Nieuwe link naar georganiseerde misdaad en extreemrechts in Ergenekon-onderzoek

0
3

We keren nog even terug naar vorige week. Naar de laatste arrestatiegolf in verband met Ergenekon, het netwerk dat….., o.k. dat weten de vaste lezers van deze pagina ondertussen wel. Wat door alle verontwaardiging naar aanleiding van de gearresteerde journalisten onderbelicht is gebleven, is dat er ook huiszoeking werd gedaan bij een zekere Kasif Kozinoglu. Deze voormalige functionaris van de Turkse inlichtingendienst MIT bevindt zich momenteel in het buitenland en kon daardoor niet in de kraag gevat worden. Maar aanklager Zekeriya Öz verzekerde dat ook Kozinoglu achter de tralies gaat zo gauw hij voet op Turkse bodem zet. Bij die aankondiging kun je je afvragen of de man zich in die wetenschap erg gestimuleerd zal voelen om naar Turkije terug te keren, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk wat hij op zijn kerfstok heeft staan. Of wellicht beter: wat hij weet. In dat verband is het niet onbelangrijk dat Kozinoglu al eens eerder is verhoord. Toen verklaarde hij dat MIT op de hoogte was van plannen over een aanslag op een prominente Turkse politicus. Wanneer Kozinoglu dit precies te kennen gaf is onduidelijk, maar het doelwit zou oud-premier Mesut Yilmaz zijn geweest.

Verder weten de Turkse kranten dat Kozinoglu telefoongesprekken had met maffiabaas Alaatin Cakici. Hij zou Cakici hebben geholpen toen deze het land trachtte te ontvluchten. Interessant, want Cakici is niet de eerste de beste in de Turkse onderwereld. Al op jonge leeftijd maakte hij deel uit van extreemrechtse knokploegen die op straat de confrontatie aangingen met linkse organisaties als Dev-Sol. Door de groep Grijze Wolven waar Cakici toe behoorde, werden tientallen linkse activisten vermoord. Na de staatsgreep van 1980 werd Cakici evenals veel andere Grijze Wolven tot een gevangenisstraf veroordeeld, om na zijn vrijlating twee jaar later een praktijk als huurmoordenaar te beginnen. Zoals voor MIT. Mehmet Eymür, die destijds de scepter zwaaide over deze inlichtingendienst, verklaarde dat hij Cakici in dienst nam. Cakici was vervolgens betrokken bij liquidaties van leden van ASALA, een Armeense organisatie die aanslagen pleegde op Turkse diplomaten.

Niet veel later werd Cakici rijk door illegale praktijken met onbetaalde promesses. Het duurde niet lang voordat hij in conflict raakte met andere criminelen, zoals met het legendarische maffiakopstuk Dundar Kilic. Eerder was Cakici met Kilic’ dochter Ugur getrouwd. Het huwelijk in 1991 werd een mediaspektakel, maar langer dan een paar jaar duurde het niet. Ugur meende al snel dat trouwen met Cakici een grote fout was geweest. Daarbij maakte ze uitgebreid gebruik van de media, waardoor het publiek ervan smulde. Cikici wilde haar terug, maar ze vernederde hem door openlijk relaties te beginnen met andere mannen. In 1994 liep het huwelijk op een echtscheiding uit en een jaar later liet Cakici haar vermoorden in het wintersportoord Uludag.

Cakici raakte ook in opspraak naar aanleiding van het Susurluk-incident, het auto-ongeluk in het gelijknamige plaatsje op de weg tussen Izmir en Istanbul, waarbij de verstrengeling tussen extreemrechts, maffia en overheid in Turkije pijnlijk duidelijk aan het daglicht kwam. Cakici sloeg op de vlucht, maar werd in 1998 in Frankrijk aangehouden. Na zijn uitwijzing naar Turkije werd hij daar gearresteerd, maar vervolgens weer vrijgelaten. In 2004 zou hij wederom gearresteerd worden in Turkije, maar Cakici was toen al uitgeweken naar Italië. Volgens de laatste berichten is het dus niet uitgesloten dat hij bij die vluchtpogingen werd geholpen door MIT-medewerker Kasif Kozinoglu, die gevangen zal worden genomen in verband met Ergenekon als hij zo dom is naar Turkije terug te keren.

Dat Kozinoglu volgens zeggen meer weet over plannen om oud-premier Mesut Yilmaz van het leven te beroven, zou ook zo maar in de richting van het Susurluk-incident kunnen wijzen. Officieel maakte Yilmaz geen deel uit van de bende waarvan het bestaan in Susurluk onthuld werd, maar in zijn verklaringen voor de Susurluk-commissie draaide hij niet heen om het bestaan van een geheime structuur die op ondemocratische wijze ontstond. Yilmaz verklaarde echter dat het tot 1993 relatief netjes was gegaan met die structuur en dat het pas later uit de hand was gelopen. Bij die lezing pasten volgens menigeen tal van vraagtekens. Bovendien was het vreemd geweest als Yilmaz in zijn positie van premier helemaal nergens van op de hoogte was.

Verder zijn er aanwijzingen dat Yilmaz op slechte voet stond met de Grijze Wolven. Kort na het Susurluk-incident werd hij in Boedapest aangevallen door een Grijze Wolf, met een gebroken neus als gevolg. Later zou Yilmaz uit voorzorg een pistool bij zich dragen. Wellicht niet onverstandig gezien de recente aanwijzingen dat er een aanslag op zijn leven in het verschiet lag. Het is weer een van die indicaties dat het Ergenekon-onderzoek niet helemaal uit nonsens bestaat.

(Peter Edel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here