Leyla en Mecnun in den vreemde

0
5

Komende zondagavond zendt de NMO de co-productie Leyla en Mecnun in den vreemde uit van filmer Zeynep Özkaya. Özkaya groeide op als jongste dochter van een Turks gezin dat in 1965 naar Nederland migreerde. Haar film legt de pijnlijke gevolgen van deze migratie vast. De film kwam eind 2008 uit op het documentairefestival IDFA en is door het Rhodos Ecofilms International Film Festival (23-28 juni) genomineerd als beste documentaire. Op de Turkse filmavond van Kosmopolis in Den Haag werd de film uitverkoren tot publiekslieveling. Voor het eerst is deze film nu op tv te zien.

Özkaya’s documentaire vertelt het verhaal van de totale liefde van haar moeder voor haar vader en wat de gevolgen waren van hun migratie naar Nederland. De bijzondere basis van de film wordt gevormd door een stapel cassettebandjes, gezongen liefdesbrieven van haar ouders, die Özkaya ontdekte tijdens een bezoek aan hun geboortedorp. Özkaya’s ouders waren als Leyla en Mecnun, personages uit de bekendste liefdeslegende in de islamitische wereld. Al eeuwen uit Mecnun zijn gevoelens voor Leyla via poëzie en liederen, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Maar hoe zit het met de stem van Leyla? Het migratiedrama dat dit gezin in zijn greep houdt, zal zeer herkenbaar zijn voor de vele Nederlanders die elders hun wortels hebben liggen.

Leyla en Mecnun in den vreemde werd geproduceerd door de NMO en Xeynia Productions. In 2005 zond de NMO van Zeynep Özkaya de co-productie De Haren van Hilal uit (NMO/STIFO).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here