Hoofddoekjeskwestie nog niet opgelost

0
1

De hoofddoekjes kwestie in Turkije is nog niet opgelost. Negen van de twintig leden tellende Turkse Raad voor Hoger Onderwijs betwisten de recente grondwetswijzigingen die vrouwelijke studenten het dragen van een islamitische hoofddoek toestaan.

De dissidenten noemen een oproep van raadsvoorzitter Yusuf Ziya Ozcan onwettig. Ozcan verzocht de universiteiten zondag studentes met een hoofddoek overeenkomstig de grondwetswijzigingen toe te laten.

Necmi Yuzbasioglu, een van de dissidenten, zei dat Ozcan niet bevoegd is om over opheffing van het verbod te beslissen. Yuzbasioglu wees er op dat een relevante wet op het hoger onderwijs nog niet is veranderd en dat op grond daarvan hoofddoekjes aan de universiteit dus verboden blijven.

De meeste universiteiten legden maandag de oproep van Ozcan naast zich neer en lieten studentes met een hoofddoekje niet toe. Alleen de Bosporus Universiteit in Istanbul stond achter Ozcan en de regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here