Doet Israël het met de PKK?

6
3

De Engelstalige Turkse krant TodaysZaman doet vandaag bericht over een hernieuwde samenwerking tussen de staat Israël en de Koerdische PKK. De krant beroep zich op uitlatingen van een ‘hogere veiligheidsfunctionaris’. Volgens hem heeft de Turkse inlichtingendienst MIT een rapport overhandigd aan de Nationale Veiligheidsraad MGK, waarin staat dat Israël de PKK stimuleert tot een nieuwe golf van geweld in Turkije. Aldus zou getracht worden de verkiezingen in juni a.s. te beïnvloeden, in het nadeel van de AK-partij. Als achterliggende motivatie van Israël wordt het contact genoemd dat Premier Erdogan onlangs had met de islamitische Hezbollah tijdens zijn bezoek aan Libanon. Dat zou bij Israël in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Het is niet voor het eerst dat er verbanden worden gelegd tussen Israël en de PKK. Dat gebeurde vorig jaar nog, na de schietpartij op het passagiersschip Mavi Marmara, waarbij negen Turken werden doodgeschoten door Israëlische commando’s. Een paar uur later vond toen een PKK-aanslag plaats op een marinebasis in de stad Iskendurun. Dat werd door velen in Turkije als te toevallig beschouwd. Volgens TodaysZaman beschikt MIT nu over filmopnamen waarop Murat Karayilan, de tweede man van de PKK, verklaart dat Israël en de PKK samenwerkten rond de tijd van het Mavi Marmara-incident. Het rapport van MIT maakt volgens zeggen verder melding van interviews met PKK-activisten, die verklaard hebben dat zij door de Israëlische inlichtingendienst Mossad zijn getraind.

Vast staat dat de PKK onlangs een einde van de wapenstilstand aankondigde. Volgens TodaysZaman heeft de PKK de internationale vrouwendag (vandaag!) en het Nevruz lentefestival rond 20 maart a.s. als startpunt van een nieuwe geweldscampagne gekozen, om chaos in Turkije te doen ontstaan. Als dat waar is kan Turkije zich opmaken voor een weinig gezellig voorjaar.

Uiteraard is het de vraag hoe betrouwbaar de berichtgeving van TodaysZaman is in deze. De krant staat bekend als uiterst pro-AK-partij. En die partij komt er de laatste tijd niet best af, met de arrestatie van journalisten die kritiek hebben op het Ergenekon-proces. De AK-partij wast de handen in onschuld met de verklaring dat men geen invloed heeft op het beleid van aanklager Zekeriya Öz, die het bevel gaf tot de arrestaties. In Turkije weet echter menigeen beter. Onder dergelijke omstandigheden lijkt voorzichtigheid geboden wanneer een bericht in TodaysZaman verschijnt over een nieuwe vrijage tussen Israël en de PKK. Zou zo maar een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn. Het ligt immers voor de hand dat de Turkse natie opschrikt als er nieuwe aanslagen door de PKK worden aangekondigd. Staat tegenover dat de Amerikaanse journalist Seymour Hersh al jaren geleden over een samenwerking tussen Israël en de PKK rapporteerde. En Hersh kan onmogelijk worden weggezet als een exponent van de AK-partij.

(Peter Edel)

6 REACTIES

 1. dat het nog steeds onbewezen blijkt te zijn en dat het al naar gelang de politieke situatie in Turkije weer op de agenda komt!

  als men hier echt bewijs voor zou hebben, denk je dan niet dat Turkije zijn troef richting israel zou uitspelen…en dan te bedenken dat het de Ak partij is die deze troef in handen zou hebben…

  Nee, ik geloof wel degelijk dat er staat binnen staat binnen staat is in Turkije waarbij de eigen belangen ertoe zorgen dat men zelfs via omwegen met vianden kan samenwerken om andere vijanden aan te pakken…

  De Turkse politieke geschiedenis staat hier bol van. Naast moorden, verdwijningen, vreemde bedragen die overzee worden overgemaakt, wapens die in handen van PKK blijken te zijn, kennis die men heeft van acties van anderen, politici die mysterieus sterven, onderzoekers die jaren achter slot en grendel verdwijnen etc etc…er hebben er meer schuld aan, en zeker niet alleen in israel!

 2. Wat een gekleurde artikel zeg ” In Turkije weet echter menigeen beter” Ik vraag me af of de schrijver(vertaler) van dit stuk zijn eigen woorden leest voordat hij dit puliceerd?

 3. Israel doet het met iedereen om haar eigen (financiële) belangen voor de toekomst garant
  te stellen. De vraag is eigenlijk: ligt Israel boven of onder tijdens het ‘ doen ‘. Israel denkt, dat ze altijd ondanks alles boven liggen, maar in 9 van de 10 gevallen liggen ze onder tijdens het ‘ doen ‘.

 4. Beste Seydi
  Hierbij laat ik je weten dat ik wel degelijk lees wat ik schrijf. Talloze keren zelfs. Als ik schrijf ‘in Turkije weet echter menigeen beter’, baseer ik dat op wat ik op straat hoor in Turkije, maar ook wat de media melden. En dan niet alleen de media die kritisch tegenover de AK-partij staan, maar tevens de regeringsgezinde media. Ook daar beginnen publicisten (waar ik zelf omdat ik in TodaysZaman heb gepubliceerd min of meer toe behoor) recentelijk steeds meer twijfels te krijgen. Verder ligt de link tussen Öz en de AK-partij er tamelijk dik bovenop. Als hij niet aan de kant van de AK-partij stond, zou hij zeer waarschijnlijk niet zoveel in het werk zetten om die partij te beschermen. Bovendien heeft de AK-partij er voor gezorgd dat de laatste jaren heel wat overheidspersoneel vervangen is door personen uit de eigen gelederen. Verder weet je natuurlijk ook wel dat onpartijdigheid een zeldzaam verschijnsel is in Turkije. Alles is daar nogal ‘gekleurd’. De onafhankelijkheid van Öz als aanklager is daarmee een aardig sprookje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here