Meer onduidelijkheden over dood Yazicioglu

1
13

De twijfels stapelen zich op over het helikopterongeluk in 2009 waarbij de oprichter van de Grote eenheidspartij (BBP), Mushin Yazicioglu, om het leven kwam. Verleden week verscheen het bericht dat navigatieapparatuur uit het wrak werd verwijderd die informatie had kunnen bieden over de exacte toedracht van het ongeval.

De laatste ontwikkeling bestaat uit nogal plotseling opgedoken radarbeelden van twee vliegtuigen in het gebied nabij Kahramanmaras waar de helikopter van Yazicioglu neerstortte. Onderzoekers willen niet uitsluiten dat de turbulentie van een van deze vliegtuigen van invloed was op de stabiliteit van de helikopter en dat het ongeluk aldus werd veroorzaakt. Zij hebben vragen gesteld aan de generale staf, maar daar hult men zich vooralsnog in stilzwijgen. De leiding van de luchtmacht liet wel van zich horen. Daar verklaarde men dat in een straal van 74 kilometer rond de locatie waar de helikopter van Yazicioglu verongelukte, geen vliegtuigen of helikopters van de luchtmacht actief waren.

Kort voor het nieuws over de radarbeelden, legde de Turkse krant Yeni Savak een verband tussen de dood van Yazicioglu en JITEM, een met veel mysterie omgeven afdeling van de gendarme. Volgens Yeni Savak was een van de leden van het team dat op zoek ging naar het wrak met het lichaam van Yazicioglu een medewerker van JITEM. Wat daarbij opvalt is dat dit team lang in een verkeerd gebied zocht omdat de leiding van de plaatselijke gendarme verkeerde coördinaten doorgaf over de plaats waar de helikopter neerstortte. JITEM, waarvan het officiële bestaan nooit bevestigd is, staat in Turkije in een kwaad daglicht. Deze organisatie is in verband gebracht met talloze onopgeloste moorden in met name Zuidoost-Turkije. Daarnaast is JITEM al vaker genoemd in verband met Ergenekon, het ultraseculiere netwerk dat volgens de aanklagers een einde wilde maken aan het regeren van de AK-partij in Turkije. Een van de meest beruchte Ergenekon-verdachten, gendarmegeneraal Veli Kücük, zou nauw betrokken zijn geweest bij JITEM. De link naar JITEM voedt daarom de geruchten in Turkije dat Yazicioglu werd uitgeschakeld omdat hij als getuige op zou treden in het Ergenekon-proces.

(Peter Edel)

1 REACTIE

  1. grimmig, donker Turkije, met vage figuren die veelal met bloed aan de handen, gemaakt worden tot leiders wiens dood wordt betreurd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here