Koerdische schrijver wint Turkse Presidentsprijs

1
7

Schrijver Yaşar Kemal heeft de prestigieuze Turkse Presidentsprijs voor Cultuur in de wacht gesleept. In navolging van Turkse kranten maakte deze week ook het presidentiële huis dat bekend. De schrijver, die kandidaat is geweest voor de Nobelprijs voor literatuur, publiceerde tot nu toe meer dan veertig literaire boeken en heeft ook 21 prijzen op zijn naam staan.

Kemal, geboren in een Koerdisch dorp in de provincie Van in het noorden van Turkije, is kritisch tegenover de behandeling van Koerden in Turkije. Hij riep de Turkse staat in het verleden op om de Koerden te erkennen.

Volgens de Turkse krant Zaman weigerde Kemal de prijs in ontvangst te nemen toen hij hoorde dat hij deze gewonnen had. Later zou hij toch geaccepteerd hebben.

1 REACTIE

  1. deze man is ook zo veel beter dan Orhan Pamuk. Nou eigenlijk zijn ze onvergelijkbaar. Yasar Kemal is een volwassen schrijver als je hem vergelijkt met de naar aandacht hunkerende en zoekende Orhan Pamuk…allebei zijn ze goed, maar Yasar Kemal verdient het meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here