Turk heeft niet veel met Nederlands

8
1

Een ruime meerderheid van de autochtone bevolking vind dat iedereen die in Nederland woont op straat Nederlands moet spreken en een nog ruimere meerderheid van de allochtonen vindt dat juist niet. Dat blijkt uit een onderzoek van MCA Communicatie, gehouden in opdracht van De Pers.

Vooral Turken hebben niet zoveel met het Nederlands schrijft de krant: maar 10 procent vindt dat die taal in publieke ruimtes moet worden gesproken, tegen 66 procent van de autochtonen.

Jonge allochtonen staan een stuk positiever tegenover het spreken van Nederlands op straat dan oudere generaties. Van de jeugdige Turken vindt bijvoorbeeld 17 procent dat op straat Nederlands moet worden gesproken, tegen 5 procent van de ouderen. Andere groepen laten een vergelijkbare ontwikkeling zien: bij Marokkanen is de stand 39-19, bij Surinamers 39-23.

8 REACTIES

 1. Turken moeten gewoon Turks kunnen praten op straat, Het slaat nergens op dat je Nederlands op straat zou moeten praten. Ik snap niet wat het de autochtone bevolking aangaat of Turken turks op straat praten of niet.

  Als bijv. een Turk, een Nederlander en nog een Turk aan de tafel zit vind ik wel dat ze Nederlands moeten praten, maar 2 turken onderling zouden gewoon moeten kunnen praten in de taal die ze willen. Ik snap niet waarvan al die ophef komt.

 2. En de kop slaat nergens op ‘Turk heeft niet veel met Nederlands’. Veel allochtonen waaronder Turken zijn ertegen om VERPLICHT Nederlands op straat te praten, maar dat betekent niet dat Turken onderling of publiekelijk geen Nederlands praten. Ik ben een Turk, als wij ergens naartoe gaan praten we Turks en Nederlands, net als een zeer groot deel van de 2e & 3e generatie, soms praten we zelfs vaker Nederlands dan Turks. Ik begrijp wel dat de oudere allochtonen 50+ vaak in hun eigen taal praten, maar dat komt ook omdat ze vaak geen Nederlands kunnen of omdat ze alleen maar omgaan met mensen uit hun eigen land.

  Kort samengevat: Turken zijn tegen VERPLICHT Nederlands praten in publieke ruimtes, want we praten liever ook Turks als we onder elkaar zijn.

  IK HOOP DAT ZE IN DE TOEKOMST ZORGVULDIGER ZIJN IN HET KIEZEN VAN EEN KOP

 3. Natuurlijk praten Turken en andere allochtonen onderling hun eigen taal. Als twee Nederlanders elkaar in China tegen komen praten ze echt geen Chinees met elkaar, maar gewoon hun eigen taal. Dus weer een achterlijke uitspraak van de Hollandertjes.

 4. een ruime meerderheid van de bevolking vind bla bla bla…

  een ruime meerderheid van de bevolking haalt van alles door elkaar.

  de vreemdelingenhaat ontpopt zich in Nederland met steeds minder tolerantie en waardering voor alles wat niet ogenschijnlijk nederlands is. Alles met een moslim identiteit of bi-culturele achtergrond moet zich opeens bewijzen in dit land. Het recht op moedertaal wordt gezien als een belemmering voor de samenleving. Nederland heeft daarmee een steeds uniekere positie op de wereld. Eerst vanwege de ‘ tolerantie (dat wat mij betreft altijd bestond uit ongeinteresseerdheid en onwetendheid) en nu in kokerdenken, angst, apathie, islamofobie en zelfs racisme!!!

 5. Jammer dat mijn 2e comment niet geaccepteerd is ik probeer het nogeens.
  ‘Turk heeft niet veel met Nederlands’ Turken zijn er absoluut tegen VERPLICHT op straat Nederlands te spreken, als ik bijv. met turkse vrienden ben praten we vaak Nederlands en Turks net als de rest van de 2e en 3e generatie praten we ook vaak Nederlands. De kop(:Turk heeft niet veel met Nederlands) klopt niet naar mijn mening. Turken hebben wel degelijk iets met Nederlands, maar we zijn er tegen om altijd in publieke ruimtes verplicht Nederlands te praten.

 6. In NL worden internationaal geldende rechten en wetten als het niet uitkomt meteen overboord gegooid. Zo is onderwijs in de moedertaal (n dus ook spreken) een recht dat door nationale staten zelfs aangemoedigd moet worden volgens de VN…in NL??? Nee hoor, we zetten dat af tegen de iedere keer weer veranderende betekenis van inegratie en besluien dat het een sta in de weg is en leggen daar ook nog eens de veranwoordelijkheid voor bij de biculturele mensen.

  A er geen turks op straat mag, dan ook geen frans, engels en of spaans…

  oh wacht even…die talen horen er bij. we doen zelfs als NL ons best om het belachelijk goed uit te spreken altijd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here