkondigd stijgt boven links en rechts uit!

 3. Ik kan me herinneren dat twee jaar geleden de homo-organisatie Lambda op een politie-inval werd getrakteerd. Aan de andere kant kunnen tranny’s tegenwoordig wel demonstreren zonder dat de politie er direct op inhakt. Ook dat heb ik gezien.Dus een beetje dubbel, zoals met veel zaken in Turkije.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here