Politie inval bij odatv.com in Istanbul

0
2

De politie heeft in Istanbul huiszoeking gedaan bij het als neo-nationalistisch bekend staande nieuwskanaal odatv.com. De actie van de politie vond plaats op last van Zekeriya Öz, de aanklager in het proces tegen Ergenekon. Öz veronderstelt dat een netwerk met die naam voornemens was een einde te maken aan het regeren van de AK-partij in Turkije. Het ligt voor de hand dat de recente huiszoeking bij odat.tv met deze geruchtmakende zaak te maken heeft. Volgens zegen zou de politie op zoek zijn geweest naar documenten die verband houden met Ergenekon.

Soner Yalcin, de eigenaar van odtv.com, heeft verschillende boeken over Ergenekon geschreven. Daarin stak hij zijn kritiek op de rechtsgang tegen deze schimmige organisatie niet onder stoelen en banken. Het kenbaar maken van dergelijke opvattingen leidt in het huidige Turkije al snel tot verdachtmakingen. Yalcin werd samen met odatv.com-medewerkers Barıs Terkoglu, Ayhan Bozkurt en Barıs Pehlivan in hechtenis genomen. De advocaat van Teroglu verklaarde dat zijn cliënt wordt verdacht van betrokkenheid bij Ergenekon.

Gürsel Tekin van de Republikeinse Volkspartij (CHP) veroordeelde de huiszoeking bij odatv.com. Hij beschuldigde de AK-partij ervan critici van het regeringsbeleid ‘onder zware druk tot zwijgen te brengen’. Yalcin werd volgens Tekin aangehouden omdat ‘hij de waarheid schrijft over de AK-partij’. Tekin vreest dat er in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen in juni meer critici van de AK-partij zullen worden aangehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here