Verschillen Turkse en Nederlandse zorg

3
21

Zegt de dokter in Turkije dat je moet stoppen met roken, dan stop je met roken. De gezagsverhoudingen tussen artsen en patiënten zijn in het Europees-Aziatische land niet te vergelijken met hier, zegt hoogleraar enfysioloog prof. dr. Can Ince in het Algemeen Dagblad.

,,Ik ken een arts die tientallen mensen van het roken heeft afgeholpen. Gewoon door te zeggen dat ze moesten stoppen. Dan belde hij ’s avonds naar hun huis en vroeg aan hun vrouw: heeft-ie vandaag gerookt? Nee? Dan is het goed.’’
Het is maar een klein voorbeeldje van het verschil in mentaliteit tussen de Nederlandse en Turkse gezondheidszorg. Die verschillen bestaan ook tussen de Nederlandse en Marokkaanse zorg.

Ince is blij met de manier waarop zijn werkgever, het Erasmus MC, poogt bruggen te slaan naar zijn eigen vaderland Turkije. ,,In het kader van de Queridoleerstoel van deze universiteit zijn studenten en hoogleraren uitgewisseld. Het is ontzettend goed dat wij kunnen kijken hoe men in Ankara en Istanbul te werk gaat’’ zegt hi in de krant.

3 REACTIES

  1. o kadar guzl dusuncelriniz okullr icin de cocuklarimizin durumunu arastirma yapip kisilik vede bulundugu durumlari arastimak icinde arastirma yaparsaniz sesinizi duyurmaniz kolay oluyor benim gibi bir annenin sesi cikmasi yalniz bsina olursa zor olur tesekkurler egitimin psikolog durumunda davranis baski sekillerinde cocuklarimizin nsil korunmaya alinmasi cevapini bulmak icin

  2. Turkse ouders, turks spreken op school, turkse verenigingen, turks in de moskee, turkse slager, turkse groenteboer, turkse bakker, turkse kapper, turkse supermarkt , wonen in een wijk met allemaal Turken, met een Turk(se) trouwen, uitsluitend Turkse vrienden en kennissen, vakanties in Turkije, turks op lokum.NederLand en nu ook turkse gezondheidszorg……

    Is dat wat turkse Nederlanders of nederlandse Turken willen voor hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here