Ministers in beroep in zaak visumplicht Turken

0
1

De ministers Rosenthal en Leers gaan in beroep in de zaak over visa voor Turken die in Nederland willen werken. Maandag bepaalde de Haarlemse rechtbank dat de Turken geen visum nodig hebben. De zaak was aangespannen door een 39-jarige Turkse ondernemer, die al jaren in Nederland woont en werkt. De man werd na een kort bezoek aan Turkije aangehouden, omdat hij geen visum had.

De Haarlemse rechter verwijst naar een vonnis van het Europese Hof van Justitie van begin 2009. Dat oordeelde toen dat twee Turkse vrachtwagenchauffeurs die veel naar Duitsland reizen, ook geen visum nodig hebben.

Het Europese Hof verwees verder naar een verdrag uit 1973, dat Nederland samen met andere Europese landen heeft geratificeerd. In dat verdrag staat dat landen de vestiging van Turken niet verder mogen beperken dan toen al wettelijk was geregeld. Omdat er in 1973 geen visumplicht voor Turken was, mag die er nu ook niet zijn.

Rosenthal en Leers gaan toch tegen de uitspraak van de Haarlemse rechter in beroep, omdat in Nederland volgens hen andere regels gelden dan in Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here